Byt vám prosvítí obrazy

Byt vám prosvítí obrazy

Tisk

Jandejskova 200Obraz, který prosvítí byt, nemusí být drahý. Ve smíchovské Galerii Evy Jandejskové (Preslova 2, Praha 5) je pestrý výběr. Obrazy si tam můžete vybrat osobně, chystány jsou i nové internetové stránky. Cena je na domluvě. Pokud se vám zalíbí motiv zobrazený na větším a dražším formátu, není problém dohodnout se na zpracování stejného tématu v menší podobě - takový obrázek může vyjít na pět až deset tisíc korun. A je to originál, ne kopie.

Koťata
„Sice mám pejska-labradora, kočky jsou ale na obrazech ladnější, skladnější a elegantnější. Líp se malují, líp se vyjímají na stěně. Pejsek se vždy rozvalí,“ říká Eva Jandejsková.

Jandejskova Kotata

Návštěva z jiné planety
„Podobných obrazů jsem namalovala víc. Mohou se jmenovat i Velký bratr nebo Někdo se stále dívá. Toto téma mladé lidi hodně zajímá, do jejich bytů je ideální. My starší se toho v důsledku zkušeností z dob minulých děsíme,“ říká malířka.

Jandejskova Navsteva z jine planety

Ptačí vejce
Zvířecí motivy má Eva Jandejsková ráda. Maluje proto pávy, holubice nebo třeba ryby. Ptačí vejce může být dominantou obývacího pokoje.

Jandejskova Ptaci vejce

Bermudský trojúhelník
Obraz s kusem abstraktna. Podobných výjevů najdete v galerii Evy Jandejskové víc. „Evě Jandejskové se daří promluvit přes svá díla k divákům, předat jim své cítění, vnitřní poselství či intimní sdělení. Používá k tomu tematicky široké spektrum, počínaje přírodními, pohádkovými a hudebními motivy, přes antiku a biblická podobenství, a konče mystickou symbolikou,“ napsal její dnes již zesnulý manžel Oldřich František Korte.  

Jandejskova Bermudsky trojuhelnik

Labutí námluvy
Další zvířecí motiv. Námluvy tmavé labutě se světlou může evokovat i známé protirasistické heslo: černí bílí, spojme síly.  

Jandejskova Labuti namluvy

Klaun
V Galerii Domino (Wuchterlova 584/16, Praha 6-Dejvice) bude až do 31. srpna 2015 tematická prodejní výstava různých autorů Divadlo, cirkus, varieté. Bude tam i tento obraz Evy Jandejskové. „Když dostanu dané téma a termín, maluji jak zběsilá,“ směje se.

Jandejskova Klaun

Pirátská oslava
Obraz můžete vidět na společné prodejní výstavě Evy Jandejskové a Jana Brabence, který pracuje  s kůží. Vernisáž výstavy se uskuteční v neděli 19. července 2015 v 10 hodin v Městském muzeu a galerii Lomnice nad Popelkou (Husovo náměstí 43/44), výstava potrvá do 27. září 2015.

Jandejskova Piratska oslava

Teenager
„Nevím, zda si takto teenageři představují sami sebe, ale já si je tak představuji,“ směje se Eva Jandejsková. „Dřív jsem malovala převážně vážné, nyní jsem se vrhla na veselé obrazy, život obveselit potřebuje,“ říká.

Jandejskova Teenager

Cesta mrtvého motýla
„Když začínám malovat, tak pokud nemám pevné zadání, většinou nevím, jak skončím. Ráda kreslím venku, a když jsem malovala tento obraz, spadl mi do něho motýl, přilepil se a vydechl naposledy. Obraz jsem proto nazvala Cesta mrtvého motýla."

Jandejskova Cesta mrtveho motyla

Na pražském Smíchově, kde Galerie Evy Jandejskové sídlí a nyní probíhá její renovace, výstavy již nebudou, prodej bude především přes internet. Lidé tam ale budou moci i zavítat osobně.

„Svou prací chci napomáhat otevření duše své i druhých vyšším pravdám. Svá poznání nikomu nevnucuji, jen je mám při své práci intenzivně na mysli. Lidé to z mých obrazů cítí a samozřejmě reagují podle svého naturelu a stupně poznání – od nadšení až po nezájem,“ uzavírá Eva Jandejsková.  


Foto Evy Jandejskové: Vratislav Noha
Obrazy: archiv Galerie Evy Jandejskové

www.evajandejskova.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Stýská se nám po mladší a naivnější verzi nás samých

Hana-Hermanova2Hana Hermanová se svou povídkou Cancfranc zvítězila na celé čáře v naší literární soutěži Nejkrásnější milostný příběh. Co o sobě prozradila čtenářům magazínu Kultura 21? Třeba i to, jak se jí psala vítězná povídka, co ráda dělá ve svém volném čase a o čem sní. 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Když má obraz větší hodnotu, než místo, ve kterém se nachází

sotheby 200Teorie není špatná věc. Ale praxe a dlouholeté zkušenosti jsou k nezaplacení. A my můžeme být rádi, když nás chce nějaký odborník zasvětit do svého řemesla. Philip Hook nás ve své knize zavede do spletitého světa výtvarného umění a obchodu s ním.

...

Literatura

Kakébo: Japonské umění šetřit peníze. Zakuste japonský minimalismus v zacházení s penězi.

KakéboPokud chcete mít jasno ve svých financích, pořiďte si knihu od Fumiko Chiba. Moc si v ní nepočtete, ale poslouží vám jako deník příjmů a výdajů. Na prvních několika stranách je vysvětlen původ slova Kakébo, který vám neprozradím...

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

Přes prsty nabídne víc než jen pěkné zadky

Přes prsty 1Do kin před několika dny vstoupila letní komedie Přes prsty, která svým sportovním zaměřením vlastně může tak trochu připomínat Ženy v běhu. Dokáže se jim ovšem vyrovnat?

...