Festival současného umění TINA B. 2012 aneb Praha centrem „šťastného“ umění

Festival současného umění TINA B. 2012 aneb Praha centrem „šťastného“ umění

Tisk

tina b Již po sedmé se v Praze od 17. října do 31. října 2012 koná festival TINA B., jehož tématem je pro letošní rok „štěstí“. Letos jsme pozvali 115 současných autorů z celého světa.

 

 

Pražané i návštěvníci Prahy se mohou potěšit „šťastnými“ venkovními a vnitřním instalacemi současných výtvarníků i konceptuálních umělců v Národní knihovně ČR, Českém centru, v holešovické Galerii Vernon, v refektáři sv. Jiljí, pod televizní věží na Žižkově, u Břevnovského kláštera a na mnoha dalších místech. Současné umění určené pro děti zhlédneme v Galerii umění pro děti GUD v Praze 1.

Klementinum, Břevnovský klášter a kostel Nejsvětějšího Salvátora

Jak uvedla vedoucí odboru komunikace NK ČR Irena Maňáková, je ráda, že Národní knihovna ČR byla vybrána a vyzdobena instalacemi světových umělců. Ale upozornila nás, že Národní knihovna jako státní instituce musela dbát na všechny možné předpisy při realizaci instalací. Zejména nepříliš jednoduchou otázkou bylo, kam mají dát například diaprojektor? V atriu Národní knihovny můžeme obdivovat instalaci ze žlutých balonků a halu služeb velmi působivě vyzdobila izraelská umělkyně Orna Oren Izraeli (Orna Lutski Artist) spoustou rudých desek, na jejichž hřbetu byla vyražena v angličtině, češtině a arabštině slova „Nezabiješ!“

Venkovní instalace pod Žižkovskou televizní věží zůstanou celý rok a spojuje je téma golema. CosmoGolem, čtyřmetrový dřevěný gigant, chce být pomocníkem a zachráncem pro všechny, kteří hledají naději a odvahu.

„Mezi perly festivalu zcela jistě patří obrovský červený lotos jihokorejského umělce Choie Jeonghwy, který rozprostře svoje okvětní lístky na nádvoří Břevnovského kláštera. Vizuálně zajímavá bude také instalace z barevných balónků od stejného autora, která je k vidění v kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu. Z české tvorby lze doporučit interaktivní instalaci GOLEM od Petra Nikla, vystavenou v budově Klementina,” řekla Monika Burian Jourdan, ředitelka festivalu TINA B.

alt

ART-ECO-BIO

Festival současného umění TINA B. je přehlídkou vždy kvalitního současného umění od umělců ze všech koutů světa. Každý ročník festivalu TINA B. má své téma, které prostupuje celou přehlídkou. Zatímco loni byla TINA B. ve znamení hesla ART – ECO – BIO a předvedla nekonvenční díla, která se pojila s tématikou ekologie, kdy jsme mohli navštívit jen pro tento festival otevřený, jinak veřejnosti nepřístupný atomový kryt pod hotelem Jalta, letos je jeho pojící linkou Art and Happiness.

vystava tina b

Umění není pro umění, ale pro lidi

V rámci festivalu si tak můžeme klást otázky, zda může umění přinášet společnosti štěstí? Je možné umění použít jako účinný lék proti zdravotním i duševním potížím? A jak ovlivňuje umění náš duševní vývoj a začlenění do společnosti? A výzvy, jimž čelíme na venkově a ve městech, jsou si hodně podobné: osamělost, vyloučení, lhostejnost a netolerance jsou hlavními příčinami mnoha sociálních, environmentálních a zdravotních problémů.

„Každodenní realitou 21. století ve velkých městech, jako je Praha, je neustálý stres lidí. Festival má ambici odpoutat lidi alespoň na malou chvíli od všednodenních starostí a nechat je relaxovat za přítomnosti pozitivně naladěného umění,“ dodává Monika Burian Jourdan.

tina b

Galerie GUD

Do Galerie umění pro děti GUD v Praze 1, která zahájila provoz letos na jaře, zavítala dětská sekce TINA B. Umělci tam řeší otázky typu: Kde začíná a končí dětská tvorba? Kde začíná umění pro dospělé? Pro koho tvoří zralí tvůrci a kdo má klíče od budoucnosti? Dokážou dospělí akceptovat názory dětí a naopak – bude příští generace chápat své rodiče a prarodiče? Umělci si pro děti připravili kouzelný koberec vytvořený z barevných látek, se kterým si děti mohou hrát a ve kterém mohou nacházet inspiraci. Objeví v něm obří šneky, pestré květiny nebo například věci, které se ztratily z pohádek.


Festival se koná za podpory Hlavního města Prahy a společnosti De'Longhi.

tina b

Těšme se na rok 2013 - „On the Rainbow“ !

I v roce 2013 představí TINA B. veřejnosti sochy, instalace a performance předních světových umělců i vycházejících hvězd. Cílem je vytvořit jedinečný kontext pro prezentaci současného umění a kultury. Chcete být jeho součástí? Přihlaste se! Projekt navazuje na dlouholetou tradici festivalu současného umění TINA B. (letos se koná již sedmý ročník). Na rozdíl od předchozích ročníků však bude probíhat po celý rok s vyvrcholením v týdnu od 26. 11. do 2. 12. 2013, kdy proběhnou závěrečné instalace, a pro návštěvníky bude připraven bohatý doprovodný program. TINA B., jejímž tématem pro rok 2013 je „On the Rainbow”, je největším projektem v České republice, který se zaměřuje na současné umění. V Praze budou představeny dlouhodobé instalace (3 měsíce – 1 rok) i krátkodobé projekty (2 týdny – 1 měsíc). TINA B. se koná na mnoha venkovních veřejných prostranstvích, na historicky i průmyslově zajímavých místech a v galeriích. Oslovení umělci prezentují ta nejdynamičtějších a nejnovější díla z jejich portfolia, která dávají návštěvníkům přehled o současné umělecké tvorbě. Prolínání mnohokulturnosti umělců a rozmanitosti uměleckých disciplín přináší neobvyklá spojení, úvahy a nové možnosti. Talentovaní umělci přenášejí skrze svá díla své myšlenky bez ohledu na to, z které země pocházejí.

Zdroj foto: www.tina-b.eu
www.facebook.com/TinaBFestival


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Edita Randová. Zpívá v jedenácti jazycích včetně čínštiny

archiv Edita RandováPZpívá široký repertoár po celém světě, a to v jedenácti jazycích. A hudba a zpěv jsou pro ni vším. Přes dvacet let je uměleckou ředitelkou mezinárodního hudebního festivalu Tóny nad městy. A za svoji dlouholetou ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Monografická výstava Ester Krumbachová v Domě umění v Brně

ester foto perexJsou lidé, kteří mohou působit neviditelně či nenápadně, ale přitom udělají kus důležité práce. Rozumějí kumštu, mají cit, posouvají věci a skutečnosti dopředu, jsou kreativní a tvůrčí vůči projektům či "...


Literatura

Držíte-li dietu, nečtěte Poslední tango s Carmen

200littNe, že by to bylo špatné čtení, ale pořád se tam vaří laskominy, pořádají se hostiny a baští se, až se dělají protagonistům (a tím i čtenářům) boule za ušima. Alena Jakoubková přivedla na svět ženu s netradičním jménem Carmen, zajímavým povoláním (zubařka...

Divadlo

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...

Film

V pasáži proběhne výjimečná projekce filmu "Pasáž"

pasaz 200Máme pro vás pozvánku na promítání unikátního filmu "Pasáž" režiséra Juraje Herze, a to 8. dubna od 19:00 v 3Kino ArtPasáži.

...