Svatá Anežka Česká - princezna a řeholnice

Svatá Anežka Česká - princezna a řeholnice

Tisk
ImageU příležitosti osmistého výročí narození svaté Anežky České (1211-1282), dcery českého krále Přemysla Otakara I. a královny Konstancie Uherské, pořádají Arcibiskupství pražské a Národní galerie  v prostorách kláštera Svaté Anežky České na Starém Městě v Praze  velkolepě koncipovanou výstavu o životě této světice a historii a podobách jejího uctívání od 13.století po současnost.


 I samotné místo konání je vlastně největším „exponátem“ výstavy, neboť klášter Na Františku založila sama Anežka se svým bratrem Václavem I. roku kolem 1231. Autorům výstavy se podařilo shromáždit téměř tři stovky předmětů spjatých s osobou svaté Anežky nebo jejími příbuznými, zejména sv. Hedvikou a sv. Alžbětou Uherskou, a návštěvníkům je představují v autentických prostorách (jedná se o kapitulní síň, refektář, kapli Panny Marie, v níž se nachází Anežčina pohřební nika, a kostely sv. Salvatora, který měl sloužit jako pohřebiště Přemyslovců, a sv. Františka), v nichž sv. Anežka žila  jako řeholnice řádu klarisek.

Výstava se zaměřuje především na prezentaci výtvarného umění a uměleckého řemesla, pocházející ze 13. století, a ztvárnění Anežčina života a charitativní činnosti ve výtvarném umění, zejména 19.století, v němž byla v roce 1874 beatifikována. Jedná se např. o Hellichův oltář pro kostel sv. Ducha v Hradci Králové z roku 1874 nebo návrhy k soše sv. Anežky na Pomníku sv. Václava od Josefa Václava Myslbeka.

Image

Mezi nejvzácnější a nejzajímavější exponáty výstavy patří pískovcová hlavice z triumfálního pásu kostela sv. Salvátora zdobená hlavičkou řeholnice, která je považována za nejstarší dochované zpodobnění sv. Anežky, tzv. Archa Puchnerová  (deskový oltář) z roku 1482, nedávno objevený relikviář s ostatky sv. Anežky, opisy listů z korespondence sv. Anežky a sv. Kláry, zakladatelky řádu klarisek, darovací smlouvy špitálu sv. Františka, texty latinských legend Candor lucis aeternae o životě sv. Anežky z roku 1330, zapůjčené z kláštera sv. Františka v Šibeniku a z Kapitulní knihovny baziliky sv. Ambrože v Miláně, dále i pohřební insignie krále Přemysla Otakara II. nebo Ostatkový kříž Přemysla Otakara II., zapůjčený z Pokladu dómu v Řezně.

Návštěvník výstavy, který o Anežce ví jen to, že byla prohlášena za svatou v roce 1989, a chtěl by se dozvědět více o jejím životě a době, ve které žila, se však bohužel musí spokojit (pokud má dost času) pouze s dokumetárním filmem, jenž je na výstavě promítán. Mínusem této velkolepě pojaté výstavy je totiž absence doprovodných textů, které by návštěvníkovi – laikovi osvětlily souvislosti jednotlivých exponátů s osobou sv. Anežky a jejich historii, zvláště když exponáty nejsou řazeny chronologicky. Autoři výstavy sice připravují  katalog, ale doposud není v prodeji a ne každý návštěvník si ho bude moci z finančních důvodů dovolit zakoupit. Pokud si však před návštěvou výstavy informace o sv. Anežce nastudujete, v záplavě exponátů se jistě neztratíte a prohlídky  nebudete litovat. Pro zájemce jsou připraveny také komentované prohlídky, přednášky, výtvarné dílny pro děti a další doprovodné akce (více informací na www.apha.cz)

Svatá Anežka Česká – princezna a řeholnice

Klášter sv. Anežky České
U Milosrdných 17, Praha 1
Kurátoři: Mgr. Vladimír Kelnar, Mgr. Štěpánka Chlumská, Ph.D.
25.11.2011- 25.3.2012
www.apha.cz
www.ngprague.cz

Foto: autorka článku



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Skládat svoje písničky jsem si přála odmala

archiv Dáša Zázvůrková - foto k jejímu EP image0Herečka, zpěvačka, moderátorka, textařka, skladatelka, jsou profese Dáši Zázvůrkové, kterou moc baví psát si písničky se svými tématy, také ráda ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kvetoucí ráj Marie Stiskalové

Ve středu 20.6. 2012 byla v knihovně v Benešově nad Černou slavnostní vernisáží zahájena výstava obrazů paní Marie Stiskalové.

...


Literatura

Ready Player One: Hra začíná

hra zacina 200Kniha s názvem Ready Player One: Hra začíná se k českým fanouškům dostala už v roce 2012, kdy ji vydalo nakladatelství Jota. Nyní ji s větší slávou vydal Knižní klub a označil ji za sci-fi senzaci roku. Vydejte se s hlavním hrdinou do neo...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Ponorná řeka kinematografie je dobře ukrytá pod povrchem

200filmVše, co nabízejí kina a co chrlí televize, jsou iluzionistické rozprávky vystavěné na více či méně snadno rozlišitelných příbězích. Jenže o nich kniha Ponorná řeka kinematografie nepojednává. Její autor Martin Čihák hned v prvních velkými písmeny psaný...