„Něžnými drápky“ – výstava legendárních filmových plakátů, obrazů i komiksu

„Něžnými drápky“ – výstava legendárních filmových plakátů, obrazů i komiksu

Tisk

Vyletalova perexJeště do soboty 21. listopadu v Praze potrvá poměrně neobyčejná výstavní expozice NĚŽNÝMI DRÁPKY v Galerii Smečky (Praha 1, Ve smečkách 24 – dům hned nad divadlem Činoherní klub). Zahrnuje legendární filmové plakáty konce 20. století, obrazy i komiks. Byla uspořádána k nedožitým pětasedmdesátinám geniálního surrealistického malíře, grafika, filmového výtvarníka i příležitostného sochaře Josefa Vyleťala a je dodatečnou poctou k témuž loňskému jubileu jeho vdovy Olgy.

 

 

Jde o se zatím o největší výstavní defilé filmových plakátů v Praze. Z páteřní části výstavy - tvorby převážně poslední třetiny dvacátého století – nás do současnosti převede mladá generace tvůrců – Markéta Chludová-Vyleťalová a její manžel kroměřížský rodák Tomáš Chlud, který patří k nejvýznamnějším zástupcům moderní ilustrace a komiksu u nás.

Vyletalova

V duchu tradice Galerie Smečky je převážná část expozice tvořena technikou koláže. Umělci zde často používají domalovávané prvky či metodu americké retuše. Můžete zde vidět legendární – hlavní cenou v Cannes ověnčený – plakát na film Něžná. Ten Vyleťalová vytvořila ještě před svatbou pod dívčím jménem Poláčková.

Vyletalova2

Návštěvník zde spatří i legendární Vyleťalova díla k filmům Ptáci, Medium Cool, Jahodová proklamace, Amarcord a mnoho dalších. Zajímavou konfrontací je vystavení výsledných tisků plakátů vedle jejich originálních verzí. Dalším hlavním motivem výstavy je film v širokém smyslu slova. Není divu, že na vernisáži promluvil i režisér Juraj Herz.

Vyletalova1

Na nejen filmové plakáty (Vyleťalová zde představuje i netradičně malovaný plakát cirkusu) vhodně navazují obrazy tří všech hlavních protagonistů a v odděleném prostoru moderní komiksy a ilustrace Tomáše Chluda.

Celá obsáhlá, pestrá a mnohovrstevná expozice směle aspiruje na výstavní hit (nejen) pražského galerijního podzimu 2015. Je otevřena od úterý do soboty od 11 do 18 hodin a nenechejte si ji rozhodně ujít.

www.facebook.com/GalerieSmecky/?fref=ts


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bláznivá noc Michala Davida


David perexV Trenčíne to opäť žilo. Na zimnom štádióne Pavla Demitru sa konal tohtoročný druhý koncert na Slovensku Michala Davida. Po tom, čo 22. októbra vystúpil na pódium, dav začal šalieť, vlniť sa v tanečných rytmoch, spievať spolu s Michalom.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

S Andy Warholem od kolébky do hrobu

warhol 200Nakladatelství Grada se rozhodlo vydat (prozatím) část obrazových biografií významných umělců z autorské dílny Catherine Ingram a Andrew Rae. Na pultech knihkupectví se můžete potkat se Salvadorem Dalím a dnes se zblízka podíváme na Andyho Warhola.


Literatura

Jak zdravě mlsat a nepřibrat o vánocích

vanoc200Vánoce se nezadržitelným krokem blíží a určitě už teď všichni přemýšlíme, jak si užít vánočních pochoutek a nepřibrat. Co všecko připravit na vánoční tabuli, aby to bylo zdravé a hlavně chutné? S tím vám může pomoci Zdravá vánoční kuchařka výživové p...

Divadlo

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je...

Film

The Circle nabízí leda tak pěkný pohled na Emmu Watson v upnutých riflích

the circle Irena perex

Do kin vstupuje film The Circle, který byl natočen podle knižní předlohy Davea Eggrese vydané česky pod názvem pod názvem Kruh. Bohužel ale nemá moc co nabídnout! Snad jen dvě herecké ...