Setkání fotografů

Setkání fotografů

Tisk

Fotografove perexVelký svátek fotografů se uskutečnil v sobotu 16. 11. 2019 v Praze 4. Na Národní třídě v Praze se již ten den začínala připomínat zlomová událost pro naše dějiny — sametová revoluce. Mezitím na Chodově, jako obvykle v KC Zahrada, se scházeli různí fotografové, zástupci největších firem vyrábějící fototechniku a příslušenství, či tisková a světelná zařízení, aby informovali a prezentovali své revoluční novinky na 31. ročníku Setkání fotografů.

 


Tato akce probíhá dvakrát do roka a těší se velké oblibě, což bylo vidět na počtu účastníků, na toto podzimní setkání přišlo téměř 380 lidí, kteří se zabývají fotografováním, ať už profesionálně či amatérsky. Každý se tu mohl dozvědět a vyzkoušet to, co ho zrovna zajímá, neboť nabídka byla rozmanitá. Zájemci také měli možnost vytisknout si své fotografie až do formátu A3, nebo si zakoupit knihy o focení. Proběhly také tři soutěže.

Fotografove 2

Důležitým středobodem na této události bylo 25 workshopů, kde bylo možno aktivně fotografovat. Organizátoři akce vyzdvihli v programu fotografických kurzů velmi atraktivní téma – focení aktů. Účastníci si mohli zaplatit kurzy s významnými fotografy, kteří jim poodhalili vlastní ,,know-how“ nasvětlení objektu, správnou expozici a komponování odhaleného těla v hledáčku fotoaparátu. Hned na úvod vedl Akt v přirozeném světle nejzkušenější fotograf Robert Vano. Příběh ženského těla instruoval mladý fotograf a učitel František Konopa, který přidává k fotografovanému objektu obyčejné doplňky (v tomto případě např. skleněnou kuličku) a vytváří tak neobyčejné záběry i za pomoci bokeh efektu. Monika Kleinová zase poukázala na svém kurzu, jak se dá akt vyfotografovat kreativně s rekvizitami a mlhou. Dalšími učiteli tu byli Pavel Bokr a Kamil Varga, kteří lektorovali mimo jiné Akt v ateliéru.

Fotografove 1

Další kurzy byly zaměřeny na Portrét v přirozeném světle s Robertem Vanem, nebo Portrét v exteriéru s Janem Tichým, kdy účastníci fotografovali modelku venku. Dále si mohli zájemci prohloubit dovednosti v retušování portrétu, maskování, nebo úpravy nočních fotek v rastrových editorech.

Ožehavým tématem v oblasti fotografických přístrojů je nyní zrcadlovka versus bezzrcadlovka. Tři nejznámější výrobci fototechniky přivezli na vyzkoušení jako vždy své bohaté portfolio, které je již delší, nebo kratší dobu obohaceno právě o mirrorless fotoaparáty. Návštěvníci tak mohli osobně vyzkoušet výhody a nevýhody těchto foťáků. Na toto téma probíhaly i diskuze uvnitř přednášek. Pavel Šerý v tomto duchu vedl celou svou besedu s názvem — Je libo zrcátko nebo bez? Boris Stojanov pak poukázal na jeho život s bezzrcadlovkou.

Nakonec všechny odzbrojil mistr Robert Vano, který stále tvrdí, že není rozhodující, čím a jakou značkou fotoaparátu se fotí, ale jak. Na jeho prezentaci dosavadního portfolia se sešlo asi nejvíce příznivců. Podělil se s námi o své letité zkušenosti a historky z oblasti reklamní fotografie, která v České republice není tak rozšířená, jako např. v Paříži, Miláně či New Yorku, a když se chce fotograf tímto žánrem opravdu zabývat, musí odcestovat právě do těchto velkých měst, jako tehdy sám Robert Vano.

Fotografove 4

Avšak i další přednášky zkušených fotografů byly velmi inspirativní. Konaly se v hlavním sále v přízemí a v malém sále v 1. patře. Jednalo se o poutavé cestovatelské přednášky od Andreje Macenauera, který všem pomocí svých snímků z fotoexpedic přiblížil Ekvádor a severní Vietnam, hovořil také o noční fotografii. Keteřina Vytejčková představila východní Turecko a např. Tomáš Gálik přítomné zájemce seznámil s Fearskými ostrovy v jeho pojetí — klidu, ticha & Rock 'n' rollu. Své snímky z pražského prostředí ukázal Jiří Píša, neboli Pražský fotograf.

Svou tvorbu všem zúčastněným nastínily i nadějné mladé tváře v oblasti fotografie. Mimo jiné již zmiňovaný František Konopa, který tvoří poutavé fotografické příběhy života, za pomoci jednoduchých rekvizit, zejména v jeho domácím prostředí. Celosvětově oceňovaný Martin Stranka jedním Dechem prezentoval svou širokou škálu fotografií, např. i portréty známých osobností, což vzbudilo velký zájem. Tomáš Vrana posluchačům vysvětlil, jako bývalý art director a současný reklamní fotograf, svůj osobní pohled na reklamu vs. umění ve fotografii.

31. ročník Setkání fotografů proběhl zdařile, zejména díky poutavým přednáškám všech prezentujících fotografů, atraktivitě workshopů a rozmanitosti zástupců značek vyrábějící fotoaparáty, optiku a další příslušenství. Každý účastník si mohl odnést z tohoto setkání mnoho dojmů a nové praktické zkušenosti. Další ročník se uskuteční na jaře příštího roku.

Foto: Ruda Hojdar




 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to stim, metoda uklidnění s velkou přidanou hodnotou originality a etičtější výroby

RheeMladá umělkyně a lingvistka Rhiana Horovská se věnuje ručním pracím. Ano, čtete správně. Plete svetry při přednáškách na fakultě a dokonce o svých počinech natáčí videa. Možná není na škodu představit tento způsob zdánlivě zapomenuté řemeslné výroby, k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Karel Wagner: Obrazy z Vysočiny

vytvarno wagner perexAž do 28. ledna 2018 mají všichni milovníci výtvarného umění možnost navštívit v Regionálním muzeu v Chrudimi výstavu souborného díla krajináře Karla Wagnera Obrazy z Vysočiny           

...

Literatura

Osudové pouto. Vlčí sága pokračuje

Osudové poutoNakladatelství Cosmopolis vydalo druhý díl knihy Třinácté znamení, tentokrát s názvem Osudové pouto. Kniha je ještě více nabitá erotikou a příběh vášnivé lásky na pozadí světa vlků a magických bytostí pokračuje.

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Jak si vytváříme mýty: Ztraceni v Mnichově

Ztraceni perexZpola mystifikační, zpola demystifikující komedie Petra Zelenky ZTRACENI V MNICHOVĚ, na jejíž výrobě se podílela též Česká televize, vzbudila největší poprask nikoli svým tvarem či příběhem, nýbrž téměř předná...