Hvězda českého komiksu Jaromír 99 představil průřez svou tvorbou

Hvězda českého komiksu Jaromír 99 představil průřez svou tvorbou

Tisk

99 200Výtvarník a muzikant Jaromír Švejdík, známý pod pseudonymem Jaromír 99, patří v současné době k nejvýraznějším osobnostem české komiksové scény. Jeho tvorbu mapuje speciální pop-up výstava Průřez probíhající v rámci mezinárodního multimediálního festivalu KomiksFEST 2014 v pražské Galerii Můstek, která byla v provozu pouze v době konání výstavy, tedy od 29. 10. do 10. 11. 2014. Tato akce byla stylovou tečkou za letošním ročníkem multimediálního festivalu KomiksFEST.

 

 

Jaromír 99 představil v rámci své nové výstavy Průřez svou dosavadní komiksovou i volnou tvorbu. Kromě zvětšených, digitálně tištěných komiksových oken z děl Alois Nebel, Bomber a komiksové adaptace Kafkova Zámku, se návštěvníci mohli těšit také na díla vzniklá technikou prořezávaného papíru, kterou na současné umělecké scéně snad nikdo jiný nepoužívá.
Na vernisáži konané 4.11.2014  nás autor Jaromír 99 obeznámil se svojí prací. Jeho skromnost se promítá i do jeho děl, která hovoří originální řečí, atmosférou starých příběhů, pocitem, že vše je stále v pohybu…

99 1

 

„V takhle širokém spektru se výstava Jaromíra 99 koná v Praze vůbec poprvé a dost možná na dlouhou dobu naposledy, protože Jaromír hodně cestuje po Evropě v rámci výstavního turné s komiksovou adaptací románu Franze Kafky, Zámek, která mu vyšla letos v červnu v Londýně a na začátku října se objevila i na českých pultech,“ objasňuje kurátor výstavy, Miroslav Houška.  

Pop-up Galerie Můstek, kde je výstava instalována, se nacházela přímo v historickém centru Prahy. Výstavní síň vznikla v domě č. 3 v ulici Na Můstku, speciálně a dočasně právě při příležitosti výstavy Jaromíra 99. V provozu byla pouze středy 29. října do pondělí 10. listopadu, škoda je, že tak krátce.  


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kristýna Freiová: „Ráda bych žila to, o čem píšu.“

freiova 200Rozmlouvat s českou spisovatelkou Kristýnou Freiovou se mi poštěstilo docela nedávno. Společně jsme si povídaly o knížkách, o hrdinech jejích románů, o inspiraci i jen tak o životě. Pro mne bylo velmi přínosné posezení s ní u šálku čaje v domku s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tomáš Řízek a jeho výstavy v Taiwanu

altTomáš Řízek od podzimu loňského roku jde od výstavy k výstavě. Řadu míst doma v České republice, kde si jeho ilustrace mohli čtenáři a milovníci ilustrací prohlédnout, obohatilo místo nám vzdálené – Taiwan. Výtvarník pro mís...


Literatura

Vyřešte sedmý případ Martina Servaze

lov 200Letos na jaře vyšla v nakladatelství XYZ další kniha od francouzského spisovatele Bernarda Miniera. Jmenuje se Lov a jedná se o sedmý případ kriminalisty Servaze.

 

...

Divadlo

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...

Film

Festival francouzského filmu: Bretaň, větry a Woody Allen

proti vetru francouzsky filmZa neutuchajícího rachotu svatých motorů jsme se s Festivalem francouzského filmu rozjeli z Paříže do větrné Bretaně. Režisér snímku Proti větru Jalil Lespert se nás pokusil ovanout tí...