Výstava Josefa Váchala s názvem Magie hledání

Výstava Josefa Váchala s názvem Magie hledání

Tisk

Vachal 200Výstava je věnována dílu Josefa Váchala (1884-1969) a jeho vztahu k magii a okultismu. Tento autor dosud není doceněn a jeho dílo na této výstavě dostalo prostor pro zviditelnění a pochopení jeho osoby.

 


Josefa Váchala již od dětství provázela  vize démonů, fascinovaly ho pohřby. Toto se vystupňovalo v době dospívání, kdy se doslova uzavřel do sebe. Paradoxně ze strachu ho dostala až studia magie, ezoterických věd a spiritismu. Jako vše má svůj vývoj, tak i autor došel poznání, že ezoterická společnost hlásá vodu a pije víno, a tak se s ní rozešel. Od té doby svým uměleckým projevem zlehčoval  principy hlásačů  ezo věd.


Josef Váchal nepoužíval pravidla magie dogmaticky, ale zcela intuitivně. To je také zachyceno v jeho dílech -  v části s názvem Kruhy, čtverce, trojúhelníky a kříže. Zajímavý je pohled na pokoj alchymisty - mága, kde doplňuje  prostor o dvě věže – Věž strachu a Věž větru.  Na výstavě je možné shlédnout i část nábytku z Portmonea Litomyšl, který vytvořil pro zadavatele Portmana. Výstava obsahuje široký záběr díla – kresby, akvarely, olejomalby, dřevořezby. Zveřejněny jsou i záznamy z jeho deníku. Naprosto originálním a unikátním se stalo jeho písmo, kde každá litera znamená jeden magický znak. Toto písmo použil k vytištění svého literárního díla, např. známý  Krvavý román.

VACHAL


Josef Váchal byl člověk s obrovskou tvořivostí a díky jeho nepokřivitelnosti vytvořil dílo velmi ojedinělé. Krásným důkazem o jeho nadčasovosti je i to, že téměř po 90 letech od počátku jeho tvorby, jsou  témata jeho děl a úvah stále aktuální a vypovídají o stavu společnosti.


Výstava je složena z jednotlivých částí, které se jmenují Horoskop,(Anti)hmota, Plnost, Pracovna, Čáry, Znak (trojúhelník, čtverec, kruh a kříž), Čísla, Písmo, Natura, Aura a Demonomania. Vzhledem k její obsáhlosti doporučuji si na ni vyčlenit více času k dokonalému vychutnání a vstřebání silného zážitku.


Josef Váchal: Magie hledání

výstava potrvá do 4. 1. 2015
Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, Praha 1
út-ne 10:00–20:00

kurátorka výstavy
Marie Rakušanová

vstupné
plné:120 Kč
snížené: 60 Kč

www.ghmp.cz
www.ghmp.cz/josef-vachal-magie-hledani/

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Podzim už je v plném proudu, ale jitra jsou zde tichá, říká Robert Rohál

robert rohal perex

Kulturou žije řadu let. Působil v novinách, kde napsal tisíce článků, později začal také fotit a psát knížky. Dnes Robert Rohál pracuje v jednom kulturním domě, ale nadále píše a publikuje, prezentuje své fotografické výsta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Setkání fotografů

Fotografove perexVelký svátek fotografů se uskutečnil v sobotu 16. 11. 2019 v Praze 4. Na Národní třídě v Praze se již ten den začínala připomínat zlomová událost pro naše dějiny — sametová revoluce. Mezitím na Chodově, jako obvykle v KC Zahrada, s...


Literatura

Doreen Virtue, Radleigh Valentine: Tarot andělů strážných

Tarot andelu straznych200Tak prý nejsladší tarotový set na světě! To jsou velká slova, milí autoři! S těmito kartami se podle nich prý budete prý cítit vždy velmi dobře. Tarotový svět vyhlazený do takové sladkosti, že snad nepoznáte strach a bá...

Divadlo

7. ročník divadelního festivalu Pernštejnlove přivítá ansámbly z celé republiky a spouští předprodej

pernstejnlove 200Dny 26. - 30. července budou na Zámku Pardubice opět patřit divadelnímu festivalu Pernštejnlove. Pardubický divadelní open air vstupuje do 7. ročníku naplno, návštěvníci se mohou těšit na desítku divadelních produkcí, divadlo pro děti i...

Film

Špion Johnny English znovu zasahuje
ImageOd pokračování ztřeštěné parodie na Jamese Bonda by se dalo očekávat, že její úroveň poklesne, stejně jako tomu bývá v mnoha jiných případech ne příliš pochopitelných pokračování. Ale tentokrát úroveň filmu kupodivu s...