VNUK uspořádal hostinu designových kousků

VNUK uspořádal hostinu designových kousků

Tisk

altZnačku VNUK založili tři studenti Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni a to Eliška, Barbora a Ondřej. Vzhledem k tomu, že se pokládají za zdravé jádro VNUKa a často spolupracují s mnoha dalšími výtvarně činnými kolegy, nepřejí si být jmenováni celým jménem. Ti všichni jsou jistě vnučkami a vnuky svých babiček a dědečků, ale název uskupení se prý odvíjí spíše od "vnuknutí" neboli osvícení nápadem. Studio VNUK je sice věkem mladé, ale již se zúčastnilo jarního festivalu nezávislé módy, šperků, grafiky a bytových doplňků Code:Mode.

 

Jak jsem již zmínila, mladí designéři = Vnuci mají také spoustu dalších tvořivých přátel. A právě jejich originálně pojaté výrobky byly k dostání právě na mini design marketu o uplynulém víkendu. Výstavně prodejní akce se konala v rámci tradičního jarmarku ve foyer KC kina v  Železném Brodě a byla zahájena sobotní vernisáží za účasti všech tří hlavních VNUKů. Organizátoři nás seznámili se svou vizí jak zanechat svůj autentický otisk ve světě designu a módy. Jak na to? Nápovědou může být motto studia: VNUK neznamená odcizení, VNUK je návrat k realitě, VNUK tě povznese, VNUK je skutečností, VNUK je tradicí i rituálem, VNUK.

alt

Konkrétně byly na komentované prohlídce prodejní výstavy k vidění například brože ve tvaru truhlíčků, ve kterých si můžete vypěstovat něco zeleného, pranostiky převtělené do náhrdelníků, textilie s netradičními potisky, šperky z vysloužilých strojků hodinek a nechyběly ani oblíbené náušnice. Nápaditých výrobků zde bylo ovšem mnohem více, ještě mi nedá nezmínit alespoň origami brože, trenýrky s připomínkou zdobení velikonočních vajíček nebo představení Ježíše jako člověka, tedy bez kříže. Více artových kousků najdete na stránkách všech zúčastněných tvůrců:

460nula1 (www.460nula1.cz)
BulBul (http://www.fler.cz/bulbul)
Kartau (http://www.fler.cz/kartau)
Chronos (http://www.fler.cz/chronos)
Karlička (http://www.fler.cz/karlicka)
Chilli design (http://www.chillidesign.cz/)
Vnuk (http://www.facebook.com/studiovnuk)
Cukrů (http://www.facebook.com/Cukrustyl)
Yellow.Jacket.Angel (http://www.fler.cz/yellow-jacket-angel)
Cha (http://www.chanka.cz/)
Zuzana Kynčlová (http://www.zuzanakynclova.euweb.cz/)
TikŤakJinak (www.fler.cz/chochojana)
Mirka Vitásková (http://www.facebook.com/vendelin.stastny)
Najs (http://www.najs.cz/)
transgress.me (http://www.facebook.com/transgress.me)
Tereza Houdková (http://www.terezahoudkova.com/)
Eliška Lhotská (www.eliskalhotska.cz)
Veronika Homolová (http://www.facebook.com/vecko.veronika)
Aneta Bendáková (http://www.malabedna.cz/) , (www.comixiade.org)

alt

 

alt

 

alt

VNUK MARKET
Datum a místo konání: 8.6. - 10.6.2012, KC kino Železný Brod
Pořadatel: studio VNUK
Hodnocení:  95 %

Zdroj foto: facebook.com/studiovnuk
Zdroj foto: VNUKů z vernisáže: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Peter Nagy: „Mám sám so sebou taliansky vzťah: nenávidím sa a milujem sa zároveň.“

peter nagyJeden z nejpopulárnějších zpěváků Slovenska, Peter Nagy, si s námi popovídal o škole, fotografování i písničkách.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kdysi slavný jako Mucha. Znovuobjevený obraz malíře Karla Vítězslava Maška jde do aukce za 3,5 milionu korun

vitezslav masek 200Zlatým hřebem zahradní aukce v Arthouse Hejtmánek bude znovuobjevený obraz Hra slunečních skvrn z roku 1910. Vyvolávat se bude za 3 500 000 korun. Jeho autorem je Karel Vítězslav Mašek (1865-1927), umělec kdysi podobně ceněný jako j...


Literatura

Moderní romance o sestřičkách z předválečného Londýna

Sestricky na prijmu perexNa jaře roku 1937 mají Dora a Millie, studentky ošetřovatelství v nemocnici Nightingale, plné ruce práce. Čekají je závěrečné zkoušky, a tak kromě praxe na odděleních věnují spoustu času i studiu. Hned po zkouškách...

Divadlo

Herec Jan Mazák oslaví životní jubileum

Jan Mazak200Nezaměnitelný hlas a soustředěné herectví – to jsou typické znaky Jana Mazáka, který ve čtvrtek 30. června 2022 oslaví své šedesáté páté narozeniny.

...

Film

Na co jít na Mezipatrech - osobní tipy ředitele

mezipatraUmělecký ředitel Mezipater Aleš Rumpel dává osobní tipy na filmy, které budou promítány v rámci 13. ročníku filmového festivalu Mezipatra, který začíná ve čtvrtek 8. listopadu v Praze.

...