Traja umelci – každý z inej krajiny

Traja umelci – každý z inej krajiny

Tisk

traja umelci 200Na pôde galérie Lampy v Bratislave sa 9.júla stretli na vernisáži traja umelci z troch rôznych krajín sveta. Ako prvého predstavili na výstave s názvom Keby som mal 95 kurátor výstavy Ľuboslav Moza a riaditeľka galérie Kafé Lampy Andrea Reichová. Na oboch urobil veľký dojem ambiciózny, arménsky umelec, maliar Suren Mesproyan, ktorý absolvoval dve výtvarné akadémie v Jerevane.

 

„Škola mi dala veľa, ale vo viacerých veciach ma aj zabrzdila. Naučila ma premýšľať, mať profesionálnu ruku, ako správne držať štetec, ako robiť ťahy,s akými metódami treba pracovať. Určitým spôsobom si ma zaškatulkovala. Nemal som však voľnosť, a o to viac som musel na sebe pracovať. Niekedy musíš vypnúť všetko a nechať sa viesť svojím smerom. Niekedy sa na niečo pozerám, niečo sa stale. To vnímam a dávam von,“ hovorý s úsmevom arménsky maliar.

Umenie pre Surena znamená život. Ako ďalej uviedol, bez neho to nemá zmysel. „Umenie mnou preniká. Najskôr ho vdychujem do vnútra a potom ho dávam von,“ dodal Mesproyan. Vo svojej tvorbe, ktorá je jedinečná, stvárňuje životné príbehy so zmyslovým využitím farieb a ženskej krásy. Na obrazoch zachytáva svoje city a pocity, ktoré následne prenáša na plátno. Vidieť to aj na súčasnej impresionistickej výstave, ktorá zahŕňa kvety, prírodu, still life, akty. Výstava je plná príjemnej energie a potrvá do 31.07.

Predtým mal však aj iné obdobie, využíval tmavé odtiene farieb. „Ľudia vraveli, že su depresívne. Lenže nie sú. Obraz nie je depresívny, maľoval som to, čo som cítil. Mal som obdobie, kedy som sa učil, vzdelával,“ dodal maliar Suren Mesproyan. Ani teraz jeho maliarsky duch neodpočíva a pripravuje nový námet, ktorý sa týka krajiny. Zachytené v ňom budú slnko aj temperament.

traja umelci1

V rámci výstavy vystúpil aj srbský akordeonista Marko Kukobat, ktorý pozná, aké je to byť ďaleko od domoviny. Zahral na ňom veselšie skladby, ale nesmela chýbať ani skladba, ktorou Surenovi priblížil domov. Okrem neho ako tretia umelkyňa sa predstavila Laura Ensi. Ensi je novou nádejnou spisovateľkou, a zastupuje tak novú generáciu slovenských autorov. Na vernisáži predstavila svoje dve knihy „Spoločenstvo“, ktorých tretiu časť už píše. Kniha je živote obyčajné a nenápadné sedemnásťročné dievča, snívajúceho o láske, ktorej sa zrazu zmení život a stane sa súčasťou vlčej smečky.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pozor na žihadla aneb Vidíš-li vosu, nehýbej se

hous 200Že i něžné pohlaví umí jít za svým hlava nehlava, a třeba i za hranici zákona, o tom vypráví kniha šestnácti krimipovídek Evy Houserové, která právě vychází v nakladatelství JaS.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Santini – peklem duše k světlu světa

satini200Dramatický životní příběh geniálního umělce Jana Blažeje Santiniho-Aichla dává čtenářům nahlédnout do mysli nejoriginálnějšího architekta vrcholného baroka. Emotivní román provede Santiniho osamělým dětstvím poznamenaným tělesnou vadou, i dospělost...


Literatura

Bylinkomilové pozor! Herbář - Přírodní lékárna

herbar bylinky z klasterni zahrady perecNakladatelství Esence vydalo v říjnu naprosto úžasnou knihu o bylinkách s názvem Herbář – Přírodní lékárna. Původně italská kniha, která vyšla loni, nabízí informace, rady a prakti...

Divadlo

Pod slávou herectví se skrývá i jeho bída?

200divZajímá vás, co vše obnáší herecké povolání? Jaká dilemata musí (nebo nemusí?) umělci řešit, pokud se ocitnou v konfrontaci s represivním režimem? O tom všem pojednává kniha Sláva a bída herectví, poskládaná z řady příspěvků, které se zabývají jednak her...

Film

Blíží se velká přehlídka francouzských filmů

FFF perexV poslední listopadové dekádě se koná již 26. ROČNÍK FESTIVALU FRANCOUZSKÝCH FILMŮ – přesně ve dnech 23. – 29. 11. 2023. Kromě Prahy tato akce zavítá do dalších velkých měst: do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy. Tak všude opět v něko...