Horská dráha, přehlídku šarmu a osobního kouzla

Horská dráha, přehlídku šarmu a osobního kouzla

Tisk

Horska draha perexPrvní premiérou roku 2019 v Divadle Bolka Polívky v Brně byla 11. ledna francouzská konverzační komedie Erica Assouse, která si hraje s prvky absurdního humoru. Je určena pro dva herce a v režii Petra Halberstadta se v ní představili známý slovenský herec Milan Kňažko (Pierre) a členka činohry Národního divadla Brno Eva Novotná (Julliet). 

 

Když si zkušený lev salónů přivede do svého luxusního bytu atraktivní dámu, kterou potkal v baru, je jasné, že to bude hodně zajímavý večer. Oba herci rozjíždějí přehlídku šarmu a osobního kouzla, které se přelévá z jedné strany na druhou, až si připadáme jako na horské dráze. Jedno překvapení následuje za druhým a stejně, jako musí po každém stoupání přijít prudký sešup, tak se díky nečekaným zvratům proměňuje také vztah mezi hostitelem a jeho šarmantní návštěvnicí. Jízda na horské dráze je silným zážitkem pro všechny zúčastněné!

Už na tiskové konferenci bylo jasné, že slovenský herec Milan Kňažko (mimochodem mluvíci vytříbenou češtinou) je tím správným stárnoucím seladonem který se šarmem a humorem, i se svou kouzelnou bezradností, dokáže zvládnout každou situaci. Má k tomu dobrou aprobaci. Nejdřív to byl výborný herec mladé generace, který v Bratislavě hrál takové krásné role, jako například Mozart a Salieri (se spolužákem z VŠMU, Emilem Horváthem).  Jako komediálního herce ho obsadili například do filmů Klebetnice (1972) nebo Mandragora (1979). Díky schopnosti sebeironie a emocionálního odstupu se mu výrazněji začalo dařilo například v Chrobákovi v hlavě (1983). Jeden z jeho nejvydařenějších komediálních televizních inscenací byl sexuálny bonviván Vick ve Velké rošádě (1988). Za filmovou roli kapitána Nálepku obdržel titul zasloužilý umělec. Ale pak mu značně lezl na nervy režim v zadrátovaném Československu a ten titul ministrovi kultury praštil o stůl. A bylo zle, Kňažko byl najednou persona non grata. Už si nezahrál…Naštěstí se blížilo zhroucení režimu a Milan Kňažko se stal mluvčím Verejnosti proti násiliu a na bratislavském náměstí byl večer co večer mluvčím, spoluorganizátorem mítinků. Komunismus se zhroutil a Kňažko vstoupil do politiky. Byl poslancem, ministrem, vůdčí osobností několika zakládajících stran. A divákům bylo líto, že se z toho výborného herce stal najednou „jenom“ politik. Naštěstí je už ta dobá dávno pryč. Kňažko od politiky utekl, hraje a zraje, jako víno. Čím je starší, tím je lepší.

Horska draha 1

Eva Novotná je absolventkou herectví na DiFa JAMU. Po hereckých toulkách republikou ji tehdejší dramaturg činohry NDB, prof. Miroslav Plešák obsadil do inscenace Brechtova Pana Puntily a jeho služebníka Mattiho, ve které roli Puntily ztvárnil Marián Labuda. Evě Novotné připadla úloha Fíny a bylo jasné, že tato talentovaná herečka do brněnského Mahenova divadla patří. Mimochodem, bylo to její první setkání s hvězdou slovenského herectví, s Mariánem Labudou. Od té doby má za sebou celou řadu postav. Zdeněk Kaloč ji obsadil do své inscenace Hráče, Zbyněk Srba do postavy Aničky Pikolové v Shakespearových Veselých paničkách windsdorských, za roli Manon v Srbově inscenaci Nezvalovy hry Manon Lescaut dostala Cenu diváka. A tak bychom mohli pokračovat.

Jaká je ta Horská dráha, kde se střídají překvapivé situace a jednou má navrch onen stárnoucí bonviván Pierre, aby v nečekanou chvíli měla trumfy v rukách šarmantní Juliett? Žel to nejde prozradit, to se musí vidět. Kdysi kolem roku 1980 uváděli v kině na Václavském náměstí nějakou detektivku, na kterou zval obří, ručně malovaný billboard. A pod krásně napsaným názvem filmu bylo hrubě štětkou napsáno: Vrah je zahradník. A opravdu v tom filmu byl tím vrahem. Lidé v kině šuměli, nahlas nadávali, když se tam zahradník nenápadně objevil. Tak to by byl stejný případ u inscenace Horská dráha. Ono tajemství, co se bude dít dál, je klíčové u této výborně napsané komedie. A Kňažko s Novotnou si to tajemství a nečekané zvraty v příběhu náležitě užívají.

Po první hodině je v inscenaci, jak to už bývá, přestávka. A divák si klade naléhavou otázku: o čem to po přestávce bude? Vždyť ti dva si už všechno řekli, už odkryli všechna svá tajemství. Nabude to po pauze jenom takové prodlužování krize...? Velký omyl. Až po přestávce přijdou ty nejlepší nášupy překvapení. Hra je nejenom výborně napsaná, ale také dobře režírovaná. Halberstadt, povoláním zkušený herec, přistupuje k dílu s hereckou režií. Nevymýšlí speciální špílce, kterými by se ukázal, jaký je to borec. Vychází z povahy hry a z kumštu Kňažka a Novotné. A ti si své role užívají. Je to herecký koncert, jaký se každý den nevidí.

Divadlo Bolka Polívky uvádí na své scéně na Jakubském náměstí v Brně autorské inscenace svého principála, ale také původní v Česku poprvé premiérované hry (Horská dráha k nim patří) a dává příležitost i jiným divadelním souborům s vytříbeným repertoárem seznámit brněnské divácké fajnšmekry. Nelze se tedy divit, že má Bolek Polívka ve svém divadle večer, co večer vyprodáno.

HORSKÁ DRÁHA
Autor: Eric Assous
Režie: Petr Halberstadt
Hrají: Milan Kňažko, Eva Novotná / od března 2019 alternuje Jitka Ježková/
Dramaturgie:Jan Krupa
Scénografie: Jaroslav Milfajt
Kostýmy: Hana Halberstadt

www.divadlobolkapolivky.cz


 

ÚVOD

  • Pause
  • Previous
  • Next
1/12

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

redakce - Čtvrtek, 18 Duben 2024 06:00
Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit! 


More:

Ženy pod tónem rozezpívají Dílnu zlínského divadla

redakce - Neděle, 14 Duben 2024 06:00
Ženy pod tónem rozezpívají Dílnu zlínského divadla

Na narozeninové oslavě vás přivítají herečky Městského divadla Zlín v novince Ženy pod tónem, kterou čeká česká premiéra 16. dubna v hudebním a divadelním klubu Dílna. Novou zlínskou hudební komedii, kterou napsal čtyřem ženám přímo na míru zlínský scenárista Matěj Randár, režíruje valašský rodák ze...

More:

Zámek z pavučiny kouzel

redakce - Středa, 17 Duben 2024 06:00
Zámek z pavučiny kouzel

Další netradiční a milé čtení pro malé i velké čtenáře spisovatelky Sophie Andersonové pocházející z jižního Walesu. Již jste se mohli setkat s jejími dvěma předchozími publikacemi vydanými v českém jazyce – Chaloupkou na muřích nožkách a Dívkou v medvědí kůži, které velmi doporučuji. I v tomto příp...

More:

Lucie Brejšová: Cestování je součástí mého života

Veronika Pechová - Pondělí, 15 Duben 2024 06:00
Lucie Brejšová: Cestování je součástí mého života

Vše u ní začalo již v dětském věku, když s rodiči cestovala po rodných Čechách. Poznávat svět se Lucie Brejšová rozhodla po maturitě a tehdy ji cesta zavála do Anglie. Od té doby procestovala se svým manželem celou Evropu, navštívili Argentinu, Japonsko, Vietnam, Peru, Indii a sedm let žili v Brazíl...

More:

Šlechta v českých zemích 2

Taťána Kročková - Čtvrtek, 18 Duben 2024 06:00
Šlechta v českých zemích 2

Pokud máte rádi historii, tato kniha je pro vás jednoznačnou volbou. Dozvíte se spoustu zajímavého, co jste ještě nevěděli. Možná znáte nazpaměť dějiny Francie nebo Tudorovského rodu, možná znáte Habsburky či Lucemburky. Ale víte, které šlechtické rody žily na našem území, jaká známá jména se objevu...

More:

Petr Písařík poprvé vystaví výběr svých děl v Miláně

redakce - Pátek, 05 Duben 2024 06:00
Petr Písařík poprvé vystaví výběr svých děl v Miláně

Výstava na Generálním konzulátu ČR / Casa Ceca Milano ve spolupráci s Chlowski Brot & Spiele chce představit jednoho z nejoriginálnějších a nejliberálnějších českých umělců Petra Písaříka, a navázat tak na stopu, kterou v Miláně zanechali další čeští umělci, zejména Bořek Šípek.

More:

Zpívající spisovatel Richard Sacher oslavil padesátiny

redakce - Sobota, 13 Duben 2024 06:00
Zpívající spisovatel Richard Sacher oslavil padesátiny

Přibližně 120 lidí, včetně známých tváří, dorazilo do pražského podniku YoCafe hned za Divadlem na Vinohradech. Všichni nesli v ruce dárek! Svoje 50. narozeniny tam totiž slavil spisovatel, zpěvák a moderátor Richard Sacher. Popřát mu přišli například mim a bavič Václav Upír Krejčí, majitel společno...

More:

Romantická komedie na věčné téma: protiklady se přitahují, ale může takový vztah vydržet?

redakce - Pondělí, 15 Duben 2024 06:00
Romantická komedie na věčné téma: protiklady se přitahují, ale může takový vztah vydržet?

„Láska je iluze, jejíž pomocí se příroda stará o zachování rodu,“ prohlásil německý filozof Arthur Schopenhauer. Podle Platóna je naopak „šílenství lásky největším nebeským požehnáním.“ Obě tyto teorie perfektně ovládá hlavní hrdinka filmu, čtyřicetiletá profesorka filozofie Sophia. Láska v teorii a...

More:

ABSOLUT DEAFERS se vrací na scénu a čeká je koncertní rok!

redakce - Středa, 17 Duben 2024 06:00
ABSOLUT DEAFERS se vrací na scénu a čeká je koncertní rok!

Skupina ABSOLUT DEAFERS se po pětileté pauze vrací na pódia a oslaví 1000 odehraných koncertů. V květnu se představí na Dolany Festu v Dolanech u Klatov a v červenci například na festivalu Masters of Rock.


More:

Oheň proti vodě. Přízrak z daleké arabské pouště proti strašidlu z povodí Hronu

redakce - Středa, 17 Duben 2024 06:00
Oheň proti vodě. Přízrak z daleké arabské pouště proti strašidlu z povodí Hronu

Přicházejí před tureckými oddíly, aby jim vyčistili cestu pekelným ohněm. Pekelníci. Proti nim stojí kapitán Báthory a Stěpan Voronin. Na pomoc jim přichází vodní příšera jménem Blivajz.


More:

Odzbrojte narcistu

Taťána Kročková - Čtvrtek, 18 Duben 2024 06:00
Odzbrojte narcistu

Víte o čem se v současné době hodně mluví a píše? O manipulátorech, narcistní poruše osobnosti a o tom, jak si na takové týpky dávat pozor ve vztahu. Spousta psychologických příruček na toto téma může leckomu pomoct, protože vztahy s těmito lidmi mívají často poněkud srdceryvný, tragický a někdy i...

More:

Sebepéče pro pečující

redakce - Středa, 17 Duben 2024 06:00
Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze čl...

More:

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Hudba

Respect festival 2012 - Hudba dělá člověka!

altPatnáctý ročník Respect festivalu, největší české přehlídky world music, představí na pražské Štvanici řadu umělců a skupin první velikosti z Afriky, Asie i Evropy, z nichž všichni koncertují v České republice poprvé. Festival se koná v sobotu 1...

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Komiks

4FACE

4FACE 1Vítejte v Roswellu...

...
Banner

Aktuálně

Partneři

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Stínozem - místo, kde magie ožívá

StinozemMagie je úžasná věc. S její pomocí můžete kouzlit, ohromovat diváky a vidět svět jako nikdo jiný. Můžete ho udělat lepším místem, ale také zneužít věci ve svůj prospěch. Jen na vás záleží, jak s ní naložíte. Magie je moc, je to síla, která vás k sobě přitáhne. Jakmile jednou magii ovl...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2020/2021

Svandovo divadlo 200Klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přebásnění, světovou premiéru původní hry Srpnové světlo napsanou a zrežírovanou Martinem Františákem, adaptaci slavného románu 1984 George Orwella, světově úspěšné drama Ať vejde ten p...

Film

Producent Petr Jákl vyjádřil svoji účast a politování nad tragédií při natáčení westernu Rust

Petr Jákl 5

Obrovský smutek zavládl při natáčení westernu Rust, kdy došlo k naprosto neuvěřitelné tragédii. Americký herec Alec Baldwin při jedné ze scén vystřelil ze zbraně, která sloužila jako rekvizita a zasáhl hlavní kameramanku, dvaačtyřicetil...