Od jemných kytiček až po buřta s chlebem a ubrouskem…

Od jemných kytiček až po buřta s chlebem a ubrouskem…

Tisk

artpra200Kafkův dům v Praze byl i v poslední den a hodinu patnáctého ročníku přehlídky současného výtvarného umění ART PRAGUE k prasknutí. K vidění byla díla jak autorů z Česka, tak i ze zahraničí. Tu na člověka dýchlo trochu Itálie, tu viděl umělecké dílo vyrobené z jízdního kola, tu se mohl kochat koláží, do které byl zakomponován i buřt s chlebem a ubrouskem, jindy zase u erotického obrázku tikaly hodiny… Umění prezentovali jak jednotlivci, tak galerie.

 


Při procházení jednotlivými místnostmi tak člověk narážel na vskutku rozmanitá dílka: od něžných kvítků Miroslava Mařence, přes Mickey Mao Damira Muratova (Galerie Zahradník), až po naturalisticky ztvárněné olizující se lidské jazyky Jana Švankmajera (z cyklu Přežít svůj život, Artinbox Gallery). Umění prezentovaly i online galerie, které nemají kamennou provozovnu: kupříkladu Young Real Art nebo Artbanana.cz. Stálo to za to v celé pestrosti – každý si to svoje našel.

artpra0


Tak za se za rok! Přesně jak uvádí web přehlídky: „ART PRAGUE se za dobu svého trvání stal vyhledávanou každoroční událostí pro všechny milovníky výtvarného umění – sběratele, teoretiky, umělce, studenty, podnikatele, zahraniční návštěvníky Prahy, ale i pro laickou veřejnost, která se se současnými trendy především v oblasti malby a plastiky teprve seznamuje.“

artpra3



Foto: Facebook Art Prague


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s hvězdou Henry Lee Festu Mickem Harveyem

mick harvey 200Na Henry Lee Festu, který se koná 27. září v brněnské Zbrojovce, se představí Australan Mick Harvey. Je zakladatelem skupiny Nick Cave and the Bad Seeds, proto se v tomto rozhovoru mimo jiné dozvíte něco i ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

z – NIT – ra Zdeňky Saletové v krajské galerii

zdenka saletova200Nová výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně s podtitulem z – NIT – ra představí tvorbu zlínské rodačky Zdeňky Saletové.

...

Literatura

HOLKA PRO VŠECHNO – JEN NE KE ČTENÍ

holka pro vsechno200Charlotte Roche

Uf. Mám to za sebou. Už dlouho se mi v polovině knihy nechtělo samotným znechucením přestat číst. Ani nevím, kde bych začala, protože ve stavu obrovského zklamání.

...

Divadlo

Experimentující Divadlo Líšeň zve začátkem podzimu Pražany na dvojici politicky angažovaných her

lisen 200Dvojici politicky angažovaných inscenací z projektu Provokující divadlo uvede zkraje podzimu v Praze experimentální brněnské Divadlo Líšeň. 25. září půjde o ceněnou jevištní reportáž o putinovském Rusku s názvem PUTIN LYŽUJE, na niž naváže beseda s in...

Film

I ten nejmenší zvuk vás může zabít

Tiche misto perexLee (John Krasinski) a Evelyn (Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Zatím jsou všichni naživu. Jejich nejstarší dcera je neslyšící, a proto byla pro ně znalost znakové řeči absolutní nutností. A právě to jim možná zachránilo...