O prestižní Českou cenu za architekturu se bude ucházet 476 děl

O prestižní Českou cenu za architekturu se bude ucházet 476 děl

Tisk

cena200O nové prestižní ocenění se uchází úctyhodný počet téměř pět stovek přihlášených prací; z nich porota složená z renomovaných zahraničních architektů nejprve vybere přibližně padesát architektonických realizací, které budou představeny v polovině června.

 

 

Slavnostní galavečer, na němž z tohoto výběru vzejde deset finalistů, z nichž jeden se stane historicky prvním laureátem České ceny za architekturu (ČCA), se uskuteční počátkem listopadu Výstava všech nominovaných děl bude k vidění v průběhu listopadu a prosince v Centru současného umění DOX.

Cílem soutěžní přehlídky je podpora a propagace kvalitní architektury. Do soutěže se do 15. dubna mohly přihlásit realizace dokončené na území České republiky v letech 2011 až 2015. V sedmičlenné mezinárodní porotě zasednou vynikající architekti, držitelé prestižních ocenění za architekturu. Porota vybere ze všech přihlášených děl přibližně padesátku architektonických realizací, které budou prezentovány jako nominovaná díla ČCA. V dalším kroku pak porota rozhodne o zhruba deseti finalistech, z nichž se jeden stane laureátem České ceny za architekturu 2016. Kromě hlavní ceny bude udělena Cena za výjimečný počin, kterou uděluje Akademie ČCA ve spolupráci s Grémiem ČCA, složeným ze zástupců České komory architektů. Rovněž mohou být uděleny Mimořádné ceny partnerů soutěžní přehlídky, které schvaluje Grémium ČKA.

Mezi stavbami od známých i méně známých autorů najdeme široké spektrum různorodých architektonických počinů. Soutěžní přehlídka přináší vše, co si pod pojmem architektura můžeme představit. Od drobných zásahů do interiérů či exteriérů, po rozsáhlá rezidenční a polyfunkční centra; přihlášeno bylo 257 novostaveb a 130 rekonstrukcí. Celkem 163 z přihlášených staveb bylo dokončeno teprve v minulém roce.

cena5

 

Přehlídka ukazuje na 42 příkladech design a drobnou architekturu; počínaje mobiliářem, památníky, kapličkami, rozhlednami, stezkami, či hnízdy v korunách stromů, konče rozmanitými stavbami sloužícími rekreačním účelům.

Velkou část realizací tvoří adaptace, obnovy, renovace či konverze celých staveb nebo jejich interiérů, které slouží jak bydlení, tak administrativním či komerčním účelům, muzeím, nebo galeriím. Mezi přihlášenými se objevuje 10 instalací výstav a expozic, a to jak architektury, tak dalších oborů.

Důležitým tématem zůstává i nadále bydlení. Ve větších městech vznikají rezidenční komplexy a bytové domy, mezi přihlášenými ale převládají rodinné domy, kterých se objevilo 139, ať už rekonstrukcí či novostaveb.

Mezi náročnější investiční akce patří mosty, planetária, rekonstrukce průmyslových či klášterních areálů nebo kostelů. Významnou položku z celkového počtu tvoří také rekonstrukce budov mateřských, základních i středních škol a také řada vysokoškolských objektů. Více než třicítka staveb slouží administrativním účelům a téměř dvacítka polyfunkčním účelům. Nákladné administrativní projekty se objevují jen ve větších městech, především v Praze a Brně. Na interiér se přitom zaměřuje padesátka prací.

Mezi pracemi se vyskytuje jen asi čtvrtina staveb realizovaných z veřejného rozpočtu, což vypovídá o současném přístupu k zadávání veřejných zakázek v České republice. Dobrým příkladem a výjimkou v tomto ohledu je již tradičně město Litomyšl, kde se v posledních letech podařilo realizovat několik výjimečných objektů.

Stejně tak se objevuje jen 26 příkladů řešení veřejných prostranství, zastávek, nábřeží, náměstí či parků. Čistě krajinářských počinů přihlášených do České ceny za architekturu je pak celkem jedenáct.   Více než polovina staveb byla realizována ve velkých městech, jen v Praze 135 a v Brně 41. Zde existuje větší poptávka investorů a zároveň svou profesi vykonává také největší množství autorizovaných architektů. Nejméně přihlášených staveb pochází z Jihočeského kraje a Vysočiny. Stavby, které realizovaly pouze ženy, bychom sice spočítali na prstech, avšak aktuální poměr studentů a studentek architektury na vysokých školách (s přihlédnutím k výsledkům Komorou organizované Přehlídky diplomových prací), však do budoucna dává tušit, že mladé architektky o sobě ještě nechají slyšet.

Cílem soutěžní přehlídky je podpora kvalitní architektury. Soutěž vyhlásila Česká komora architektů v souladu se svým posláním pečovat o stavební kulturu v České republice a podporovat její vysokou úroveň. Pořádáním soutěže chce Komora prezentovat kvalitní architektonickou produkci nejen odborné a laické veřejnosti, ale i zástupcům státní správy a samosprávy.

podle tiskové zprávy České komory architektů, ilustrační foto ČKA,  www.cka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s výherkyní naší literární soutěže Povídky z lesa

LesPaní Jana Mlejnková (45) nás poctila vtipnou povídkou s názvem Ledka nebo cigaretka, kterou jsme vyhodnotili jako vítěznou. O tom, že paní Jana jen srší humorem, nelze pochybovat. Přečtěte si rozhovor, ve kterém objasňuje, jak k tomu,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kája Saudek: Výstava 18+

Saudek 200Devět let strávil komiksový malíř a kreslíř Kája Saudek v komatu. Jeho trápení bylo ukončeno 25. června 2015, kdy naposledy vydechl. Ještě před jeho smrtí byla dne 17. června v Tančícím domě zahájena výstava 18+. Již název napovídá, že téma výstavy ...


Literatura

Vytváření nepřítele a jiných fikcí, které se mohou stát Skutečností

eco vytvareni nepritele 200Italský estetik, literární vědec a spisovatel Umberto Eco patří u nás nejznámějším osobnostem, většina jeho knih, zvláště pak románů, vyšla v českém překladu - naposledy Pražský hřbitov. Nejnověj...

Divadlo

Premiéru hry na motivy pohádky O dvanácti měsíčkách uvede v adventním čase pražské Divadlo MA

Zimni kouzlo 200Představení inspirované tradiční pohádkou „O dvanácti měsíčkách“ v humorném podání uvede v předvánočním období pražské Divadlo MA. Režisérka a ředitelka divadla Marianna Arzumanová vybrala pro známý příběh o Marušce, která je vyhná...

Film

Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Martin Kuba režisér vítěz ceny MagnesiaPro všechny milovníky krátkých filmů, poskytujících rychlou katarzi příběhů, je tady možnost podívat se na ty nejlepší snímky za uplynulé roky, které bodovaly na Českém lvu. Platforma dafil...