Nenechte si ujít výstavu dekorativních nádob téměř slepé umělkyně Kateřiny Rathúské

Nenechte si ujít výstavu dekorativních nádob téměř slepé umělkyně Kateřiny Rathúské

Tisk

rathuska 200Ve zlínské Kafírně Zlaté zrnko na Kvítkově ulici si můžete po celý duben prohlédnout výstavu paní Kateřiny Rathúské z Uherského Hradiště, která trpí vážnou oční chorobou. Díky speciální technice a hlavně daru tvoření a citu pro umění vznikají pod jejíma rukama jedinečná díla z keramiky.

 

Kateřina Rathúská se narodila v roce 1969 v Uherském Hradišti a už od mládí se věnuje všemožným ručním pracím a výtvarným technikám. V roce 2006 jí byla diagnostikována vážná oční choroba a musela načas opustit tvoření. „Začalo to nenápadně špatným viděním za šera, pak se přidružovaly další maličkosti : narážení do dveří, židlí, převrhování skleniček, nereagování na podání ruky. Vyšetření u očního lékaře bohužel ukázalo, že se jedná o vážnou oční chorobu, která se léčit nedá a ve většině případů končí slepotou,“ upřesňuje paní Rathúská.

V roce 2010 se seznámila s Axmanovou technikou modelování (ATM), což je technika práce s keramickou hlínou uzpůsobená pro nevidomé. Kromě svobodného výtvarného vyjádření umožňuje tato technika kvalitní řemeslnou práci bez asistence jiné, vidící osoby. Paní Rathúská pod vedením paní Bc. Gabriely Šandor vystudovala obor "ŘEMESLNÍK ATM" a od roku 2014 se práci s hlínou věnuje profesionálně.

rathuska 1

Kateřina Rathúská tvoří doma v kuchyni v podstatě každou volnou chvilku. Vyrábí užitné nádoby a dekorace, jak do venkovních prostor (zahrady, terasy, balkóny), tak i do bytů. Nádoby jsou vyrobeny ze šamotové hlíny vypálené při vysokých teplotách (1200 - 1250 stupních Celsia) a jsou odolné vůči povětrnostním vlivům (přímé slunce, déšť, mráz). Mohou tak zůstat ve venkovních prostorách po celý rok. „Začala jsem s velkými zahradními nádobami a dekoracemi: květináče, krmítka pro ptáky, zahradní lampy. Pak jsem přidala interiérové doplňky: stojany na deštníky, lampičky, dekorativní bytové květináče, mísy na ovoce, šperkovnice, stojánky na tužky apod.,“ vyjmenovává paní Rathúská.

Poslední dobou vymýšlí a vytváří interaktivní hračky pro děti. Jde o různé kuličkovníky a hlavy pohádkových postav jako třeba Dlouhý, Široký a Bystrozraký, na kterých děti plní různé úkoly. Rozpoznávají a doplňují rozmanité tvary nebo hledají stejné tvary, provlékají provázky, navlékají kuličky apod. Primárně jsou tyto hračky dělané pro děti s poruchami zraku, ale zaručeně najdou uplatnění i u ostatních dětí.

rathuska 2

„Vše, co dělám, dělám s láskou a mým přáním je, aby mé výrobky přinášely radost a užitek ostatním,“ dodává závěrem Kateřina Rathúská.

Kromě výstavy v Kafírně Zlaté zrnko můžete po celý duben vidět díla paní Rathúské také na zámečku v Lešné u Valašského Meziříčí, kde jsou vystaveny v rámci Dnů umění nevidomých na Moravě a v Lékarně Štefánikova (Štefánikova 477, Zlín). 

rathuska 3

Zdroj foto a více informací: www.hmatem.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jubilant Adolf Born

born perexPražský výtvarník Adolf Born (1930), osobnosť moderného českého umenia, sa v júni dožíva v zdraví a plnom tvorivom nasadení svojich krásnych 84. narodenín. Kreslenie - voľná grafika a ilustrácia boli a zostali pre neho všetkým - um...


Literatura

Živí mrtví 26: Volání do zbraně

zivi mrtvi26 200V srpnu vyšel v nakladatelství Crew další svazek příběhů věnovaný Živým mrtvým, nese název Volání do zbraně a značí již 26. díl této tak oblíbené série. Ač se název a de facto i obálka jeví jako všeříkající a až děj odhalující, tyto seši...

Divadlo

Na Letních scénách Divadla Bolka Polívky se letos bude hrát od 11. června do 14. srpna. Předprodej vstupenek zahájen

letni scena 200Tři atraktivní lokality a desítky pozoruhodných titulů pod hvězdnou oblohou… Sedmý ročník Letních scén Divadla Bolka Polívky nabídne divákům mimořádně intenzivní divadelní zážitky. Od 11. června do 14. srpna se bude hrát v amfiteátru na Kr...

Film

Muž z oceli aneb Návrat Supermana na filmová plátna

Superman je asi nejslavnější komiksovou postavou na světě a patří k největším klenotům, jaké tato literatura má. Celovečerní film Richarda Donnera z roku 1978 byl navíc průkopníkem, protože tehdy se podobné adaptace nenosily a šlo o velké riz...