Fašismus a figurace - výstava děl umělecké skupiny Nová věčnost

Fašismus a figurace - výstava děl umělecké skupiny Nová věčnost

Tisk

expozice200Fašismus a figurace. Takový název nese výstava realizovaná uměleckou skupinou Nová věčnost. Instalována je až do 5. února v galerii White Pearl, nacházející se v prvním patře bývalé tovární haly (Kolbenova 34/A, Praha 9-Vysočany).

 

 

V umělecké skupině Nová věčnost působí sochařka Helena Sequens a sochaři Adam Stanko a Pavel Karous. Výstava podle nich „veselou a hravou“ formou rozebírá nezdravý konstrukt kulturní a národní nadřazenosti. Vernisáž uvedla dokumentaristka Apolena Rychlíková. Svou řeč ukončila provoláním “Smrt fašismu”.

Před jeho zrůdností výstava nenásilně varuje. Zároveň ukazuje, jak je možné zneužít každý symbol - nacisté zneužili svastiku. V geometrickém provedení jsou na výstavě k vidění symboly politických a náboženských hnutí - kupříkladu rudá či židovská hvězda, které v nacistických koncentrácích nosili vězni a vězenkyně, dále trikolóra nebo půlměsíc coby symbol islámu.

expozice1

Aktuální realita

Výstava reaguje i na smutnou realitu dneška - utopené lidi, kteří prchají před Islámským státem, válkou nebo bídou. Jednotlivá díla “kopírují” novinové fotky, třeba malého mrtvého chlapce Ajlana, jehož tělo vyplavilo moře na břehu Turecka.. 

„Fašismus, tedy vůle k národní a konzervativní revoluci, není archaismem, ale aktuální politickou realitou, je patologickou reakcí na současný globalizovaný svět zabydlený zmutovanými pokémony, psychopatickými Fremeny a lidožravými drony,” uvádí umělecká skupina Nová věčnost ve svém prohlášení.

Foto: archiv umělecké skupiny Nová věčnost

expozice2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je skvělé mít pevné a stabilní zázemí, říká Martin Chodúr

chodurZpěvák Martin Chodúr zazářil už před několika lety, ale faktem je, že zejména až v poslední době zažívá nevšední úspěch. Natáčí, skládá i textuje, koncertuje se svou kapelou MACH. Přitom je vidět a slyšet nejen na svých, ale i na velkých show dalších hvězd...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Eva Pilarová vystavuje své fotografie v litoměřickém Hradu

Pilarova perexUž jen několik dní máte na to, abyste si v prostorách litoměřického Hradu prohlédli fotografie Evy Pilarové. Trojnásobná zlatá slavice, kromě zpěvu píše kuchařky a posledních několik let také fotí. Do Litoměřic přivezla 26 f...


Literatura

Být lvem není žádná pohádka

je-tezke-byt-lvem 200Nakladatelství Práh vydalo v loňském roce další dílo izraelského spisovatele Uriho Orleva, který získal mezinárodní Cenu H. Ch. Andersena. Tentokrát se jedná o milý příběh nazvaný Je těžké být lvem.

...

Divadlo

Slam poetry exhibice vol.8

slam poetry report200První letošní pražská exhibice se uskutečnila ve čtvrtek 7. února, již tradičně v Rock Café. Osm slamerů, finálový rozstřel a značně vypjaté emoce. Letošní start do soubojů básníků se rozhodně povedl, vydali ale...

Film

Režisérka Ivanna Benešová s novým dokumentem procestuje svět!

benesova perexO autorce známého fiktivního dokumentu Zneužívaný nebylo v posledních měsících vůbec slyšet. Důvod byl však více než jednoduchý – pobyt v Austrálii. Vedle studia v „zemi klokanů“ asistovala n...