TO, K ČEMU DOSUD NEDOŠLO aneb HISTORIE NE-EXISTUJÍCÍHO

TO, K ČEMU DOSUD NEDOŠLO aneb HISTORIE NE-EXISTUJÍCÍHO

Tisk

zakazane umeni 200Artivistce a kurátorce Tamaře Moyzes se podařilo realizovat další názorově ucelenou akci, ve které informuje o historii, která (bohužel dosud) nenastala. Bezmála geniální nápad uskutečnila ve spojení se skupinou Romane Kale Panthera a společně kladou otázku „Jaký vlastně máme vztah k romské kultuře?“

 

 

Výstava „Zakázané umění a Přirozený vývoj neexistence“v ústecké Galerii Hraničář je rozdělená, jak už sám název napovídá, na dvě části. První se věnuje událostem v Maďarsku a představuje plány, jejichž záměrem bylo založení Romského muzea v Budapešti. Přestože tyto snahy trvají už od roku 1959, doposud nesměly být realizovány. Připomíná se nám zde problematika odkládání nebo přímo zakázání projektů zaměřených na romskou kulturu a památníky.


Součástí expozice je navíc kritický pohled na maďarský zákon z roku 2014, který zakazuje vybírání košů na odpadky a je tak přímo represivně zaměřen jako nástroj proti lidem bez domova.

Videozáznam „Veselý vepřík z Letů“ umělecké skupiny Romane Kale Panthera tvoří druhou část výstavy, zaměřenou na kritiku odkládání odkupu vepřína v Letech u Písku, ke kterému se česká vláda zavázala už v polovině 90. let. Zneuctění památníku romského holocaustu bylo pro Romane Kale Panthera impulzem ke vzniku parodické nálepky „Vyrobeno z vepřů chovaných na hrobech romských obětí holokaustu. Tepelně neopracováno", kterou si můžete stáhnout na facebookových stránkách skupiny.


„Myslím si, že otevření výstavy v Galerii Hraničář je více než příhodné. Ostatně právě grantová politika v Ústí nad Labem zapříčinila, že se jedno z nejuznávanějších divadel v Čechách, ústecké Činoherní studio, ocitlo v roce 2014 téměř na ulici," dodala Tamara Moyzes.

zakazane umeni

 

Tamara Moyzes
Izraelsko-slovenská umělecká aktivistka (artivistka) s maďarskými a romskými předky. Má za sebou desítky výstav v Čechách i zahraničí, jako kurátorka také spolupracuje s galerií Roxy NoD. Otevřeně reflektuje politická témata. Nesnáší diskriminaci, rasismus a xenofobii.


Romane Kale Panthera
Umělecká skupina, která vznikla v roce 2011 jako reakce na protiromské pochody v České republice a i nadále projevuje znepokojení nad protiromskými předsudky a jejich eskalací v evropské společnosti. „Jako umělecká skupina se chceme spojit s umělci a aktivisty stejného smýšlení.“


Výstava „Zakázané umění a Přirozený vývoj neexistence“
Galerie Hraničář, Ústí nad Labem
do 24.4., každý všední den 15.00–18.00 hod

http://hranicar-usti.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Stypka se draka NEBOJí

Neboj perex28. dubna 2017 vychází nové album Davida Stypky a jeho kapely Bandjeez s názvem NEBOJ. Už teď je v médiích poprask a jméno Stypka se skloňuje v mnoha pádech, naposledy byl s kapelou viděn v Dobrém ránu s ČT, a jak sám uvádí, poskytuje šest rozhov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Doprovodný program festivalu SIGNAL

200signalFestival nabídne pestrý doprovodný program pro laiky i odborníky a profesionály z oboru světelného designu a technologií.

...

Literatura

Byla jednou jedna řeka – tajemný příběh od břehu Temže

 

řekaLidské životy jsou jako řeka – někdy poklidné a volně plynoucí, jindy plné zákrut a zrádných míst. Každý má ovšem svůj jedinečný příběh. Příběhy nás z části tvoří i ovlivňují. Tento začíná události, která se stala jednou v noci v hostinci u Bílé labutě okolo roku 1870, událostí, o n...

Divadlo

„Herec by měl mít intuici a potřebu něco sdělit“ říká Klára Cibulková

švandovo divadlo cibulkova (3)Krysy jsou všude! Tak by se dalo ve zkratce shrnout ústřední téma hry Krysař, v jehož ukázce, v rámci dne otevřených dveří ve Švandově divadle, ztvárnila roli krysího vymí...

Film

I obyčejné práškovací letadélko se může prosadit

200 letadlaPo velkém úspěchu animovaných Aut (i jejich volného pokračování) se antropomorfizovaná vozidla opět vracejí, tentokrát ve snímku Letadla. Autíčka, tentokrát v roli pomocníků či příznivců, se sice vyskytují i nyní, ale toliko v roli žertovnýc...