Utajení tvůrci

Utajení tvůrci

Tisk

utaj 200Obal zboží se také podílí na úspěšném prodeji, a jeho úkolem je tedy zaujmout potenciální zákazníky. Tvůrci grafického zpracování nepatří mezi známé osobnosti, i když výsledky jejich práce vidí miliony zákazníků. Málo kdo se nad výtvarným zpracováním obalu zamýšlí, obal je prostě vnímán jako každodenní součást života.

 

Mezi ty neznámé grafiky patřil i pan Zdeněk Urban z Ústí nad Labem, který pracoval v propagačním oddělení ústecké Setuzy. Návrhy obalů mýdel, mýdlových kazet, olejů, pracích prostředků či různých plakátů byly pro něho každodenní činností a za těch 32 let jich vytvořil hodně. Než ale nastoupil v roce 1958 do propagačního oddělení v Setuze, ve kterém pracoval až do roku 1990, byl po ukončení základní vojenské služby lyžařským instruktorem.

utaj 1

Na vojně nejprve sloužil u ženistů, ale brzy byl přeřazen k Pomocným Technickým Praporům. Jeho otec byl voják z povolání, a tak dětství prožil na různých místech v severních Čechách. Byly mu čtyři roky, kdy otce zavřeli Němci do vězení na 10 let.

utaj 2

Po válce byl propuštěn nejen z vězení, ale v roce 1948 i z armády a opět končí na čtyři roky ve vězení. To uvádí pán Urban ve svém datovém životopise na výstavě Obrázky ze života v ústeckém muzeu.

utaj 4

Protože je výtvarník, svůj život přibližuje hlavně v komiksovém zpracování doplněném svými vtipnými glosy. A tak si tam ti dříve narození připomenou dobu svého mládí, ve kterém řešili podobné problémy jako on. Těm mladším to ukáže, v jaké době a s jakými problémy se setkávali jejich rodiče a prarodiče.

utaj 8

O výtvarné výstavě se nedá moc vyprávět, ta se musí vidět, zejména když obsahuje celou řadu dalších děl, ať jsou to ilustrace knížek, obrazy, návrhy vitráží i množství reklamních dílek. Vše vždy pečlivě promyšlené a nakreslené.

utaj 7

Je velkým počinem ústeckého muzea, že se může široké veřejnosti představit tento designér, grafik a výtvarník ve své jedinečné velké samostatné výstavě, která končí právě v den jeho osmdesátých narozenin, 18. 2. 2015, a stojí za to ji vidět.

utaj 6


Foto: autorka

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Vaněček odpočívá tak, že píše

200 rozhovor1Letošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dům kultury v Kroměříži zve na výstavu plakátů s autogramy známých umělců

plakat7CO PROBĚHLO NA DÉKÁČKU - to je název výstavy, která byla zahájena v pátek 4. června ve foyer Domu kultury v Kroměříži a která potrvá do konce června. Návštěvníci si mohou prohlédnout mnohé plakáty akcí, které proběhly v průběh...


Literatura

JLA: Liga spravedlnosti – Kniha první

liga spavedlnosti200Kdo by nechtěl vidět seskupení hrdinů s nadlidskými schopnostmi a jejich každodenní snahu o záchranu světa? Myslím si, že úplně každý. Dokazuje to třeba i návštěvnost filmu The Avengers, jenž byl velice dobře př...

Divadlo

Pejsek a kočička bavili děti první festivalové odpoledne

altDivadelní přehlídka Setkání 2012 Stretnutie není jen o věhlasných divadelních souborech a profláklých tvářích prken, která znamenají svět. Není ani o výhradně dospělém divákovi. Děti jsou ve zlínském divadle vítány, a tak hned první od...

Film

Smutný konec nezapomenutelné herečky Kláry Jernekové

klara 200Kdysi slavná herečka Klára Jerneková, dlouholetá členka činohry Národního divadla Praha, zažila hořký konec své kariéry, deprese z osamění a alkohol jen urychlily její předčasnou smrt. Tak jako tak vytvořila řadu rolí, které přežily ji samotnou a má...