Poznejte Salvadora Dalího jako sochaře

Poznejte Salvadora Dalího jako sochaře

Tisk

dali 200V Praze je od prosince 2019 otevřen nový svatostánek umění. Muzeum Salvadora Dalího, které představuje především jeho sochařskou tvorbu. Po neočekávané pauze v době pandemie koronaviru  je muzeum zpět a my jsme se do něj zašli podívat, abychom zjistili, na co se zde můžete těšit.


Jak se dostal k sochařské tvorbě?

Katalánského umělce Salvadora Dalího asi není potřeba dlouze představovat - u široké veřejnosti je znám především jako malíř snových surrealistických obrazů. To ale zdaleka není všechno - věnoval se i psaní, ilustrování, režii, navrhoval šperky.

Vystavené sochy patří do soukromého majetku italského sběratele Beniamina Leviho. Sám Levi byl přítelem Dalího a přiměl ho k další tvorbě soch - z pragmatických důvodů, aby si je mohl přidat do své celoživotně budované sbírky. Pan Levi se, dnes ve věku 93 let, osobně zúčastnil slavnostního otevření muzea.

Dalí ve své sochařské tvorbě používal techniku ztraceného vosku - umělec vytvoří voskový model, který se pak používá jako forma, do které se nalévá roztavený bronz.

Salvador Dalí Enigma 9

Pražské muzeum

Pražské muzeum se budovalo dva roky, a je přestavěné z bývalé banky. Budete se procházet po speciálně upravené podlaze v příjemném přítmí, které dodává pocit tajuplnosti. Celkově je architektura muzea na světové úrovni - pokud srovnáte s muzei ve světě - mohlo by se stejně dobře vyjímat třeba v New Yorku. Ve druhém patře si můžete všimnout původní mozaiky. Stálá expozice s patnácti sochami se nachází přímo v srdci Prahy v Opletalově ulici, pár kroků od Václavského náměstí.

Sochy zde vystavené jsou inspirované učením Sigmunda Freuda. S Dalím se setkali v roce 1938. Dalí vytvořil několik portrétů Freuda, ale nikdy mu je neukázal. K vidění jsou dále grafiky, malé sošky tzv. multiply (tyto menší sošky je možné vyrobit ve více kusech. Počet a provedení stanovil sám Dalí), ,šperky a umělecké předměty ze skla.

Salvador Dalí Enigma 8 2

Vesmírná Venuše, Tanečnice, Halucinogenní toreádor nebo Pocta Newtonovi. Dokážete si pod těmito názvy rovnou něco představit? Určitě by bylo zábavné srovnat vaši představu s reálným dílem Dalího.

Muzeum je rozdělené do dvou pater. V prvním můžete obdivovat velké sochy. Najdete zde i interaktivní tabuli pro děti se hrou „Dalí” a pexesem. V muzejním obchodu můžete jako suvenýr pořídit tašku, tričko, zápisník nebo třeba hrneček na kávu s dalího tématikou. Ve druhém patře najdete prodejní galerii s grafikami, multiply i šperkami.

dali

Co nepřehlédnout před návštěvou?

Kdyby žil Dalí dnes, stal by se určitě miláčkem sociálních sítí - jeho výstřelky, výstřední oblékání, názory - prostě záliba v upoutávání pozornosti by sbíraly lajky jako o závod. Vy si můžete zajímavosti o něm najít na webu, Facebooku nebo Instagramu muzea. Muzeum průběžně připravuje i speciální akce na vstupné, je tedy dobré sledovat dění on-line.

https://www.daliprague.cz/
https://www.instagram.com/dali_prague/
https://www.facebook.com/daliprague

Foto: Dalí Prague, autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jako lovkyně se obecně cítím fakt výborně, jako ryba ve vodě

Viktorie MertováPochází z hudební rodiny a již v dětském věku chtěla být herečkou a zpěvačkou, nakonec vystudovala teritoriální studia na Fakultě sociálních věd, kde dnes přednáší dějiny USA a Základy akademické práce. Povolání pedagoga ji baví. Od ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

„Cherchez la femme,“ výtvarnici Hanu Faberovou inspirují (nejen) ženy


Faberova perexUmělkyně Hana Faberová má ráda kontrasty, a to na plátně i v životě. Mladá ekonomka našla zalíbení v umělecké tvorbě, její obrazy se vyznačují kontrasty barev i tvarů. Vášeň pro kubismus posunula dál, vdechla totiž život novému oso...


Literatura

Ne/nadčasovou knihu Jak na sítě čtěte hned, tady a teď!

Jak na site perexJestli máte pocit, že ve světě sociálních sítí pohybujete jako ryba ve vodě, nebo jste začínající rybář a hledáte zde návod, jak utkat svou první síť, neztrácejte čas a principy úspěchu plavte hledat jinam. Ale pokud potřebujete p...

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi představí premiéru muzikálu Miluju tě, ale…

premiera200První premiérou roku 2023 bude muzikál Miluju tě, ale…, který bude mít premiéru v pátek 17. února od 19 hodin na velké scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi. Hra mladoboleslavskému divákovi představí ne neznámého autora Joea DiPietra (hraje se tu...

Film

Malí Nezbedové - velká dobrodružství na malém dvorku
ImageDistribuční společnost Intersonic připravila pro malé diváky DVD s oblíbeným animovaným seriálem Malí Nezbedové (v originálu The Backyardigans). Nyní jsou na pultech obchodů k dispozici již dvě DVD se šesti...