Aktuálne výstavy v Dům pánů z Kunštátu v Brně o neexistujúcej utópii aj o pocite straty

Aktuálne výstavy v Dům pánů z Kunštátu v Brně o neexistujúcej utópii aj o pocite straty

Tisk

dum 1Dům panů z Kunštátu, ktorý spadá pod Dom umění v Brně od 29.4. hostí dve nové výstavy. Obe sú novátorské a obe majú silný komunikačný apel na diváka.

 

 

Prvá výstava „Není takového místa“, ktorej názov sa snaží odpovedať na otázku existujúcej utópie vo svete sa skladá z dvoch častí. V prvej sa nachádzame v malej miestnosti s množstvom exponátov, ktoré sa v podstate nesú vo farbách bielej a čiernej. Jednotlivé exponáty sú však objekty, interaktívne, alebo menej interaktívne a súčasťou sú tiež dve videosekvencie. Všetky sa dotýkajú pokroku, ktorý je v našej spoločnosti reálny, no nie tak blízky bežnému človeku. Veda síce napreduje, ale jej komponenty sa nedostávajú do spoločnosti tak zjavne, aby nastala utopicky ideálna bezproblémová spoločnosť.
Druhá miestnosť odkrýva jediný exponát, takzvaného bieleho šumu, ktorý kooperuje priamo s divákom.  Tichá miestnosť odpovedá na naše otázky, podnety a zvuky bielym šumom, ktorý nás prehluší a uvedie do znovu sa opakujúceho ticha.

dumdum

 

Výstava: Není takového místa
Doba trvania: 29/4-07/06
Kurátor: Tomáš Knoflíček
Miesto konania: G99, Dům panů z Kunštátu, Dominikánska 9, Brno
Umelci: Ján Gašparovič a Jaroslav Kryša

V identickej budove nachádzame aj druhú výstavu, ktorá pod názvom „Dlouho jsem se sám sebe neptal a zapomněl jsem všechny odpovědi“ neodpovedá na žiadnu otázku, keďže všetky odpovede zabudla. :) Ale určite kladie veľa otázok nám, a to také, na ktoré sme sa sami seba tiež možno dlho nepýtali. Pohráva sa s pocitom straty a jej nahradenia, kompenzácie strateného. Pýta sa či to, čím stratu nahrádzame je dostatočné a ako sa so stratou vyrovnávame.
Táto výstava veľmi mladého umelca je premysleným výtvorom autorovej osobnej imaginácie, do ktorej ale vtesnáva aj subjektívne prvky. V jednej inštalácii totiž rozpráva vlastný príbeh straty a nachádzania.
Všetky časti výstavy sú logicky prepojené a odkazujú jedna k druhej, nachádzame rôzne typy prázdnoty, straty a odchádzania a sami si skladáme obraz svojej straty a možno každý v sebe pocíti ten zvláštny „horror vacui“.

Výstava: Dlouho jsem se sám sebe neptal a zapomněl jsem všechny odpovědi
Doba trvania: 29/4-07/06
Kurátorka: Eva Mráziková
Miesto konania: G99, Dům panů z Kunštátu, Dominikánska 9, Brno
Umelec: Miroslav Hašek

www.dum-umeni.cz

Zdroj foto: Facebook Domu umeni Brno


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Postava mě musí něčím nadchnout a pak zase odejít. Nechci žít se všemi těmi holkami

archiv Markéta Stehlíková 4Divadlo začala hrát již během studií na DAMU, když hostovala ve Východočeském divadle v Pardubicích, Švandově divadle nebo v Činoherním klubu v Praze, kde v současné době hraje Markéta Stehlíková v ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Architekt Vladimír Karfík a jeho inspirace Amerikou

karfik 200Zlínský mrakodrap, Společenský dům (dnes hotel Zlín) nebo například zimní lázně, to je pouze několik z mnoha staveb architekta Vladimíra Karfíka, kterými se zapsal do dnešní podoby Zlína. Nová výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně se vě...


Literatura

O Čechách známých i neznámých

bohemia incognita 200Kniha Bohemia incognita neboli Čechy neznámé? Václava Žmolíka vznikla podle stejnojmenného třináctidílného televizního cyklu. Trošku připomíná Toulavou kameru. Václav Žmolík nás přivádí na míst...

Divadlo

Citové vzplanutí a herecký koncert Hany Maciuchové v Branickém divadle


maciuch 200Zamilovat se lze v jakémkoli věku. A láska může být opětovaná! To je asi největší poselství monodramatu francouzské autorky Noelle Chatelet Žena Vlčí mák. Představení, které uvedlo Branické divadlo, je hereckým koncertem Hany Maciuchové.

Film

The Artist: němý film roku 2012
ImageSnímek The Artist, který natočil francouzský režisér Michel Hazanavicius, má už v této chvíli na svém kontě tři Zlaté glóby a deset nominací na Oscara. Jakkoli výmluvné mohou oficiální vizitky být, nejdůležitějším f...