Kafkův dům hostí výstavu malíře Dominika Mareše „Proměny aneb návrat kondotiéra“

Kafkův dům hostí výstavu malíře Dominika Mareše „Proměny aneb návrat kondotiéra“

Tisk

mares 200Kafkův dům na Staroměstském náměstí v Praze hostí už od začátku září originální autorskou výstavu známého výtvarníka Dominika Mareše. Výstava, jejíž pojetí stejně jako název „Proměny aneb návrat kondotiéra“ v sobě nese odkaz na genia loci místa výstavy, odkaz na nejslavnější Kafkovu povídku a uměleckou i životní cestu autora, která ho přivádí zpět na počátek jeho samotné tvorby i nové etapy života.

 

Výstava představuje ve dvou patrech Kafkova domu 170 děl Dominika Mareše, jež vznikla v období let 2011  -2015 a v podobě bilance reprezentují jeho umělecký vývoj, stejně jako vývoj autorova vnímání světa v návaznosti na jeho osudové zážitky, zkušenosti a poznání. Kurátorem výstavy je renomovaný odborník na současné umění Patrik Šimon. Součástí výstavy je i pop-up café-club „Kafkáč“, jehož cílem je oživit a proměnit Kafkův dům nad rámec výstavy a propojit ji s trendy a pulsem měst. V době výstavy nabídne alternativní multikulturní odpočinkový prostor s produkcí řady DJs a další program, který bude vždy aktualizován na www.kafkac.cz.

 

mares1


Výstava ve dvou podlažích Kafkova domu přináší bezmála 200 obrazů převážně abstraktní povahy, malovaných olejem na plátno, ale i na jiné materiály, většinou velkých formátů a několik zajímavých prostorových objektů a soch. „Připadám si jako kondotiér, což byl renesanční válečník, protože, když stojím před prázdným plátnem, čeká mne boj. Těžký jako válka,“ říká Dominik Mareš.   


„Marešovy obrazy jsou záznamem o jeho emocích a pohnutém životě. Díky hlubokým a velmi nepříjemným osobním zkušenostem, jimiž prošel, dosáhl na samé dno svých lidských možností, což významně obohatilo obsahový i formální charakter jeho tvorby. Rozdíl mezi malbou minulosti a tím, co vytváří Dominik Mareš dnes, lze vnímat i v tom, že jeho paleta už není tak brutální a syrová, ale naopak se prozářila pastelovými barvami naděje. Je to vlastně symbolická cesta antického hrdiny, který tragickým osudem dosáhne na vrchol pravdy a poznání. Jeho dílu to přidává významnou hodnotu.“ Podotýká kurátor výstavy Patrik Šimon.   

mares2


Díla dnes už známého a uznávaného výtvarníka Dominika Mareše jsou zastoupena ve více než 22 sbírkách, objevila se ale i v americkém filmu Wanted. Dominik Mareš měl 22 kolektivních výstav a současná výstava je Marešovou 25. samostatnou autorskou výstavou. Ta je otevřena denně od pondělí do neděle vždy od 10 do 17 hodin a potrvá do 30. září.

Proměny aneb návrat kondotiéra
Kafkův dům, náměstí Franze Kafky 3, Praha 1
Otevírací doba: pondělí – neděle, vždy 10:00-19:00 hod.

mares3

Více o autorovi:
Dominik Mareš je současný český malíř, grafik a umělec, známý především obrazy, které reflektují jeho inspiraci ohněm, světlem, přírodou, moderní civilizací a technikou. Jeho tvorba plná experimentálních technik je z velké části ovlivněna, životem v industriálním prostředí a cestováním. Na své obrazy nanáší různé struktury tvořené například asfaltem nebo latexem. Narodil se v Ostravě v roce 1972. V sedmnácti letech se během studia na gymnáziu začal věnovat malbě. První velká výstava v Domě umění v Opavě v roce 1992 sklidila úspěch a otevřela Dominikovi nové příležitosti tvorby. Na přání rodičů sice dokončil fakultu ekonomie, ale vzápětí se přestěhoval do Prahy, kde se představil výstavou v Galerii U Řečických. Do širšího povědomí se Dominik Mareš zapsal samostatnou výstavou v Národním technickém muzeu v roce 1997, která zahrnovala více než devadesát umělcových děl. Do současnosti prezentoval své obrazy v duchu strukturální abstrakce na téměř pěti desítkách výstav v České republice i zahraničí. Jeho díla jsou součástí soukromých sbírek ve více než dvaceti zemích.


http://www.dominikmares.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pořád zpíváme a pořád zažíváme zaplněné koncerty, říká o současnosti sesterského dua Martha Elefteriadu

martha a tena perexI když se Martha a Tena Elefteriadu těší z retrospektivního trojalba Zlatá kolekce, které koncem října vydal Supraphon, zdaleka nežijí jen minulostí. Dokládá to spousta jiných aktivit obou zpívajících sester řeckého původu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pocta Vladimíra Sucháneka novembru 1989

Suchanek 200Neskoro večer, som v pošte našiel správu od akad. maliara Vladimíra Sucháneka (1933), pocteného aj titulom  Knieža českej litografie, poprednej osobnosti povojnového československeho výtvarného umenia,  priznaného a váženého nielen na Vltave,...


Literatura

Svědectví usvědčí jen opravdové fanoušky

200kingSvědectví je podle fanoušků největší dílo krále hororu. A to nejen příběhově, ale i co do počtu stran. Původně čtvrtá kniha Stephena Kinga, kterou znovu vydal v roce 1988, má totiž více než tisíc stran. Její první vydání vyšlo roku 1975, jenže vydavatelé ...

Divadlo

Experimentující Divadlo Líšeň zve začátkem podzimu Pražany na dvojici politicky angažovaných her

lisen 200Dvojici politicky angažovaných inscenací z projektu Provokující divadlo uvede zkraje podzimu v Praze experimentální brněnské Divadlo Líšeň. 25. září půjde o ceněnou jevištní reportáž o putinovském Rusku s názvem PUTIN LYŽUJE, na niž naváže beseda s in...

Film

Perly na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary

mffkv 200Novou znělku k 48. MFF KV natočil režisér Martin Krejčí a kameraman Štěpán Kučera spolu s loňskou návštěvnicí festivalu britskou herečkou Helen Mirrenovou v Londýně na začátku června...