O kreslenom humore: Náš hosť - JIŘÍ ŽÁČEK - bard českej poézie a humoru

O kreslenom humore: Náš hosť - JIŘÍ ŽÁČEK - bard českej poézie a humoru

Tisk

zacek Jeho knihy, ilustrované aj poprednými českými karikaturistami (sám Adolf Born stihol 17 kníh), sú bohato pretkané vtipom, humorom a satirou, osobitým jazykovým vtipom. Vzácne úsmevne, výrečno a ušľachtilo. Naviac umocnené myšlienkou a posolstvom. Myslené hlavou a srdcom. Radi po ich siahnu nielen dospelí - a čo je potešiteľné - najmä deti. Od prvotiny Ráno modřejší večera (1970), Papírových ruží (1987), Hurá zpátky do Evropy (1994) až po Aprílové školy (1978), Čarodejné pohádky (2013) a Ezopovy bajky(2015)...

 

Ako hovorí sám bard slova a verša : - Poéziu považujem za spôsob, ako obnoviť vnútornú harmóniu vo svete plnom disharmónie. A humor: - Radšej umrieť od smiechu než od zlosti.. Český Zaslúžilý umelec sa pýši aj slovenskom Cenou Jána Smreka... Je považovaný dnes za najviac čítaného básnika na Vltave...

O kreslenom humore s básnikom, spisovateľom a prekladateľom Jiřím Žáčekom (1945) - alebo čo nám o ňom rád prezradil pre čitateľov Kocúrkova jeho tucet netuctových odpovedí (na otázky nášho spolupracovníka Petra Závackého).

Majstre Jiří, ako dnes žijete a prezraďte, čo ešte všetko stíhate robiť okrem tesnopisca svojich Múz?
- Momentálně marodím, zlobí mě průdušky. Jak říkal doktor, který mi před 12 lety amputoval kus plic: Budou tě zlobit průdušky, co bys taky chtěl po rakovině? Buď rád, že žiješ!

zacek

Máte rád humor - máte svoj výklad pojmu humor?
- Humor je obrana proti blbosti, i proti té vlastní.

Máte aj svoj obľúbený vtip?
- Oblíbený vtip nemám, pamatuju si nanejvýš jeden.
V nočním vlaku cestuje krásná mladá Gruzínka.
Sama.
Přistoupí krásný mladý Gruzínec, posadí se naproti ní a hodinu do ní hučí, jak ji miluje, ale dívka pořád mlčí.
Nakonec mladík zoufale zvolá: - Řekni mi, proč mlčíš?!
Dívka opáčí: - Mlčím, protože chci.
Mladík zalomí rukama: - Panebože, já už ničemu nerozumím - ona chce, a mlčí!

A čo humor kreslený - známy aj ako kartún vo svete karikatúry? Je to aj vaša parketa?
- Kreslený humor mám rád - šetří čas a obejde se beze slov, kterými je dnešní svět zavalen jako lavinou. .

zacek 1

A humorná výtvarná skratka vás osloví viac - iba ako svieža esencia do života, alebo aj kultivovaný a na zamyslenie sa o živote?
- Chytrý humor - a může se klidně tvářit naivně.

Viac s textom, alebo bez slov?
- Humor dobrých autorů - v Česku Born, Renčín, Jiránek, ti u nás zlidověli tak, že je považujeme za folklór.

Pozriete si rád aj dnes tak populárny kariportrét ? Stáli ste sa už aj vy sám obeťou niektorého karikaturistu?
- Obětí karikaturistů jsem se párkrát stal, ale můj nejlepší portrét nakreslila kdkysi moje žena (Eva, akad. maliarka, pozn. P.Z.). Bez humoru, ale s láskou.

zacek 2

Máte aj svojho obľúbeného autora, alebo ich je viac? Poznáte sa s niektorým aj osobne?
- Své oblíbené karikaturisty, co jsem už jmenoval výše - Born, Renčín, Jiránek - se všemi jsem se znal osobně.

Nakuknete občas aj za hranice? Upútal vás aj niekto vo svete?
- Nahlížím jen přes hranici na Slovensko. Mám rád Dušana Polakoviče /už kreslí iba vo výtvarnom nebi, pozn. autora/. A také Mariána Vaneka, který už dlouho žije v Čechách, ale nevím, zda ještě kreslí.

Ste už aj ako majster koláže - známe sú nielen vaše vtipné "novoročenky", ale aj "Fotogagy Jiřího .Žáčka" ? Odkedy sa im venujete?
- Moje koláže a fotogagy jsou jen skromné pokusy amatéra. Veškeré výtvarné ambice jsem odložil před 50 lety, když jsem se oženil s akademickou malířkou.

zacek 3

Máte aj svoje umelecké - alebo životné krédo?
- Nedělejte z teorií terorie!

Čo by ste radi zaželali svojim slovenským čitateľom a priaznivcom - od Tatier až k Dunaju?
- Svým slovenským sympatizantům přeju, ať jsou co veselí - jak pravil Hemingway, veselost je druh odvahy.


Jiří Žáček (1945), Rodák z Chomutova, detstvo a mladosť prežil v Strakoniciach, inžinier stavbár (ČVUT, Praha), žije a tvorí v Prahe. Do roku 1994 pracoval ako redaktor v nakladateľstve Československý spisovatel a v týždenníku Vlasta, odvtedy je umelcom na voľnej nohe, básnik, spisovateľ, prekladateľ, zaslúžilý umelec, Plodný autor najčastejšie spomenie, že vydal zbierky zbierky poézie Ráno modřejší večera (1970, vydalo Divoké víno), Napjatá struna (1973), Anonymní múza (1976), Mezi řečí (1978), Tři roky prázdnin (1982), Text-appeal (1986), Papírové růže (1987), Maličkosti (1988), České moře (1999), Třetí poločas (2009), Červené paraplíčko (2010), Sonety (2015), Café Robinson (2018). Knižne publikoval tiež epigramy (Okurková sezóna, Rýmy pro kočku, Hurá zpátky do Evropy, Jarmareční písně českotuzemské), aforizmy (Hovory s mým horším já, Noční motýli), bájky(Život je boj) a knihy pre deti (Aprílová škola, Kdo nevěří, ať tam běží, Vrabčí hnízdo, Pohádkový kolotoč, Kočkování, Krysáci, Hrůzostrašné pohádky, Čarodějné pohádky, Chytré pohádky, Chytrolíni z Hloupětína, Z říše krále Sedmilháře), Encylopedie pro děti 21. století a Slabikáře..... Je tiež autorom divadelnej komedie Ptákoviny podle Aristofana, niekoľkých televíznych rozprávok...Cení si spoluprácu s Adolfom Bornom, ilustrátorom jeho 17 kníh. Je už polstoročie kmeňovým autorom KP - Divoké víno, tiež spoluautorom textu knihy Adolf Born Autobornografie (2010), zbiera aforizmy.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

To, že píšu především pro děti, prostě vyplynulo ze situace

Petra ŠtarkováJiž v dětství ji bavily knížky a hodně četla, a protože ji vždycky zajímaly lidské příběhy, a taky chtěla pomáhat lidem, vystudovala psychologii, která je, jak sama říká, krásná a zajímavá věda. Je autorkou řady populárně naučných článků a od roku 2015 také autorkou kní...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ženské trio vystavuje fotografie, dráty a obrazy v Jazzové sekci

obrazy7 (2)

Výstavu fotografií Markéty Votavové, drátů Soni Vedralové a obrazů Edity N. Kvizdové si až do 16. června můžete zdarma prohlédnout v Jazzové sekci (Valdštejnská ulice v Praze). Hudební úvod zajistila Mirka ...


Literatura

Jak dlouho nás Gaia ještě snese na svém povrchu?

mizejici tvar gaiiSpíše od autorů sci-fi bychom očekávali myšlenku, že celá planeta se může chovat jak jeden olbřímí organismus, po nekonečnou dobu trpělivý a vyčkávavý, ale nikoli bezbřeze tolerantní. V okamžiku, kdy se bude cítit ohrožený, dokáž...

Divadlo

ZLOMVAZ 2012
ImageLetošní festival DAMU - ZLOMVAZ se uskuteční od 8. do 12. května. 19. ročník tradičního divadelního festivalu je pořádaný pro studenty a pedagogy uměleckých škol z České republiky, Slovenské republiky a Polska. Jedná se o ...

Film

Alena Mihulová vzpomíná na Karla Kachyňu i svůj život bez něho

muj 200U herečky Aleny Mihulové - narodila se přesně před půlstoletím, 4. května 1965 - občas vzniká dojem, jako kdyby se její existence zploštila na soužití s režisérem Karlem Kachyňou. Jistě měl na ni mimořádný vliv a jejich manželství neublížil ani více než ...