Přijďte na čanoju: Na čajový obřad zveme jenom laskavé hosty

Přijďte na čanoju: Na čajový obřad zveme jenom laskavé hosty

Email Tisk

cajovy obrad 200Japonská dívka s pečlivě vyčesaným uzlem tmavých černých vlasů, oblečená do kimona s pestrobarevnými ptáky trpělivě sedí v pozici seiza. Nohy má složené pod stehny, hýždě na patách. Ačkoli se jí vůbec nesedí pohodlně, nedává to ani náznakem najevo. Do jedné ruky bere misku, do druhé bambusovou metličku a soustředěně šlehá čajový prášek s vodou, dokud se nevytvoří hustá zelená pěna.

Právě jsme svědky čanoju, tradičního japonského čajového obřadu. Protože jsme tu poprvé, pečlivě sledujeme, co dělají zkušenější kolegové. Každý pohyb tu má své přesně vypočítané místo. Vše se provádí v klidu, jakoby tu panovalo zvláštní bezčasí. Poklonění se svitku se zapsanou moudrostí, braní čajového náčiní do rukou a jeho otírání… Bez zkušeného průvodce, který už někdy byl účastníkem obřadu, nemáme šanci. Jsme ztraceni ve světě podivných úklon a pohybů. Budete-li ale někdy mít příležitost obřadu se zúčastnit, využijte ji. Otevře se vám zajímavý svět.

Čtyřhodinový rituál

Zatímco my Evropané máme sousloví „dáme si čaj“ spojeno s porcelánovým šálkem většinou lehké černé, zelené, ovocné či bylinkové tekutiny a příjemného popovídání si s přáteli nebo rodinou, v Japonsku jde o propracovaný rituál, jehož celý tradiční průběh trvá asi čtyři hodiny. Jedná se o přípravu hustého zeleného čaje Koiča. Pokud uvidíme takový čaj už hotový v misce, vůbec nás nenapadne, o jakou tekutinu vlastně jde. Mnohem víc než šálek našeho středoevropského čaje totiž svojí barvou a konzistencí připomíná hrachovou polévku. To, příprava řidšího čaje Usuiča je už proti Koiče mnohem kratší, trvá „pouhou“ hodinu a půl. Připadá vám, že je to i tak proti našemu desetiminutovému louhování sáčku ztráta času? Jenže čajový obřad je o zklidnění duše, ne o tom, jak se rychle „nachlemtat“.

cajovy obrad

Správné zásady pro průběh obřadu

Ostatně Japonec Takeno Džóo (1502 – 1555), který se stal mistrem čajového obřadu před téměř pěti sty lety, sepsal několik zásad, kterými by se hosté a účastníci čajového rituálu měli řídit:

1. Buďte prodchnuti laskavostí během celého obřadu.
2. Buďte zdvořilí a klidní.
3. Nekritizujte ostatní.
4. Odložte svoji pýchu.
5. Nepožadujte náčiní, které náleží druhým.
6. Nesoustřeďte svoji pozornost na čajové náčiní.
7. Hostíte-li význačnou osobnost, můžete předložit vhodné čajové pečivo
8. Skuteční ctitelé čajového obřadu dokážou přivřít oči nad použitým náčiním, které již opotřebovali jiní.
9. Čajový mistr nikdy neusiluje stát se znalcem čajového obřadu.
10. Zasvěcenci by měli být skromní, měli by chápat buddhistické učení a mít cit pro poezii.
11. Čajový obřad se zdá být prodchnut osamělostí. Pokud se snažíte usilovně nalézt záblesk krásy, nenajdete ani špetku osamělosti. Pokud však postupujete neohrabaně, krása jen hromádkou smetí.
12. Neměli byste provádět ceremonii, která není v souladu se srdcem vašeho hosta.

Důležitý je pocit sounáležitosti

Takeno Džóo způsobil v pojetí čajového obřadu ve své době revoluci. Místo do té doby obvyklých drahocenných misek, krabiček na čaj a džbánů začal používat úplně obyčejné předměty denní potřeby. Úplně tak změnil smysl obřadu. Zdůrazňoval duševní stav účastníka obřadu. Nebylo pro něj podstatné z jak drahé a nákladné misky je čaj servírován a jak dokonale jsou uspořádány věci v prostoru. Mnohem důležitějším se pro něj stal osobní zážitek z obřadu, souznění s ostatními. Nejde mu o samotné pití čaje, ale filozofii tohoto aktu.

Domácí příprava čaje Matcha

Přestože doma si celý japonský čajový rituál těžko předvedeme, pravý japonský čaj si můžeme připravit i tak. V blízké čajovně se poptáme po čaji Matcha – speciálním práškovém čaji. Vodu na přípravu použijeme nejlépe kojeneckou nebo takovou pramenitou, která nám chutná (pozor ale na různé minerální příměsi, aby neovlivňovaly výslednou chuť čaje!).

Vodu přivedeme k varu a pak necháme vychladnout asi na teplotu 70 – 80 ° C. Vlijeme ji, aby hladina byla přibližně v jedné třetině čajové misky. Pak do ní vsypeme jednu vrchovatou čajovou lžičku čajového prášku. Dolijeme vodu asi do poloviny misky (celkové množství teď bude asi 150 ml). Vezmeme do ruky bambusovou metličku a rychle mícháme čaj způsobem, jako když píšeme písmeno W. Jednou tam a podruhé zase zpátky. Přitom misku pomalu otáčíme v ruce. Našlehávání čaje trvá asi minutu, potom je čaj připravený k pití. Vypijte ho rychle, dokud se složky od sebe neoddělí. Přeji příjemný čajový zážitek.

cajovy obrad matcha

Přednášku o zeleném čaji s ochutnávkou si můžete poslechnout ve čtvrtek 25. dubna od 12 hodin v Univerzitní knihovně ve Zlíně v rámci festivalu Culturea.

Zdroj foto: internet



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

K21 se představuje

KATEŘINA HAJŇUKOVÁ


redaktorka a editorka

    Narodila se koncem března 2000, je tedy znamení berana a jak říká, zcela odpovídá její tvrdohlavosti. Pochází z Karlových Varů, které moc ráda a v současnosti je studentkou čtyřletého gymnázia.

    S K21 spolupracuje od začátku července a říká, že je za to neskutečně ráda. "Editace mi otevřela nový svět, který pro mně mnoho znamená a dává mi mnoho možností."

    Mezi koníčky Kačka řadí poslouchání hudby, čtení, psaní různých příběhů, hraní na keyboard, jízdu na skateboardu a trávení času se svými přáteli. "Dalo by se říct, že mým velkým koníčkem je barvení vlasů. D§vod? Už čtyři roky si barvím své hnědé vlasy částečně na modro a nikdy bych svoje modro-hnědé vlasy nevyměnila."

    Mimo studia a editace se věnuje svému blogu. Blogerkou je už asi sedm let, při čemž svůj dosavadní blog má čtyři roky. Ve škole ji nejvíc baví psychologie, český jazyk a angličtina.

    "Ze všeho nejdůležitější je pro mě moje rodina, která mě vždy drží nad vodou. Motta a citáty jsou moje doména. Už jako malá jsem si sepisovala a opisovala motta z internetu nebo ráda prohledávala mamčiny sešity s citáty. Můj nejoblíbenější pochází od zpěváka Andyho Biersacka, který má skupinu Black Veil Brides, kterou miluji: "Každý na světě má sny. Drž je blízko svého srdce a nikdy nepouštěj..."

Toulavka

Anketa


Chat s osobností

Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 28

Čtěte také...

Výstava Světoběžník Jára Cimrman v pražském Paláci YMCA

cimrm200Výstava věnovaná fiktivnímu českému géniovi s názvem Světoběžník Jára Cimrman se otevře od 24. září do 10. listopadu v pasáži pražského Paláce YMCA. Mezi exponáty nebudou chybět mimo jiné Cimrmanovo kolo, jeho speciální cestovní kufr a další Cimrmanovy c...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

František Niedl: autor temných historických thrillerů

frantisek niedlMilovníkům knih o české historii by nemělo uniknout jméno autora Františka Niedla. Rodák z Českých Budějovic a původní profesí elektrotechnik, který si prošel mimo jiné i praxí majitele cestovní kanceláře, s...

Divadlo

Na podzim do divadla: Laktační psychóza

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Malou Scénu ve Zlíně, která si to s koncem ještě rozmyslela a zve vás na představení Laktač...

Film

Aňa Geislerová natáčí horor Polednice

Polednice 200Jedna z nejobsazovanějších domácích hereček Aňa Geislerová a  česká herecká ikona Daniela Kolářová se setkávají v hlavních rolích původního českého hororu Polednice. Toto, možná překvapivé spojení hereckého obsazení a žánru, pochází z dílny au...