Hrdinky: Příběhy významných českých žen

Hrdinky: Příběhy významných českých žen

Tisk

hrdinkyNádherná, záslužná a velmi působivá publikace Hrdinky z nakladatelství Euromedia Group už na první pohled upoutá svým vzhledem. Srdce každé feministky, historika, vlastence, ale i každého člověka, který to má v hlavě v pořádku a ctí ty, kdož v životě něco dokázali a obětovali, zaplesá. Kniha totiž přináší přehled šedesáti našich českých žen, na které by se rozhodně nemělo nikdy zapomenout.

Ženy, o nichž publikace pojednává, byly velmi silné, odvážné a vytrvalé. Měly svůj záměr a dokázaly v životě něco vykonat. Něco, díky čemuž na ně nikdy nemůžeme zapomenout. Některé z nich pro své názory, přesvědčení i jednání trpěly a zaplatily životem. Tyto hrdinky, a opravdu výjimečné ženy, nám připomínají tři naše významné autorky - výtvarnice a autorka Renata Fučíková, která je autorkou celého projektu, spisovatelka Kateřina Tučková a dále vědecká pracovnice, která se zaměřuje na dějiny 19. století a gender  - Lenka Křížová.

Kniha Hrdinky je výjimečná nejen svým zpracováním. Na stránkách knížky většího formátu připomínající barevnou obrázkovou encyklopedii se postupně setkáte s literárními i ilustrovanými portréty mnoha našich významných žen, a to nejen z dávné minulosti, ale i současnosti. Knížka je přehledně rozdělená podle historického období a přibližuje nejen dobu, v níž ženy žily, ale také čtivým způsobem seznamuje čtenáře s jejich životním příběhem a mnohdy dosti pohnutým osudem. Knihu Hrdinky si určitě zamilujete. Celá knížka je plná nádherných kreseb a maleb, jejímiž autory jsou studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Hrdinky - autorky publikace:

Renáta Fučíková (* 3. ledna 1964 Praha) je česká výtvarnice a ilustrátorka, která se věnuje především tvorbě autorských knih o historii. Je nositelkou mnoha ocenění včetně několika Zlatých stuh, tří nominací na cenu Magnesia Litera, Grand Prix v Záhřebu 2018, zápisu na Čestnou listinu IBBY 1998 nebo ceny na Bienále ilustrací v Teheránu z roku 1997. Českou republikou byla v letech 2011–2013 třikrát po sobě nominována na prestižní Astrid Lindgren Memorial Award.

Kateřina Tučková (* 31. října 1980, Brno) je česká spisovatelka, historička umění, kurátorka a v letech 2015–2018 programová ředitelka festivalu Meeting Brno. Mezi její nejznámější díla patří romány Žítkovské bohyně a Vyhnání Gerty Schnirch, za které získala mnohá literární ocenění, například Cenu Josefa Škvoreckého a Magnesia Litera.

Mgr. et Bc. Lenka Křížová (dříve Procházková) - vědecká pracovnice oddělení biografických studií AV ČR. Její odborné zaměření je: české kulturní dějiny 19. století, dějiny genderu, regionální dějiny (Mladoboleslavsko, Mnichovohradišťsko). Vystudovala FF UK v Praze, obory Český jazyk a literatura, Historie (Mgr.), dale FF UHK, obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví (Bc.), od r. 2011 FF UK v Praze - doktorský studijní program České dějiny.

Zdroj info: Wikipedie

Hrdinky - ukázka z knihy:

sutnarka

Zdroj foto: https://info.zcu.cz/clanek.jsp?id=2991

Název: Hrdinky
Autoři: Renáta Fučíková, Lenka Křížová, Kateřina Tučková a kol. + studenti Západočeské univerzity v Plzni
Žánr: naučná literatura
Vydáno: 2020
Stran: 168
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group (Universum)
Hodnocení: 100 %

hrdinky

https://www.knizniklub.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Josefem Vágnerem k novému CD a singlu

200rozRozhovor s Josefem Vágnerem o novém CD a singlu Nezapírám si můžete přečíst v tomto článku.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V Plzni je kombinovaná výstava kreseb a oděvů

zabranska helekalovaDo 19. října potrvá v galerii svaté Anny v Plzni výstava kreseb a ilustrací akademických malířek Marie Zábranské a oděvů Evy Helekalové.  Na vernisáži o jejich tvorbě promluvila předsedkyně U...


Literatura

Alchymistova šifra je zpět!

znameni moru 200Po necelém roce vydali v nakladatelství Fragment pokračování dobrodružné knihy pro děti s názvem Alchymistova šifra od Kanaďana Kevina Sandse.

 

...

Divadlo

Zábradlí vstoupí do nové sezony s finskými povídkami a bestsellerem o Juráčkovi

zabradli 200Divadlo Na zábradlí se připravuje na svou pětašedesátou sezonu. V nadcházejícím roce uvede scénické provedení povídek finské autorky Rosy Liksom, dramatizaci bestselleru Dani Horákové O Pavlovi či Tolstého Vzkříšení v dramatizaci Armina Petrase...

Film

Woody Allen a jeho filmy

Woody perexKdybychom chtěli zjistit, o kterém americkém filmaři vyšlo u nás nejvíce knížek, asi bychom byli překvapeni: nebyli to Charlie Chaplin ani Steven Spielberg či Quentin Tarantino, nýbrž komik Woody Allen. Kdo jiný se může pochlubit zhruba desítkou ...