Výstava Salvadora Dalího Enigma se v Praze znovu otevřela po epidemii koronaviru

Výstava Salvadora Dalího Enigma se v Praze znovu otevřela po epidemii koronaviru

Tisk

Salvador Dali 200Surrealistický velikán Salvador Dalí by letos oslavil 116. narozeniny. Umělec, který je znám především jako malíř a grafik, byl však uznáván i jako sochař. Jednu z největších soukromých sbírek Dalího soch nazvanou Enigma mohou jeho obdivovatelé navštívit v Praze v Opletalově ulici. Nyní se výstava po nuceném uzavření kvůli koronavirové epidemii znovu otevřela pro veřejnost.

 

Muzeum Salvadora Dalího představuje návštěvníkům unikátní výstavu zahrnující ty nejzajímavější sochy z období, kdy se Salvador Dalí velmi přiblížil slavnému rakouskému psychologovi Sigmundu Freudovi, jež byl shodou okolností český rodákem.

“Rádi bychom návštěvníkům ukázali i trochu netradičního Salvadora Dalího, jehož všichni znají především jako malíře. My představujeme 15 soch nevyčíslitelné hodnoty ze soukromé sbírky slavného italského mecenáše umění Beniamina Leviho, který byl zároveň Dalího blízkým přítelem,” vysvětluje Irena Limbergová, ředitelka výstavy.

Salvador Dali 4

Mezi nejzajímavější exponáty patří bezesporu socha Space Elephant (Vesmírný slon), Space Venus (Vesmírná Venuše) a Snail and the Angel (Hlemýžď a Anděl). Návštěvníci se mohou těšit také na padesát grafik tohoto svérázného španělského malíře a také na jeden z nejznámějších originálních obrazů L’oeil Fleuri (Rozkvetlé oko), které do pražského muzea zapůjčil opět sám pan Levi. Ke zhlédnutí bude i speciální kolekce skleněných soch či sošky a šperky ve stylu Salvadora Dalího, které jsou vyhotoveny ze zlata a diamantů.

“Rozhodli jsme se v horním patře vytvořit prodejní galerii, kde si zájemci mohou zakoupit vybrané Dalího grafiky a menší sošky, ke kterým samozřejmě náleží certifikace originality. Zvláště u grafik je cena přijatelná a nakupujících návštěvníků přibývá,” doplňuje Limbergová.

 Salvador Dali 2

Na výstavu se nemusí bát přijít ani návštěvníci s dětmi, v prostoru je připravena interaktivní tabule s hrou “Dalí”, která děti rozhodně zabaví, zatímco rodiče si mohou výstavu nerušeně projít. Výstava Enigma se nachází v Opletalově ulici 1535/4 v Praze a je návštěvníkům zpřístupněna denně od 11 do 20 hodin, během víkendu od 9 do 20 hodin. Cena plného vstupného je 300 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma a studenti a senioři mohou využít zvýhodněného vstupného za 190 Kč.

Salvador Dali 1

Více informací: https://www.daliprague.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kytarista německé skupiny Xandria: „Dostáváme se na level, který od nás lidé opravdu očekávají!“

xandria marco 200Německá skupina Xandria servíruje symfonický metal v čele s novou vokalistkou Manuelou Kraller. Nejen na ni a jejich poslední desku Neverworld´s end jsme se zeptali kytaristy a kláves...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vladimír 518 provázel po Nové scéně Národního divadla

architektura uvodkaNejošklivější architektura – to je cyklus komentovaných prohlídek, který pořádá vzdělávací spolek Scholastika. Jako první „ošklivou“ budovou mělo prvních dvě stě zájemců projít Novou scénu Národního divadla, kterou představil hudeb...


Literatura

Já, Zeus a banda z Olympu aneb Staré řecké báje a pověsti po modernu

ja zeus 200Staré řecké báje a pověsti byly mantrou na základní škole a znalost těchto příběhů u mě pak ještě podpořily seriály Herkules a Xena. Pak jsem se o ně nijak cíleně nezajímala, ale potěšilo mě vydání knihy s názvem Já, Zeus a banda z Olympu: Bohov...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Jediné velkoformátové české kino IMAX slaví 10 let promítání Statistiky odhalily překvapení: Avatar nebyl jeho nejnavštěvovanějším filmem

imax200Jediné velkoformátové kino IMAX v České republice slaví kulaté narozeniny. V březnu uplyne 10 let od jeho otevření. Vůbec první veřejná česká projekce na obřím plátně proběhla ve čtvrtek 20. března 2003, zahajovacím filmem provozu kina IMAX