Hrdinky: Příběhy významných českých žen

Hrdinky: Příběhy významných českých žen

Tisk

hrdinkyNádherná, záslužná a velmi působivá publikace Hrdinky z nakladatelství Euromedia Group už na první pohled upoutá svým vzhledem. Srdce každé feministky, historika, vlastence, ale i každého člověka, který to má v hlavě v pořádku a ctí ty, kdož v životě něco dokázali a obětovali, zaplesá. Kniha totiž přináší přehled šedesáti našich českých žen, na které by se rozhodně nemělo nikdy zapomenout.

Ženy, o nichž publikace pojednává, byly velmi silné, odvážné a vytrvalé. Měly svůj záměr a dokázaly v životě něco vykonat. Něco, díky čemuž na ně nikdy nemůžeme zapomenout. Některé z nich pro své názory, přesvědčení i jednání trpěly a zaplatily životem. Tyto hrdinky, a opravdu výjimečné ženy, nám připomínají tři naše významné autorky - výtvarnice a autorka Renata Fučíková, která je autorkou celého projektu, spisovatelka Kateřina Tučková a dále vědecká pracovnice, která se zaměřuje na dějiny 19. století a gender  - Lenka Křížová.

Kniha Hrdinky je výjimečná nejen svým zpracováním. Na stránkách knížky většího formátu připomínající barevnou obrázkovou encyklopedii se postupně setkáte s literárními i ilustrovanými portréty mnoha našich významných žen, a to nejen z dávné minulosti, ale i současnosti. Knížka je přehledně rozdělená podle historického období a přibližuje nejen dobu, v níž ženy žily, ale také čtivým způsobem seznamuje čtenáře s jejich životním příběhem a mnohdy dosti pohnutým osudem. Knihu Hrdinky si určitě zamilujete. Celá knížka je plná nádherných kreseb a maleb, jejímiž autory jsou studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Hrdinky - autorky publikace:

Renáta Fučíková (* 3. ledna 1964 Praha) je česká výtvarnice a ilustrátorka, která se věnuje především tvorbě autorských knih o historii. Je nositelkou mnoha ocenění včetně několika Zlatých stuh, tří nominací na cenu Magnesia Litera, Grand Prix v Záhřebu 2018, zápisu na Čestnou listinu IBBY 1998 nebo ceny na Bienále ilustrací v Teheránu z roku 1997. Českou republikou byla v letech 2011–2013 třikrát po sobě nominována na prestižní Astrid Lindgren Memorial Award.

Kateřina Tučková (* 31. října 1980, Brno) je česká spisovatelka, historička umění, kurátorka a v letech 2015–2018 programová ředitelka festivalu Meeting Brno. Mezi její nejznámější díla patří romány Žítkovské bohyně a Vyhnání Gerty Schnirch, za které získala mnohá literární ocenění, například Cenu Josefa Škvoreckého a Magnesia Litera.

Mgr. et Bc. Lenka Křížová (dříve Procházková) - vědecká pracovnice oddělení biografických studií AV ČR. Její odborné zaměření je: české kulturní dějiny 19. století, dějiny genderu, regionální dějiny (Mladoboleslavsko, Mnichovohradišťsko). Vystudovala FF UK v Praze, obory Český jazyk a literatura, Historie (Mgr.), dale FF UHK, obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví (Bc.), od r. 2011 FF UK v Praze - doktorský studijní program České dějiny.

Zdroj info: Wikipedie

Hrdinky - ukázka z knihy:

sutnarka

Zdroj foto: https://info.zcu.cz/clanek.jsp?id=2991

Název: Hrdinky
Autoři: Renáta Fučíková, Lenka Křížová, Kateřina Tučková a kol. + studenti Západočeské univerzity v Plzni
Žánr: naučná literatura
Vydáno: 2020
Stran: 168
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group (Universum)
Hodnocení: 100 %

hrdinky

https://www.knizniklub.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nebojte se snít s otevřenýma očima. Nikdy není pozdě

Eva MaškováSpisovatelka Eva Mašková má na kontě již pár knih, nejčastěji detektivek. Je to taková česká Agatha Christie, ráda píše klasické detektivky, kdy co nejvíce napíná čtenáře a dobře psychologicky prokresluje postavy. Kromě to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Geniální Burian v Galerii u Betlémské kaple

altKdo z nás by neznal ze školních učebnic nebo (nejen) dětských knížek podmanivé ilustrace lidského vývoje, pravěkých zvířat nebo domorodých kmenů. Čitelný rukopis Zdeňka Buriana nikdy neztratí nic ze své krásy. A o tom dobře ví i


Literatura

Prostě Hawking! Prostě génius!

hawking 200Prostě Hawking! je název knihy novináře a popularizátora přírodních věd Rüdigera Vaase, která vyšla tehdy u příležitosti 75. narozenin tohoto známého vědce Stephena Hawkinga. Jedná se o dílo pro mladší čtenáře prezentující jasně a vtipně jeho ...

Divadlo

Divadlo ve Zlíně uvede premiéru Muže pod postelí

muz pod posteli200Docela jiného Dostojevského, než jak jej mnozí znají: Dostojevského komediálního, zábavného a zároveň zajímavého, který přinese vhled do žárlivostí zatemněné duše jednoho muže. To je téma novinky, kterou Městské divadlo Zlín uvede v pre...

Film

Čtení o filmu nejen česky...Věnujme se i četbě zahraniční literatury (pokud ji seženeme)

kinematografia-perexZatímco za vlády komunistů byly televizní programy i nabídka kina zahlceny sovětskými filmy, nyní se k nám z Ruska dostane – a to ještě ojediněle - nanejvýš nějaká ta pohádka. O filmovém dění tam a zejména v republikách, kter...