Retrospektivní výstava SAUDEK 80 byla úspěšně zahájena

Retrospektivní výstava SAUDEK 80 byla úspěšně zahájena

Tisk

saudek 200Ve čtvrtek 23. 4 2015  v pražské galerii Gallery of art Prague proběhla tisková konference k zahájení výstavy JANA SAUDKA a jeho bratra KÁJI SAUDKA.

 


Výstava je na počest jejich 80. narozenin, které budou mít 13. Května a je průřezem jejich celoživotní tvorby, která obsahuje 100 fotografií Jana Saudka s jeho typickým rukopisem, kdy mu pro jeho tvorbu byla největší inspirací žena, ženské tělo, vztahy a 160 kreseb a komiksových ilustrací Káji Saudka, kterého v dětství okouzlili americké komiksy na tolik, že se je snažil napodobit. Nebýt toho, svět by byl chudší o jeden přirozený talent, který má osobitý styl i humor ve svých kresbách.

Výstava je navíc obohacená o artefakty známé z fotek, Janovu repliku slavného okna či repliku ateliéru Káji Saudka.

saud 1


Kája Saudek bohužel leží devět let v komatu a tak jeho tvorbu zastupovala jeho manželka Johanka Saudková. "Kresby jsou  pečlivě vybrané a mám k nim obrovský vztah a Kája by měl obrovkou radost z této výstavy" pronesla paní Saudková, která přišla s dcerou Berenikou, která dávala kolekce kreseb pro tuto výstavu dohromady.

saud 2


Nechyběl ani samotný fotograf Jan Saudek, který přišel v doprovodu své manželky Pavly Hodkové a tříměsíční dcerky Josefínky. Jako vždy sršel humorem a z jeho slov byl cítit životní rozhled.

saudek 3


Galerista Zdeněk Kočík který přišel s nápadem udělat společnou výstavu obou sourozenců Saudků, jí označil za unikátní, nebot' je to poprvé co mají výstavu oba umělci dohromady.

Výstava SAUDEK & SAUDEK 80 bude veřejnosti přístupná do 31.1 2016 v Gallery of art prague, Staroměstském náměstí 15, Praha.
Otevřeno denně 10:00 - 20:00
www.goap.cz

1 Foto zdroj www.knowlimits.cz
2 Foto zdroj Alena Zeminová - uprostřed dcera Káji Saudka, Berenika
3 Foto zdroj Alena Zeminová - manželka Káji Saudka, Johana Saudková
3 Foto zdroj Alena Zeminová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Beseda u Bigbítu: Kdysi tu začínala Vypsaná fixa

beseda u bigbitu sevcikTomáš Ševčík, muž který stojí za současnou organizací hudebního festivalu Beseda u Bigbítu. Festival, který organizuje parta dobrovolníků ve svém volném čase bez nároku na mzdu, sl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Do centra Vinohrad se vrací galerie současného umění s názvem Prostora

prostora200Nový prostor věnovaný současnému umění představuje celoroční netradiční kurátorský záměr. Během jednoho roku ukáže čtyři výrazné osobnosti současné české výtvarné scény z jiného pohledu. Zástupci a zástupkyně malířů, sochařů, fotografů či architekt...


Literatura

Cesta do blikajícího pekla aneb může se to stát i vám

cesta-do-blikajiciho-pekla 200V nakladatelství Pointa vyšla kniha Šárce Medkové, kterou někteří mohou znát z jejího blogu na iDnes.cz. V Cestě do blikajícího pekla přináší velmi osobní zpověď.

 

...

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně každé léto už čtrnáct let poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letn...

Film

Čtyřlístek ve službách krále míří do kin už 31. ledna

ctyrlistek ve sluzbach krale 200Král Rudolf v touze po zlatotvorném kameni mudrců vydává všanc poklad nejcennější - svatováclavskou korunu i blaho celého království. Podle prastaré věštby jedině podivné bytůstky ze vzdálené budoucnosti m...