Průvodce po Norsku pomůže vybrat, kam se vydat

Průvodce po Norsku pomůže vybrat, kam se vydat

Tisk

Norsko2017 perexZ chudé země, kde se lidé usazovali hlavně u břehu moře, protože se živili lovením ryb, jednou z nejbohatších velmocí světa. I tak by se dala shrnout dlouhá a neklidná historie severské země Norsko, která zrodila jednoho z nejznámějších knižních detektivů Harryho Holea.

 

 

Norsko je známé svými fjordy, ledovci a určitě také netradičními dřevěnými sloupovými kostely. Z uměleckého světa oslovuje posluchače Edvard Grieg a snad se nenajde nikdo, kdo by neznal Edvarda Muncha a jeho obraz Výkřik, možná jste navštívili v divadle některou z her Henrika Ibsena. Dále jste jistě zaznamenali i soupeře Járy Cimrmana Roalda Amundsena či Fridtjofa Nansena.

Hlavní město Oslo je nejnavštěvovanějším místem turisty, v závěsu je mu Bergen, krásným a na norské poměry neobvyklým městem k výletu je i Ålesund s mnoha secesními domy. Dobrodružným místem pro cestu jsou pak Špicberky, na kterých mimo jiné najdete Globální úložiště semen. V Trondheimu zase navštívíte Museet Erkebispegården. Tedy pokud byste chtěli vidět sochu svatého Denisa, který drží svou hlavu v rukou, jelikož podle legendy byl sťat a následně se zvedl a odešel i se svou hlavou k hrobu.

 

Norsko2017

 

Norsko je plné muzeí, ať jde o ta umělecká (v průvodci autor popisuje i rozložení a obsah sbírek těch nejlepších), tak mnoho z muzeí se věnuje tradičnímu rybolovu a zemědělství, samozřejmě jsou na programu i lodě, ať už ty historické vikingské, ale lze vidět například i slavnou loď Fram. Další typ paměťových institucí, které lze navštívit, jsou muzea zabývající se druhou světovou válkou a především norským odbojem. Pokud by vás toto téma zajímalo a chtěli byste se o něm dozvědět více v románově formě, tak doporučuji knihu Modrá hvězda spisovatele Jana Guillou.

Na své si v každém větším městě přijdou i milovníci obrazů. Vybírám jednu galerii za všechny – Galleri Espolin. Kaare Espolin Johnson, romantický malíř, celý svůj život špatně viděl a tak jeho obrazy působí téměř trojrozměrně.

 

norsko 2

 

Ale hlavně vy, co jste spíše na přírodu, si přijdete v Norsku na své. Jedno místo za všechny, které najdete zvěčněné v průvodci – Geirangerfjord – zalesněná majestátní skála s pár domy a nádherným vodopádem.

Pokud vás nebaví přespávat v hotelech, v Norsku si můžete ustlat v některém z opuštěných majáků a prožít tak něco extra. Nebo se můžete potkat s papulchačím psem, vyšlechtěným přímo v Norsku.

Vybrala jsem z průvodce jen pár zajímavostí a doufám, že jsem vás nalákala k tomu, abyste si ho přečetli a případně si vybrali, kam se do Norska vydat. Ano, je to pro nás dost nákladné místo, ale věřím, že zážitek z cesty ve vás bude rezonovat ještě dlouho.

Norsko/Rough Guides to Norway
Autor: Phil Lee
Přeložil: Jan Sládek
Žánr: turistický průvodce
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 445
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dagmar Smržová: „Chtěla jsem poukázat na to, po čem hendikepované ženy touží“

smrzova 200Dagmar Smržová ve filmu Chci tě, jestli to dokážeš vypráví příběh dívky omezené fyzickým hendikepem, která je ale navzdory tomu plná energie a smyslu pro humor. Touží však především po lásce…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

České malířky v aktuální kolekci na 100ks.cz reflektují potřebu odpočinku i křehkou propojenost člověka a přírody

100ks 200Vrátit se k sobě, vrátit se k přírodě a nebát se vlastní křehkosti, něžnosti a emocí. To jsou motivy, které se v různých obměnách objevují v dílech tří současných českých umělkyň. Seznamte se uměleckými reflexemi Veroniky Holcové, která patří mezi česk...


Literatura

Mysterium tremendum je český projekt, který nemá obdoby

myst200Velice zajímavým přírůstkem na poli české literatury se stala kniha s názvem Mysterium tremendum, kterou měl napsat jistý Sebastian Rainer. Skutečně stojí za pořízení?

...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Můj soused zabiják zpestří nudný večer
ImageFilm Můj soused zabiják byl ve své době svěžím zpestřením poměrně nudné reality všedního života. Každý, kdo už pár let pracuje a provádí celou řadu rutinních a každodenních činností, které postrádají jakýkoliv kon...