Vladimír 518 provázel po Nové scéně Národního divadla

Vladimír 518 provázel po Nové scéně Národního divadla

Tisk

architektura uvodkaNejošklivější architektura – to je cyklus komentovaných prohlídek, který pořádá vzdělávací spolek Scholastika. Jako první „ošklivou“ budovou mělo prvních dvě stě zájemců projít Novou scénu Národního divadla, kterou představil hudebník a výtvarník Vladimír 518 a sochař Pavel Karous.

 

Iniciativa chce nejen přiblížit obecně negativně vnímané stavby, ale upozornit na to, že nastává „doba temna“, kdy jsou důležité a jedinečné budovy bourány, místo toho, aby byly chráněné a udržované.
Ve skupině číslo 1, která začíná prohlídku uvnitř divadla, se slova ujímá Vladimír 518. Hovoří o svém vztahu k předrevoluční architektuře a vývoji jeho vztahu k ní a obecně k práci Karla Pragera. Nová scéna Národního divadla měla být dle plánu dokončena k stoletému výročí otevření historické budovy ND, tedy v roce 1983.

architektura2



Původním architektem budovy měl být Bohuslav Fuchs, ale projekt přerušila jeho smrt. Po dalších peripetiích a zjištění, že projekt nemůže být dokončen včas, ho v roce 1980 přebírá „hasič“ Karel Prager. V tomto období se budovy stavěly ve smyslu komplexního díla, tzn. jeho výstavbu neřeší pouze architekt, ale další odborníci z řad sociologů, kunsthistoriků a dalších. Takové řešení je pro svou dobu naprosto typické, skrývá v sobě kromě návrhu budovy a jejího interiéru, i zdánlivě běžné předměty, jako jsou stoly, židle, dokonce i skleničky atd.
Všudypřítomný zelený mramor kontrastuje se skleněnou plastikou Pavla Hlavy, která se táhne celým objektem a končí ve stropních podhledech, dalším z typických znaků tehdejší architektury.  Obrovské skleněné kvádry, které jsou součástí přední masky budovy, byl pro tvůrce dalším z tvrdých oříšků k rozlousknutí. V osmdesátých letech nefungovaly podniky, které by architektům dodávaly technologická řešení jejich návrhů a tak Prager musel vyřešit i tento úkol k dosažení plánovaného finálního vzhledu.

architektura


Slovo přebírá Pavel Karous, který nás seznamuje s výtvarnými řešeními v rámci objektu Nové scény. Připomíná, že zákon z roku 1965 ukládal povinnost vyčlenit 1-4 % z celkového rozpočtu stavby na výtvarné realizace, aby byli podpořeni noví umělci. V té době jsou tedy výtvarné realizace integrální součástí architektury, v dnešní době nic takového žádný zákon neukládá a výtvarné realizace jsou téměř vyhubeným druhem.
Celkový počet výtvarných realizací v rámci objektu Nové scény je čtrnáct. Jako první obdivujeme skleněný plášť nové budovy, který je složen ze 4306 kusů foukaných tvarovek. Řešení přinesl Stanislav Libenský spolu s Jaroslavou Brychtovou, kdy museli vymyslet, jak izolovat okolní zvuky a náročný dopravní provoz vně budovy. Vakuum ve foukaných tvarovkách bylo ideální provedení.
Zastavujeme se také v průchodu mezi Novou scénou a administrativní budovou, kde jsou kopule vedoucí nad tunely do hereckých šaten. Autorem je Benjamín Hejlek, který při své práci rád posouval technologie dál a dál a v tomto případě zapekl do skla drátěné dekorativní spirály.


architektura1


Jako poslední bych zmínila sochu Znovuzrození Josefa Malejovského, která se nachází na piazzetě Národního divadla a kterou místní skejťáci překřtili na „Dívku ve spacáku“ a později na „Žvýkačku“.
Pro zájemce, kteří nebyli prokřehlí zimou jako já, byla přichystaná ještě druhá přednáška Vladimíra 518 spojená s projekcí o normalizační architektuře a především dílech Karla Pragera, netradičně ve skladu kulis ND. I bez ní se však mohl návštěvník dozvědět mnohé a začít o „ošklivé architektuře“ uvažovat jinak. Atmosféra byla přátelská a uvolněná a třeba se do budoucna dočkáme i prezentace Adama Gebriana přítomného mezi dalšími posluchači, který nedávno získal cenu Architekt roku v rámci stavebního veletrhu For Arch, za svou jedinečnou roli na poli popularizace architektury.

Prohlídkla proběhla 23. 9. 2015.


http://video.aktualne.cz/dvtv/vladimir-518-za-komunismu-se-stavelo-mnohem-lepe-nez-ted-nej/r~6370249c636211e5b6b20025900fea04/

Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jaroslava Mačková: „Pocit bývá tím základním. Ovšem vedou k němu různé cesty.“

jarka mackova 200Jaroslava Mačková (* 1966) pochází z Černčic na Náchodsku, kde stále bydlí. Vystudovala speciální pedagogii v Hradci Králové. Básnické tvorbě se věnuje již od gymnaziálních studií v Jaroměři. Ale nejen to, psaní ji baví natolik, že do...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V Praze otevřelo muzeum světla. Lumia Gallery je největší svého druhu ve střední Evropě

lumia200Více než osm set metrů čtverečních, sedmnáct unikátních světelných instalací, nejmoder-nější současné digitální umění. Tak by se dala charakterizovat nová stálá výstava Lumia Gallery, která je od listopadu k vidění v centru Prahy. Mezi nejzajímavější i...


Literatura

Věčná otázka, jedna odpověď: Proč Bůh dopouští zlo

Proc BUH perex„Rozvaž a svaž“ je psáno ve starých spisech, Ve svém životě musíme nejprve rozlišit a prožít rozložení a oddělení a teprve pak se nám může podařit ono velké dílo sloučení protikladů. Člověk nejprve musí sestoupit hluboko do polarity mate...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby na ostrově u Dolejšího mlýna

miroticke setkani hudby a loutekChcete zpestřit prázdniny dětem i sobě? Přijeďte tedy v srpnu do Mirotic!  Od 9. do 11.srpna se zde totiž koná divadelní a hudební festival pro malé i velké: Mirotické setkání loutek a hudby

Film

Whitney Houston hrála hvězdu, kterou byla

Film Osobní strážce (1992) nás už dobrých dvacet let seznamuje se zákulisím showbyznysu. Zpěvačka Rachel je zde na vrcholku kariéry, a i když se v její práci točí spousta peněz, má své osobní problémy a velmi své...