Tradiční Dny lidové architektury na severu Čech

Tradiční Dny lidové architektury na severu Čech

Tisk

architektura 200V sobotu 16. července začnou v Lipové na Děčínsku letošní Dny Lidové architektury Čech, Moravy a Slezska. Oslavy jsou letos zaměřené především na tzv. podstávkové domy českého Švýcarska a Šluknovska.

 

 

Podstávkový dům je dům se specifickou podpůrnou konstrukcí, která vynáší patro či střechu je základním stavebním typem této oblasti. Může být přízemní, patrový i s polopatrem; jeho přízemí bývá zčásti roubené a zčásti zděné, patro či polopatro pak roubené či hrázděné. Někdy je konstrukce domu překryta bedněním ze širokých prken nebo obkladem z břidlice či eternitu. Podstávka – často zdobená a vyřezávaná – vytváří před roubenou stěnou jakési slepé arkády, u patrových domů často bývá doplněna dlouhou pavlačí s prkenným, ozdobně vyřezávaným zábradlím.
Tento na našem území specifický typ venkovské architektury budou mít příležitost poznat návštěvníci a účastníci již třetího ročníku Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska. Stěžejní část budou tvořit přednášky odborníků na lidovou architekturu a komentované prohlídky domu v Lipové u Šluknova, jednoho z typických podstávkových domů regionu. Doplněny budou prohlídkami kostela svatých Šimona a Judy, ale také ukázkami stavebních řemesel.
Dny lidové architektury se konají i na jiných místech; v neděli 17. července například v Rumburku. 23. července oživí Dny lidové architektury Víseckou rychtu v Kravařích na Liberecku. Komentované prohlídky rychty doplní beseda a autogramiáda autorů knihy Lidové stavby Libereckého kraje i kulturní program. Až do 31. července pak trvá výstava Lidové památky českého Švýcarska v Krásné Lípě.
Dny lidové architektury mají oslovit, motivovat a inspirovat zástupce státní správy i samosprávy, odborné instituce a organizace, neziskové iniciativy, vlastníky, investory, projektanty, řemeslníky, odborníky i laiky cílevědomějšímu, ohleduplnějšímu a promyšlenějšímu přístupu k péči o jedinečné dochované kulturní dědictví. Mají být podnětem k hlubšímu poznání a pochopení hodnot a významu lidového stavitelství a posílení vědomí odpovědnosti za jeho uchování.

architektura1

Další vybrané akce

Lipová – podstávkový dům a jeho okolí: 16. 7. – slavnostní zahájení a celodenní doprovodný kulturní program, 17. 7. a celý následující týden – prohlídky podstávkového domu a kostela sv. Šimona a Judy s výkladem.

Doubice – Doubické muzeum – možnost návštěvy během celého víkendu, následující týden.

Jetřichovice – nedávno kompletně památkově obnovená usedlost Christiánův dvůr – komentovaná prohlídka exteriérů i interiérů s odborným výkladem.

Kopec – udržovaný podstávkový dům v malé osadě poblíž obce Brtníky: 16. – 24. 7. – možnost prohlídky s nahlédnutím do interiérů.

Krásná Lípa – Dům Českého Švýcarska – výstava Lidové památky Českého Švýcarska.

Rumburk – ulice s tkalcovskými domky z konce 18. století nedaleko centra města, vesnická památková rezervace – komentované prohlídky areálu s odborným výkladem a návštěva malé expozice v podstávkovém domě.

Studený – osada nedaleko České Kamenice s řadou dochovaných podstávkových domů. Dvě zážitkové trasy, vedoucí romantickou krajinou, spojující drobné sakrální a pietní památky; výchozím bodem je zachráněná přenesená historická hasičská zbrojnice, v níž je umístěno  informační centrum.
Foto: autor, www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pomoc druhým mě naplňuje radostí. To co dělám, má opravdu smysl!“ Nemoc je řeč naší duše

hana 200Statenice – O alternativních metodách léčení toho zaznělo již mnoho. Jedni je zavrhují a jiní na ně nedají dopustit, protože jim pomohly vyřešit problém, který je dlouhodobě trápil. V malebné obci nedaleko hlavního města žije Ing. Hana Mesiereurová, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Práce a budoucnost Tomáše Tvrdého

200 tvrdyaaLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod sl...


Literatura

Česká detektivka: Srdce z ledu

srdce z ledu200V říjnu vydalo nakladatelství Kalibr novou detektivní knihu Jitky Ludvíkové Srdce z ledu, která se odehrává v autorčině milovaném Jindřichově Hradci. Co nás čeká? Kouzlo maloměsta, nový vyšetřovací tým a atypicky naaranžovaná oběť.

<...

Divadlo

Dagmar Pecková předvádí v Mistrovské lekci plnokrevné herectví

mistrovska lekce200Přiznám se, že oceňuji divadlo, které má co říct, není tendenční anebo které si na divadlo jenom hraje. Oceňuji umně zpracovanou klasiku stejně jako novinky, přičemž je mi upřímně jedno, jestli jde o dramata či (tragi)komedie. ...

Film

Z Paříže do Paříze bez dokladů a bez peněz

z-parize-do-parize-4Bratři Maurice a Joseph jsou kluci. Jednomu z nich je deset, druhému dvanáct a bydlí v Paříži, kde mají příležitostí pro svá klukovská dobrodružství více než dost. Jednoho dne se ale všechno změní – maminka jim musí na kabát při...