Dny evropského dědictví v objektech Národní galerie

Dny evropského dědictví v objektech Národní galerie

Tisk

ddny evropskeho dedictvi logoDny evropského dědictví každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. V letošním ročníku, který se koná od 8. – 16. září 2012, je doposud přihlášeno 1 086 památek a 554 akcí po celé ČR.  Aktuální téma této významné celoevropské akce je Mladí památkám. Cílem tohoto projektu je upozornit veřejnost na zajímavá místa v jejich okolí, a podpořit tak zájem a snahu o jejich zachování pro příští generace.

 

Také lektorská oddělení Národní galerie v Praze připravila ke Dnům evropského dědictví bohatý doprovodný program zahrnující komentované prohlídky a výtvarné dílny v těchto stálých expozicích Národní galerie v Praze:

• Veletržní palác
• Klášter sv. Anežky České
• Šternberský palác
• Schwarzenberský palác
• Valdštejnská jízdárna

VELETRŽNÍ PALÁC

Sbírka moderního a současného umění
Doprovodné programy
Informace a rezervace: Lektorské oddělení Sbírky moderního a současného umění, Národní galerie v Praze, tel. 224 301 003, email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

15. 9. SO 14.00 – 17.00 ANIMOVANÝ OBRAZ s umělcem Matějem Smetanou - workshop pro mládež a dospělé: Vytvořte si animovaný film technikou rotoskopování!

Umělec Matěj Smetana vás srdečně zve na experimenty s animovaným filmem, které se budou týkat jeho videa „Je to jenom film“. Pokusíme se dát dohromady krátký animovaný film metodou rotoskopování, tj. převádění natočených záběrů na animované, a přitom si řekneme něco o animovaném obrazu v současném umění. Žádné znalosti nejsou potřeba, na vzniklý film se na konci podíváme a budete si jej moci odnést s sebou domů na USB klíči.  
Cena: 100 Kč / 1 osoba (v ceně je zahrnuto též vstupné do galerie a výtvarný materiál) / Rezervace: nutná na tel.: 224 301 003, email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

veletrzni palac

KLÁŠTER SV. ANEŽKY ČESKÉ

Středověké umění v Čechách a střední Evropě 1200 - 1550
Doprovodné programy
V rámci letošních Dnů evropského dědictví a projektu Europa Jagellonica jsou přichystány programy především k pozdně gotickému umění doby Jagellonců.

16.9. NEDĚLE 15:00
Komentovaná prohlídka
Lucas Cranach st., Albrecht Dürer. Umění pozdní gotiky a rané renesance
Cena: zvýhodněný vstup – účastníci platí pouze za program: 80 Kč / 50 Kč (senioři, pedagogové a členové SPNG) / 30 Kč osoby do 26ti let / Doba trvání: 60-90 min. / Místo setkání: u pokladny v přízemí.

klaster svate anezky

ŠTERNBERSKÝ PALÁC

Evropské umění od antiky do závěru baroka
Doprovodné programy pro děti a dospělé
Krátké komentáře k vybraným dílům:
15. 9.     SO 10. 30  Sochy v zahradě - Jan Štursa a jeho žáci        
12. 00  „Žáci mistra Leonarda?“- zastavení u obrazů  malířů italské renesance
14. 00  „Zpátky doma“ – Geertgen to Sint Jans : Klanění tří králů
Cena: zvýhodněný vstup – účastníci platí pouze za program: 80 Kč / 50 Kč (senioři, pedagogové a členové SPNG) / 30 Kč mladí lidé do 26ti let /  Doba trvání: cca 30 min.  / Místo setkání s přednášejícím: ve vestibulu paláce

SCHWARZENBERSKÝ PALÁC

Baroko v Čechách

Doprovodné programy
Pro pána Jána – loutkové představení a komentovaná prohlídka
8.9. SO 16.00 hod (doporučeno pro děti od 8 let a dospělé se zájmem o nepomucenskou tematiku) Divadelní amatérský soubor Baribal zahraje poutavý příběh o nejznámějším českém světci, Janu Nepomuckém. Představení s originálními loutkami v doprovodu autorské hudby přiblíží dobu panování krále Václava IV. Kromě samotného krále uvidíte jeho manželku Janu Bavorskou, rozvážného světce Jana Nepomuckého, jejího zpovědníka, ale také populární postavu kašpárka. Po představení následuje komentovaná prohlídka nepomucenských soch počínaje bozzettem pro Karlův most, přes plastiky Matyáše Bernarda Brauna až po sochy z dílny Platzerů.
Cena: 50 Kč dospělí, 20 Kč děti / Doba trvání: 30 min loutk. představení, 30 min koment. prohlídka / Místo konání: Národní galerie v Praze, Schwarzenberský palác, Hradčanské nám. 2,  Praha 1 / Místo setkání: ateliér ve 2. patře

Vyprávění o svaté Ludmile a Václavovi – výtvarná dílna pro děti a rodiče

16. 9.    NE 10.30 hod    (doporučeno pro děti 6 – 9 let)
NE 14.00 hod    (doporučeno pro děti 10 – 14 let)   
Jak si představovali barokní umělci naše patrony svatou Ludmilu a jejího vnuka svatého Václava? Přijďte je s námi společně hledat a poslechnout si jejich životní příběhy.
Rezervace nutná, počet míst omezen! e-mail:  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , tel.: 233 081 720 - 21  / Cena: 80 Kč pro každého účastníka dílny / Doba trvání: cca 120 min. / Místo konání: Národní galerie v Praze, Schwarzenberský palác, Hradčanské nám. 2,  Praha 1 / Místo setkání: vstupní chodba

VALDŠTEJNSKÁ JÍZDÁRNA (výstavní prostor NG)

Jakub Schikaneder
nformace a rezervace: Lektorské oddělení Sbírky umění 19. století, Národní galerie v Praze, tel. 224 301 003, email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Komentovaná prohlídka k výstavě
9. 9.   NE   15.00 Zmařené mládí v díle Jakuba Schikanedera
Cena: 20 Kč + vstupné / Doba trvání: 45–60 min. / Místo setkání: u pokladny

Komentované prohlídky a přednášky s odborníky/icemi
Čas: středa, 16.30 / Cena: 50 Kč + vstupné (vstupenka z výstavy zůstává v platnosti i na další přednášky, u nichž zaplatíte pouze lektorský poplatek) / Doba trvání: 60-90 min. / Místo setkání: u pokladny.
5. 9. Vražda v domě - vlivy a kontexty (Tomáš Winter)

Improvize na návštěvě u Jakuba Schikanedera

9. 9. Příběhy z obrazů
Přijďte si splnit sen 19. století – zhmotnit a rozžít dvojrozměrný obraz!

Na přání diváků improvizují a hrají: Jana Machalíková, Hana Malaníková, Martin Falář, Jakub Troják, Lucie Pospíšilová a Jakub Valenta.


Čas: neděle, 16.00 / Cena: vstupné dobrovolné / Doba trvání: 45-? min. / Místo setkání:kavárenský balkon.

Komponovaný program

16. 9.   NE   16.00 V hodině člověka - Komponovaný program Zdenky Sokolíčkové je oknem do světa Jakuba Schikanedera. Mozaiku textů budou tvořit citace z díla A. Schopenhauera a H. G. Schauera, verše K. Hlaváčka a J. Karáska ze Lvovic a úryvky z próz J. K. Šlejhara.
Cena: 20 Kč + vstupné / Doba trvání: 20 min. / Místo setkání: u pokladny

Interpretační a studijní prostor

Na kavárenském balkoně můžete nahlédnout do knih a katalogů týkající se Jakuba Schikanedera, jeho tvorby a doby. Nebo si zahrát společenské hry přelomu století, relaxovat při poslechu oblíbené hudby našeho malíře anebo se pročítat knihovničkou krásné literatury a filozofie přelomu 19. a 20. století.

Výtvarný ateliér

Na zadním balkoně budou připraveny samoobslužné výtvarné aktivity, kde si budete moci vyzkoušet a zažít některé výtvarné nebo dobové fenomény přelomu 19. a 20. století, kterým se Jakub Schikaneder věnoval jako např. světlo, nálada, vnitřní svět člověka, město a příběhy lidí.

Vstupné do expozic NG v rámci oslav DED 2012 je běžné! Pouze návštěvníci doprovodných programů mají ve dnech konání DED (8. - 16. září 2012) zvýhodněný vstup na speciální lektorské pořady pořádané k těmto oslavám evropského dědictví.

ddny evropskeho dedictvi logo


Dny evropského dědictví
8. - 16. září 2012, objekty Národní galerie
Pořadatel: Národní galerie v Praze

Zdroj foto: ngprague.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Rosák: „Práce mě pořád baví a v tenise mám stále slušnou úroveň.“

jan rosakNemůže snad být Čecha, který by někdy nesledoval Riskuj! nebo Videostop. Nejen tyto pořady spojuje jméno sympatického Jana Rosáka. Ten brzy oslaví 65. narozeniny, ale elán ani nadhled mu rozhodně nech...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Leaving Space aneb Když svůj prostor opouštíme

leaving space galerie vernonGalerie Vernon za účasti ředitelky Moniky Burian Jourdan a kurátorky Jacqueline Nowikovsky 13. 11. 2012 připravila výstavu prací mladých rakouských a německých umělců.

...

Literatura

Vstupte s Davidem Rakerem do Údolí mrtvých

Údolí mrtvých, perexO knihách Tima Weaver jsem slyšela jen samou chválu. Proto bylo jasné, že tohoto autora nutně musím vyzkoušet. Jakmile jsem uviděla Údolí mrtvých, bylo rozhodnuto. Právě teď je čas na naše seznámení. A jak tohle randez vo...

Divadlo

Lucie Trmíková: „Přijďte si poslechnout krásná slova plná barvy, života, touhy, lásky i bolesti.“

Dvoji domov 200V Experimentálním prostoru NoD se dnes odehraje premiéra inscenace Nebeský-Trmíková-Prachař: Dvojí domov / z Čepa, a proto jsme oslovili paní Lucii Trmíkovou, která je zde herečkou i scenáristkou. Co má předat toto dílo Jana Čepa a proč bys...

Film

Helsinská romance Karaoke blues vstupuje do českých kin

karaokeFinský režisér Aki Kaurismäki je ojedinělou postavou na poli světové kinematografie. Jeho filmy oplývající poetikou zaplivaných putyk, rozbitých půllitrů a dělnických čtvrtí dokázaly okouzlit diváky po celém světě. Se svým nejnovějším snímkem se však vydal žánrově pro něj n...