Kája Saudek: Výstava 18+

Kája Saudek: Výstava 18+

Tisk

Saudek 200Devět let strávil komiksový malíř a kreslíř Kája Saudek v komatu. Jeho trápení bylo ukončeno 25. června 2015, kdy naposledy vydechl. Ještě před jeho smrtí byla dne 17. června v Tančícím domě zahájena výstava 18+. Již název napovídá, že téma výstavy byla erotika. V Galerii Art Salon S je tak možné prohlédnout si ta nejskandálnější díla z dílny Káji Saudka, kdy většina z nich předtím nikdy nebyla zveřejněna.

 

V přízemí jsou vystaveny jemně erotické obrazy, včetně několika obrazů z komiksové série Muriel a andělé, která, jak slibovala již tisková zpráva k výstavě, je důkazem toho, že se erotické motivy vyskytují ve všech Saudkových dílech.

Saudek portret


Obrazům s tvrdší erotikou, z nichž nejznámější je nejspíše obraz Kurvárna, je vyhrazeno prostředí suterénu.

Cílem výstavy je ukázat Saudkova nejvýznamnější erotická díla ne v pořadí, v jakém je Saudek nakreslil, ale pouze pro pobavení návštěvníka. A to je nejspíše to, co celé výstavě trochu škodí – postrádá organizaci.

Saudek Muriel

Tančící dům je stavbou, která výrazně přispěla ke zmodernizování Prahy a ke zlepšení jména české architektury. Vyvolává ovšem rozporuplné reakce. Proto byl tento prostor zvolen k výstavě rozporuplné osobnosti Káji Saudka naprosto geniálně. Jedni kreslíře považují za génie, druzí ho naopak za jeho skandální kresby odsuzují. Přestože Saudkovo umění oceňuji, stejně tak jako jeho odvahu do detailu vystihnout lechtivá témata, doufám, že 18+ není poslední výstava jemu věnovaná. Ta by měla o jeho tvorbě podávat ucelenější přehled a ne pouze jednu, a to ne zrovna nejdůstojnější stránku.

Saudkovo erotično ovšem návštěvníky láká. Důkazem toho je fakt, že výstava byla pro velký zájem prodloužena až do 1. listopadu.

Saudek Kurvarna

www.artsalons.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nasycen se vrací: „Chceme si zahrát muziku, kterou bychom mohli sami poslouchat.“

nasycen200Říká v tomto rozhovoru zpěvák, skladatel a klávesista Raven a frontman pražské kapely Nasycen, která se v loňském roce po předlouhé pauze vrátila opět na scénu.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Bílovecká Galerie MonAmi sází na bohatý program a zajímavé i erudované výtvarníky

galerie monami200Mimořádně zajímavou galerii, která nabízí elegantní prostor i uměleckou kvalitu, můžete najít také v severomoravském městě Bílovec. O tom, že knihkupectví, kavárna a galerie MonAmi je místem, kde se snoubí ušlechtilé lidské záliby, potv...


Literatura

Netradiční čtení nejen pro děti – Arina Evy Hölzelové

arina 200V listopadu si vydala autorka Eva Hölzelová novou knížku s poutavým názvem i obálkou Arina. Pokud vás zajímá česká literární krev a její směřování, určitě si na Arinu posviťte. Ačkoliv je kniha určena pro čtenáře od devíti let, určitě přinese radost ...

Divadlo

Festival pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky slaví 20 let

vysehratky2Divadelní představení Studia Damúza a dalších souborů. Výtvarné, pohybové a vzdělávací workshopy. Koncerty kapel Bombarďák nebo Rozbal to! Tak bude vypadat oslava 20. ročníku festivalu pro děti a jejich dospělé s názvem VyšeHrátky, který proběhne v t...

Film

Želvy Ninja všechny naporcují

Zelvy Ninja 200Film Želvy Ninja (2014) navazuje na nekonečnou sérii filmů a seriálů o zmutovaných zvířatech, která mají tělo i mysl podobnou člověku. Reportérka April O'Neilová (Megan Fox) jim je na stopě, ale je s jejich osudy spojená víc, než si myslí....