Šedé eminence evropských dějin zmapoval záhadolog Liška

Šedé eminence evropských dějin zmapoval záhadolog Liška

Tisk

 

eminenceNakladatelství Albatros Media vydalo historickou publikaci přinášející přehled nejznámějších šedých eminencí evropských dějin. Nebo alespoň těch osobností, které bychom za ně mohli považovat. Významné muže a ženy představuje ve své knize známý historik a záhadolog Vladimír Liška.

 

 

Už obálka knihy působí tajemně, proto mě také zaujala. Jako milovníka historie i milovníka záhad. Záhady však v knize nečekejte. Přináší pouze stručné portréty známých osob naší historie počínaje Vojtěchem Slavníkem a Heinrichem Himmlerem či Stalinovým nohsledem Berijou konče. V knize se však dočtete spoustu zajímavých informací a nahlédnete do atmosféry dané doby i do životů těch, kteří se postarali o získání vlivného postavení a určité moci.

Vladimír Liška představuje například Záviše z Falkenštejna, Jindřicha z Lipé, Kateřinu Medicejskou, kardinála Richelieu, markýzu de Pompadour nebo třeba Rasputina. Nechybí ani fotografie a citace. Milovníci historie a politiky si rozhodně přijdou na své! Otázkou je, zda se dozví něco, co třeba ještě nevěděli. Věřím, že ano…

O autorovi:

Vladimír Liška patří mezi přední české záhadology. Vystudoval historii a český jazyk na PF UK, zajímá se o záhady, fenomény, parapsychologii a historii.

Ukázka z knihy:

Himmler věřil v reinkarnaci duší a sám se považoval za vtělení krále Jindřicha I. Ptáčníka, jednoho z nejmocnějších německých králů.

(Tak tohle jsem například nevěděla…)

Název: Šedé eminence evropských dějin
Autor: Vladimír Liška
Žánr: literatura faktu
Vydáno: 2019
Stran: 216
Vydalo nakladatelství: Albatros Media, a.s.
Hodnocení: 80 %

eminence
www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Každý festivalový den trošku jako dobrodružná jízda na horské dráze“

luhovany vincent 200Prozradila nám paní Magdaléna Petráková, ředitelka a dramaturgyně divadelní sekce festivalu LUHOvaný Vincent. V tomto rozhovoru nám sdělila, na co se mohou návštěvníci těšit a v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

VELMI KŘEHKÉ OBRAZY JANA ZACHARIÁŠE QUASTA

kre 200V jihočeském městě Písku uspořádalo tamní Prácheňské muzeum unikátní výstavu nazvanou Velmi křehké obrazy, věnovanou tvorbě dnes téměř zapomenutého malíře Jana Zachariáše Quasta (1814-1891). Organizátoři shromáždili snad veškeré dostupné předměty, kte...


Literatura

Nakoukněte do Íránu

couchsurfing v iranu 200Hurá, je tady další kniha německého novináře Stephana Ortha. Po Rusku se tentokrát vydává poznávat lidi i kulturu do Iránu a opět k tomu volí couchsurfing.

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Nikdo není víc než tým! Tvůrci představují první záběry a první plakát k filmu Děti Nagana

deti nagana 200První hotové záběry a první plakát představují tvůrci rodinného filmu Děti Nagana, který v únoru zamíří do kin. Hynek Čermák v něm vede partu kluků do důležitého hokejového zápasu s tenisákem na plácku proti starším rivalům z vedlejší ves...