Přijďte na čanoju: Na čajový obřad zveme jenom laskavé hosty
Banner

Přijďte na čanoju: Na čajový obřad zveme jenom laskavé hosty

Email Tisk

cajovy obrad 200Japonská dívka s pečlivě vyčesaným uzlem tmavých černých vlasů, oblečená do kimona s pestrobarevnými ptáky trpělivě sedí v pozici seiza. Nohy má složené pod stehny, hýždě na patách. Ačkoli se jí vůbec nesedí pohodlně, nedává to ani náznakem najevo. Do jedné ruky bere misku, do druhé bambusovou metličku a soustředěně šlehá čajový prášek s vodou, dokud se nevytvoří hustá zelená pěna.

Právě jsme svědky čanoju, tradičního japonského čajového obřadu. Protože jsme tu poprvé, pečlivě sledujeme, co dělají zkušenější kolegové. Každý pohyb tu má své přesně vypočítané místo. Vše se provádí v klidu, jakoby tu panovalo zvláštní bezčasí. Poklonění se svitku se zapsanou moudrostí, braní čajového náčiní do rukou a jeho otírání… Bez zkušeného průvodce, který už někdy byl účastníkem obřadu, nemáme šanci. Jsme ztraceni ve světě podivných úklon a pohybů. Budete-li ale někdy mít příležitost obřadu se zúčastnit, využijte ji. Otevře se vám zajímavý svět.

Čtyřhodinový rituál

Zatímco my Evropané máme sousloví „dáme si čaj“ spojeno s porcelánovým šálkem většinou lehké černé, zelené, ovocné či bylinkové tekutiny a příjemného popovídání si s přáteli nebo rodinou, v Japonsku jde o propracovaný rituál, jehož celý tradiční průběh trvá asi čtyři hodiny. Jedná se o přípravu hustého zeleného čaje Koiča. Pokud uvidíme takový čaj už hotový v misce, vůbec nás nenapadne, o jakou tekutinu vlastně jde. Mnohem víc než šálek našeho středoevropského čaje totiž svojí barvou a konzistencí připomíná hrachovou polévku. To, příprava řidšího čaje Usuiča je už proti Koiče mnohem kratší, trvá „pouhou“ hodinu a půl. Připadá vám, že je to i tak proti našemu desetiminutovému louhování sáčku ztráta času? Jenže čajový obřad je o zklidnění duše, ne o tom, jak se rychle „nachlemtat“.

cajovy obrad

Správné zásady pro průběh obřadu

Ostatně Japonec Takeno Džóo (1502 – 1555), který se stal mistrem čajového obřadu před téměř pěti sty lety, sepsal několik zásad, kterými by se hosté a účastníci čajového rituálu měli řídit:

1. Buďte prodchnuti laskavostí během celého obřadu.
2. Buďte zdvořilí a klidní.
3. Nekritizujte ostatní.
4. Odložte svoji pýchu.
5. Nepožadujte náčiní, které náleží druhým.
6. Nesoustřeďte svoji pozornost na čajové náčiní.
7. Hostíte-li význačnou osobnost, můžete předložit vhodné čajové pečivo
8. Skuteční ctitelé čajového obřadu dokážou přivřít oči nad použitým náčiním, které již opotřebovali jiní.
9. Čajový mistr nikdy neusiluje stát se znalcem čajového obřadu.
10. Zasvěcenci by měli být skromní, měli by chápat buddhistické učení a mít cit pro poezii.
11. Čajový obřad se zdá být prodchnut osamělostí. Pokud se snažíte usilovně nalézt záblesk krásy, nenajdete ani špetku osamělosti. Pokud však postupujete neohrabaně, krása jen hromádkou smetí.
12. Neměli byste provádět ceremonii, která není v souladu se srdcem vašeho hosta.

Důležitý je pocit sounáležitosti

Takeno Džóo způsobil v pojetí čajového obřadu ve své době revoluci. Místo do té doby obvyklých drahocenných misek, krabiček na čaj a džbánů začal používat úplně obyčejné předměty denní potřeby. Úplně tak změnil smysl obřadu. Zdůrazňoval duševní stav účastníka obřadu. Nebylo pro něj podstatné z jak drahé a nákladné misky je čaj servírován a jak dokonale jsou uspořádány věci v prostoru. Mnohem důležitějším se pro něj stal osobní zážitek z obřadu, souznění s ostatními. Nejde mu o samotné pití čaje, ale filozofii tohoto aktu.

Domácí příprava čaje Matcha

Přestože doma si celý japonský čajový rituál těžko předvedeme, pravý japonský čaj si můžeme připravit i tak. V blízké čajovně se poptáme po čaji Matcha – speciálním práškovém čaji. Vodu na přípravu použijeme nejlépe kojeneckou nebo takovou pramenitou, která nám chutná (pozor ale na různé minerální příměsi, aby neovlivňovaly výslednou chuť čaje!).

Vodu přivedeme k varu a pak necháme vychladnout asi na teplotu 70 – 80 ° C. Vlijeme ji, aby hladina byla přibližně v jedné třetině čajové misky. Pak do ní vsypeme jednu vrchovatou čajovou lžičku čajového prášku. Dolijeme vodu asi do poloviny misky (celkové množství teď bude asi 150 ml). Vezmeme do ruky bambusovou metličku a rychle mícháme čaj způsobem, jako když píšeme písmeno W. Jednou tam a podruhé zase zpátky. Přitom misku pomalu otáčíme v ruce. Našlehávání čaje trvá asi minutu, potom je čaj připravený k pití. Vypijte ho rychle, dokud se složky od sebe neoddělí. Přeji příjemný čajový zážitek.

cajovy obrad matcha

Přednášku o zeleném čaji s ochutnávkou si můžete poslechnout ve čtvrtek 25. dubna od 12 hodin v Univerzitní knihovně ve Zlíně v rámci festivalu Culturea.

Zdroj foto: internet



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

LUKÁŠ LOUŽECKÝ


šéfredaktor

    32 let, ve znamení Štír. Je z Prahy a zaměstnán prozatím v Datartu na Službách zákazníkům. V rámci své amatérské žurnalistické kariéry má za sebou psaní a fotografování pro několik webů – zejména hudebních a literárních. Namátkou zmíníme ireport.cz, vaseliteratura.cz nebo cbdb.cz. Na šéfredaktorskou pozici nastoupil počátkem roku 2018 a doufá, že tento web povede k ještě větším úspěchům, než má prozatím za sebou.

    Pro Kulturu 21 píše již několik let. “Na práci pro Kulturu 21 mě baví především to, že je tento web tak všestranný. Můžu psát o knížkách, výstavách i třeba hudbě. Navíc je v něm přátelské prostředí."

    Ve volném čase se vedle psaní a fotografování věnuje zejména své rodině – manželce a téměř tříletému synovi. Je téměř abstinent, ale občas si dá skleničku vína. Odnaučený kuřák se závislostí na brambůrkách.

    Životní motto:

    Užívej života než ti uteče.

Toulavka

Anketa


Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 32

Čtěte také...

Za vzácnými vltavíny do Českého Krumlova

Vltavin 200Ojedinělé muzeum, věnované vltavínům, mají v Českém Krumlově. Zdejší občanské sdružení Muzeum vltavínů ho otevřelo v historickém domě v českokrumlovské Panské ulic. Expozice umístěná ve dvou podlažích je interaktivní, s cílem z...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Šestnáct povídek o průšvizích
ImageMám ráda povídky. Plně vyhovují mému pracovnímu nasazení. Většinou stihnu celý příběh přečíst dřív, než usnu. Dají se taky krásně louskat v tramvaji, autobuse i vlaku. Jsou to skvělí kamarádi. Proto ...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Film 8 hlav šílenství s Anetou Langerovou přijde do kin 12. října. Plakát vytvořila výtvarnice Anna Krtičková

8 hlav silenstvi perexFilm 8 hlav šílenství s Anetou Langerovou v hlavní roli nespoutané ruské básnířky Anny Barkovové, která před a po druhé světové válce strávila přes dvacet dva let v sovětských lágrech a vyhnanství, přijde do českých kin 12...