Vernisáž výstavy JINÁKRAJINA, toť mozaika českých polí, luk, lesů, sadů,...

Vernisáž výstavy JINÁKRAJINA, toť mozaika českých polí, luk, lesů, sadů,...

Tisk

jina krajinaČeská kulturní krajina, toť mozaika polí, luk, lesů, sadů, protkána sítěmi polních cest, stezek, po kterých v dobách dávno minulých kráčeli zemědělci na svá políčka, ale i poutníci. Stín jim během jejich putování poskytovaly nejen aleje, ale i solitérní stromy, jimž nezřídka dělal společnost nějaký ten svatý na kříži, boží muka či kaplička. Co s českou krajinou udělala kolektivizace a intenzifikace zemědělství, netřeba rozvádět. O to víc je třeba si opečovávat nadšence, kteří s vervou a úsilím snaží ať již přírodní, nebo kulturní prvky do krajiny navracet a pečují o ně.

Nadšenci, kteří investují svou energii do zvelebování krajiny v katastrech obcí Šarovy, Lhota, Salaš a Bohuslavice u Zlína, vytvořili občanské sdružení Jiná krajina, jmenovitě to jsou Jan Ambrůz, jeho syn Kryštof Ambrůz a studentka Jana Ambrůze Pavla Kačírková. V neděli 2. září představili ve foyer zlínského Městského divadla prostřednictvím fotografií svůj dlouhodobý projekt KŘÍŽE CESTY SOCHY KRAJINA LIDÉ, v jehož rámci se snaží realizovat aktivity vedoucí ke zvelebování krajiny. Jak již název projektu a profesní zaměření členů sdružení napovídá, jedná se  především o umísťování soch a dřevěných objektů do extravilánu obcí. Nejen fotografie, ale také dřevěné objekty Jana Ambrůze a Pavly Kačírkové oživily horní foyer zlínského divadla.

jina krajina

Drobné sakrální stavby byly dříve běžnou součástí české krajiny. Proto na mě fotografie křížové cesty Pavly Kačírkové dýchly vůni časů dávno zašlých. Nic křížům na jejich nepodbízivé kráse neubralo ani relativně moderní provedení.  Taktéž kaple zaujme svou jednoduchostí, ač právě tato jednoduchost, náznakovost, nemusí být staromilci vítána. Kapličky však bývaly vždy místem zastavení, rozjímání o věcech nadpozemských, jednoduchost staveb tak neodvádí pozornost, která může být plně upnuta k duchovním věcem. Také ostatní umělecko-krajinotvorné prvky nepostrádají nápaditost a  hravost. Troufám si tvrdit, že umístěny ve volné krajině spoluvytvářejí genia loci místa. Jako materiál bylo zvoleno převážně dřevo a kámen, tudíž něco, co není v krajině cizí, nepřirozené.

jina krajina

Vysazování stromů je další aktivitou občanského sdružení. Budiž jejím členům připočteno k chvále, že se jedná o druhy v naší krajině původní, i když ne už zcela běžné, a to hrušně, jeřáby, třešně nebo lípy. Stejně tak i fakt, že se nejedná o bezmyšlenkovité, náhodné sázení, ale o znovuvytvoření součásti cest a pěšin tak, jak je znali naši předkové.

jina krajina

Největší radost mi ovšem udělal fakt, že se vyskytují lidé, kteří mají cit pro krajinu, není jim lhostejná, váží si jí. A především mají sílu na věčný boj s lidskou pohodlností, individualismem, nezájmem většiny lidí o okolí a především lidskou hloupostí. Nevzdávají se po prvním, druhém a klidně i třetím neúspěchu. Co lze jiného cítit, než pocit zmaru, když přijde úřední lejstro s pokynem vytahat již zasazené lípy?

Až do 22. září mají zájemci možnost se seznámit s aktivitami občanského sdružení JINÁKRAJINA. Přestože je foyer divadla s výhledem na rušnou městskou ulici prostředím ne příliš inspirativním a vhodným k rozjímání o krásách venkovské krajiny, tak vystavené fotografie touhu se do krajiny vydat určitě podnítí.

jina krajina

JINÁKRAJINA - Pavla Kačírková, Jan Ambrůz, Kryštof Ambrůz
Datum a místo konání: 2. – 22. září 2012, foyer Městského divadla ve Zlíně
Pořadatel: občanské sdružení JINÁKRAJINA
Hodnocení: 99 %


Zdroj foto: Petr Jurča


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vinylovehodiny.cz: „Honza ten nápad viděl někde na cestách a uvízl mu v hlavě“

vinylove hodiny 200Rádi bychom vám v tomto rozhovoru představili mladou designerskou dvojici – Kateřinu Dobískovou a Jana Čížka z Olomouce - která vyrábí hodiny ze starých vinylových desek. Vystupují pod značkou vinylovehodiny.cz, recyklují staré desk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zbyněk Sekal: Skládané obrazy a schránky aneb bez nároku na vnější odezvu

zbynek sekal topicuv salonSpolečnost 1. Art Consulting Brno – Praha a Společnost Topičova salonu nainstalovaly v prostorách Topičova klubu docela neobvyklou výstavu materiálových reliéfů a schránek, které Zbyněk Sekal v...


Literatura

Jelita a Jitrnice. Sranda k popukání a druhé místo v Ceně Miloslava Švandrlíka o nejlepší humoristickou knihu za rok 2022

Jelita a jitrniceKniha, která se četla sama. Jsem moc ráda za každou knihu od českého autora. U této knihy jsem vůbec nevěděla, co čekat, o čem by to mohlo být? Ale už od první strany bylo jasné, že jsem si vybrala správně a že to bude legrace. A tak...

Divadlo

Jak vypadá Prostřeno po zlínsku?

laska prochazi zaludkem 200Divadlo Malá scéna Zlín se v současnosti zaměřuje na vlastní autorskou tvorbu, a pokud by všechna představení byla taková, jako Láska prochází žaludkem, je velká škoda, že toho nehrají více. Druhá repríza této komed...

Film

Film Stroj času prošel zkouškou času

200 filmStarodávný film Stroj času (1960) je tehdejším Oscarovým snímkem. Dějí se v něm totiž naprosto neuvěřitelné věci. Když pomineme, že byla v té době televize už jakousi samozřejmostí, i tak byl pro lidi nejvíce fascinující prostý pohyb vteřinové ruč...