Skleněné figurky pana Sobotky jsou jako z říše snů

Skleněné figurky pana Sobotky jsou jako z říše snů

Tisk

sklo sobotka perex uprPan Karel Sobotka se stal Živnostníkem roku 2013. Již bezmála 40 let vyrábí v Těpeřích u Železného Brodu foukané figurky z barevného skla. Spolu s ním nahlédneme do tajů výroby, která již pomalu upadá v zapomnění a sami zjistíte, že titul jemu udělený získal právem.

 

Pane Sobotko, první otázka je prostá: jak se máte a co tvoří vaši náplň posledních dní?
Nyní se mám velice dobře. Užívám si titulu Živnostník roku 2013, ale neodpočívám. Předvádím výrobu do posledních dní tohoto roku. Byl jsem na několika výstavách, vrátil jsem se z Polska a nyní budu dělat v Jablonci nad Nisou v muzeu. 

Oslovili jsme vás, protože se zabýváte výrobou velmi zajímavých artefaktů - skleněných figurek. Jak jste si k nim našel cestu?
Bylo to vcelku jednoduché. V patnácti letech jsem se rozhodl a vydržel jsem u tohoto překrásného řemesla dodnes. Příští rok to bude čtyřicet let. 

Od roku 1990 pracujete jako živnostník – je to práce, která vás uživí? A bylo to vždy růžové nebo jste měl i nějaké horší období?
Ano. Zatím mě to uživí. Ze začátku to bylo dobré, velice dobré. Ale s postupem času, s otevíráním se světu, Evropě a asijskému zboží (velice nekalé konkurenci) to začalo pokulhávat. Tak jako i v jiných odvětvích. Nyní jsem zvědav na to, co vymyslí nová vládní koalice. Jak to myslí s živnostníky. Jestli chtějí abychom se živili, či rozšířili řady na pracovních úřadech. 

Můžete popsat proces výroby nějakého skleněného zvířátka? Co je pro vás při výrobě figurek nejdůležitější?
Popis je jednoduchý – nahřát , fouknout a je to hotové. No ještě si s tím žhavým sklem trochu pohrát. Odkazuji na video

{youtube}J1OCdsSk86E{/youtube}

Kde berete inspiraci a podle čeho volíte, co zrovna vyrobíte?
Inspirace přichází s přáním zákazníka. Každá nová prosba o něco nového, co jsem ještě nedělal, je výzva. A musím se snažit. Vyrábím tedy podle objednávek. 

Máte nějakou figurku, která je vaše oblíbená? Srdcová? 
No...velké panny. Začal jsem je dělat asi tak po dvacetileté praxi. Dokáži je fouknout až k osmdesáti centimetrům. Stromy až metrové. 

Jistě pracujete také s barvami, tak se chci zeptat, jaká barva je vaše oblíbená?
To je jednoduché. Červená, rubínová barva. Je to překrásně čisté, zářivé, sklo. Nejvíce výrobkú je z tohoto materiálu. 

Co když uděláte někde chybu? Jde opravit nebo vznikl zmetek, který putuje do koše? 
Chyba se velice tvrdě trestá. Opravovat nejde. A kdyby, tak by to bylo vidět, to nejde. 

Co je celkově na vaší práci to nejtěžší?
V dnešní nelehké době se po tolika letech stále uživit. 

skloSobotka1 kolaz

Kde nejčastěji prezentujete vaši práci? Co bylo v tomto směru vaším největším oceněním?
Snažím se prezentovat na různých výstavách, na sklářských a řemeslných akcích, kde výrobu současně předvádím. Největší ocenění je bezesporu nedávné vítězství - Živnostník roku 2013.  Ale cením si i jiných úspěchů. Třeba loňské druhé místo na řemeslné výstavě v Polsku, bylo to ze čtyř stovek zůčastněných. Mohu používat značku Český výrobek a je mi propůjčena značka Regionální produkt Český ráj. 

Děláte i figurky na zakázku? Přímo na přání zákazníka? Souvisí s tím nějaká unikátní žádost? 
Na zakázku je to nejpříjemnější. Je to něco nového a většinou neopakovatelného. Zákazník má tedy skutečnou originalitu. Naposledy zde byl zákazník, pro kterého jsem dělal knírače. Celou dobu seděl a díval se, jak se jeho miláček rodí ze skla. Po dvou hodinách odcházel spokojen, sám to řekl. Na nějaké unikáty bych také vzpomenul, nejspíše z říše erotiky. 

Vnímáte nějaké trendy v oblasti skleněných výrobků?
Já bych spíše řekl že převládá klasika. Železnobrodské foukané volavky, či jiné ptactvo, nebo zvířectvo. Ale moderna dnes musí jíti ruku v ruce s onou klasikou. 

skloSobotka kolaz

Kolem jakých částek se pohybuje průměrná cena za figurku? Je to přímo úměrné odvedené práci?
Průměr by mohl být někde pod hranicí dvou set korun. Ale malé figurky jsou od osmdesáti korun až po velké stromy třeba za čtyři tisíce. Je to, a musí to být, podle pracnosti. 

Na závěr se zeptám, co máte v plánu do budoucna?
Ve svém věku již nemám velké plány. Ty doby kdy jsme cinkali klíčemi a mysleli jsme si cosi, ty jsou dávno a nanávratně pryč. Chci se ve zdraví dožít důchodu a stále dělat.

sklo sobotka

Zdroj foto: Karel Sobotka, strom a jelen: Miroslav Rendl


 

ÚVOD

  • Pause
  • Previous
  • Next
1/12

Babylon je excelentní historický román s prvky fantasy pro všechny lingvistické nerdy a filosofy

Martina Čápová - Čtvrtek, 25 Duben 2024 06:00
Babylon je excelentní historický román s prvky fantasy pro všechny lingvistické nerdy a filosofy

Knihu Babylon teď můžete potkat na všemožných sociálních sítích a pravdou je, že byste ji minout rozhodně neměli. Považuji toto dílo za to nejlepší, co v poslední době v žánru fantasy a alternativní historii vzniklo. Kuang si pohrává s historickými událostmi tak bravurně, až téměř věříme, že Babyl...

More:

Maturita za dveřmi: osvěžte si divadelní klasiky na poslední chvíli online!

redakce - Pondělí, 22 Duben 2024 06:00
Maturita za dveřmi: osvěžte si divadelní klasiky na poslední chvíli online!

Maturita je za dveřmi, nestíháte? Dramox vás zachrání! Známé klasiky můžete sledovat v divadelní verzi. Na Dramoxu najdete desítky titulů doporučené četby - včetně těch nejznámějších jako Maryša, Havlova Audience, Bratři Karamazovi, nebo Kunderova Ptákovina - v provedení českých i světových divadel....

More:

Polární záře – Cesta do Údolí trollů

redakce - Pátek, 19 Duben 2024 06:00
Polární záře – Cesta do Údolí trollů

Okouzlující komiksový příběh z pera norské kreslířky Malin Falchové, který zasáhne nejednoho malého i velkého čtenáře. Dobrodružná pouť až za samou hranici našich světů, při které nás budou doprovázet roztodivné bytosti skandinávských mýtů a bájí. Pojďme se vydat spolu se Sonjou za prozkoumáváním ta...

More:

K velkým i malým rolím všech žánrů přistupuji se stejným nadšením i respektem, říká Lenka Kočišová

Robert Rohál - Pátek, 19 Duben 2024 06:00
K velkým i malým rolím všech žánrů přistupuji se stejným nadšením i respektem, říká Lenka Kočišová

Zpočátku to byly naivky, ty pak vystřídaly na jevišti komediální a dramatické role. A protože je Lenka Kočišová muzikální, objevuje se i v muzikálu. Už jako začínající herečka si vyzkoušela Lízu Doolittlovou, což je náročná herecko-pěvecké role, ale hodně se zpívá i v letošní divadelní novince Liška...

More:

Nakladatelství Argo vydalo první část Masek bohů

Jan Jaroš - Úterý, 23 Duben 2024 06:33
Nakladatelství Argo vydalo první část Masek bohů

Čemu věřili dávní lidé a jak to ovlivňovalo jejich každodenní existenci, to zajímalo mnohé vědce. Je známo, že od nejstarších dob se vytvářely složité propletence mytologických výkladů, které popisovaly základní tajemství, vnímaná jako magická a nadpřirozená – jak bohové stvořili svět i lidi v něm. ...

More:

Pozvánka na vernisáž Marka Piana

redakce - Sobota, 20 Duben 2024 14:42
Pozvánka na vernisáž Marka Piana

Městské divadlo Brno všechny zve na vernisáž výstavy obrazů Marka Piana, která se uskuteční v pondělí 22. dubna 2024 v 16.00 hodin v Galerii Jefa Kratochvila v 1. patře Činoherní scény MdB. Slovo úvodem pronese sám autor.


More:

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

redakce - Středa, 24 Duben 2024 06:00
Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

II. vědecko-somatický kongres Uzdravení prenatálních traumat se uskuteční 3. – 5. května 2024 v Rožnově pod Radhoštěm. Tento jedinečný formát interaktivního setkání se zkušenými odborníky vám přinese nejen aktuální vědecké poznatky, ale také prostor pro přímý prožitek a vlastní somatickou zkušenost....

More:

Životopisný film Priscilla ukazuje odvrácenou stranu luxusu i života s králem rock’n’rollu

redakce - Neděle, 21 Duben 2024 06:00
Životopisný film Priscilla ukazuje odvrácenou stranu luxusu i života s králem rock’n’rollu

Priscilla Presley je (nejen) módní ikonou a její vztah s králem rock’n’rollu je mnohdy označován za jeden z největších romantických příběhů minulého století. „Jaké ale bylo soužití mladičké dívky s hvězdným Elvisem doopravdy?“ ptá se nejnovější počin oscarové držitelky Sofie Coppoly Priscilla. Film ...

More:

Vzpomínkový večer na Laďku Kozderkovou

redakce - Čtvrtek, 25 Duben 2024 06:00
Vzpomínkový večer na Laďku Kozderkovou

Dne 26. června 2024 by se Laďka Kozderková dožila 75 let. Tento večer se uskuteční v pražském divadle Rokoko pořad připravený jako pocta geniální zpěvačce a herečce.


More:

Takhle důvěrné přátelství je může stát život…

redakce - Úterý, 23 Duben 2024 06:00
Takhle důvěrné přátelství je může stát život…

Strhující próza debutující italské autorky se stala literární senzací ještě před oficiálním vydáním a dočkala se překladu ve většině evropských zemí.

 


More:

Buď jako Arnold. Buď užitečný

Radka Mothejzíková - Čtvrtek, 25 Duben 2024 16:15
Buď jako Arnold. Buď užitečný

Nejslavnější kulturista všech dob. Ikonická filmová hvězda. Lídr šesté největší ekonomiky světa. Tři na první pohled zcela odlišné osobnosti se snoubí v jednom skutečném člověku. Tohle je Arnold Schwarzenegger. A na vrchol se nedostal náhodou. Jeho úspěch je výsledkem jasné vize, tvrdé práce, přímé ...

More:

Raynor a Moth tentokrát vyrazili po skotských stezkách

Jana Langerová - Pátek, 19 Duben 2024 15:49
Raynor a Moth tentokrát vyrazili po skotských stezkách

Po titulech Pobřežní cesta a Bouřlivé ticho se Raynor Winová vrací s další knihou, a hlavně vyráží se svým manželem na další cestu!

 


More:

Den bez výtahů 2024. Přidej se a použij schody!

Radka Mothejzíková - Pondělí, 22 Duben 2024 07:04
Den bez výtahů 2024. Přidej se a použij schody!

Rok 2024 je 10. ročníkem Dne bez výtahů. Poslední dubnovou středu každý rok - již 10 let - slavíme radost z pohybu velmi jednoduše - místo výtahů a eskalátorů používáme schody. Tato kampaň je oblíbená v mnoha různých koutech světa: od Dánska po Maroko, od firem po hotely. I letos se tisíce příznivců...

More:

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Hudba

Filip Konvalinka vydává první sólovou desku Buldok: „Bez sponzorů, bez přezdívek a bez obav.“

konvalinka 200Uznávaný český rapper Filip Konvalinka aka Strejda Filí, Konef či Efko 20. března vydal sólovou desku nazvanou Buldok, za jejíž produkcí stojí beatmaker Marys.

...

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Komiks

Bratři

BratřiPodle povídky Jiřího Kříže.

...
Banner

Aktuálně

Partneři

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autor Psí bible říká: „Zásadní je právo psa snažit se, učit se s radostí a uspět. A být pak i odměněn.“

psi bible200A taky bezpečí, jistota, láska a porozumění. Přátelství, důvěra. Poslušnost. Tak nějak si představujeme ideální vztah člověka a jeho psa. Dokud si psa opravdu nepořídíme a nezjistíme, že mnoho věcí je úplně jinak. Pokud ne úplně všechny. A my t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Zimní sestra – sesterské pouto přetrvá i po smrti

zimni1Sestry Persefona a Sylvie drží při sobě v dobrém i zlém a spojují je jejich malá tajemství. A to i přesto, že jejich matka se k nim chová naprosto odlišně – Sylvii upřednostňuje, kdežto Persefonu naprosto přehlíží. Když Persefona, začne chodit s Benem, musí sv...

Divadlo

Ta smrt mu zkrátka sluší…

smrt mu slusi  perexBob Barel je diváky milovaný seriálový herec. Na divadelních deskách však své kritiky neoslnil, právě naopak. Nyní je ale nominován na cenu Thálie za nejlepší herecký výkon. Od vítězství ho dělí jen hlas kritika, který ve...

Film

Tři bratři se vydali hledat nevěsty

Tri bratri 200Na počátku bylo i z televize známé jevištní pásmo pro děti, poskládané z hudebních variací na čtyři známé pohádky - o Šípkové Růžence, o Červené Karkulce, o Marušce s dvanácti měsíčky a o Budulínkovi. Hudbu složil Ja...