Pivařka - ryze český projekt
Banner

Pivařka - ryze český projekt

Email Tisk

Pivarka perexPivařka je ryze český, v našich poměrech unikátní projekt. Tři nadšenci do domácího vaření piva se jednoho dne rozhodli, že osloví ostatní domavarníky, vyberou od nich ty nejlepší a nejověřenější receptury a vydají je. 

 

 

Podařilo se shromáždit stovku zcela unikátních receptů. Kniha je opatřena i kapitolami o historii vaření a hlavně odborným a rozsáhlým úvodem do domácího pivovarství.

Všechny recepty jsou optimalizovány na stejné množství piva a počítají s dostupností vstupních surovin na českém trhu. A malý bonus – domavarníci mají i vlastní etikety a speciální názvy pro své produkty.

Pivařka tak otevírá zcela nový a netušený svět chutí a vůní; a v nejednom z nás jistě vyvolá i touhu experimentovat.

Pivo a tradiční česká kuchyně

Pivo se používalo v české kuchyni od pradávna. Byly to především známé pivní polévky, o nichž se tvrdilo, že posilují lidi zesláblé po nemoci.

Pivo je již tradiční přísadou při přípravě různých druhů masitých jídel. Můžeme jej použít při pečení nebo grilování vepřového a hovězího masa. Je skvělé při dušení masa v guláších. Při přípravě masa drůbežího se používá pivo k podlévání pečené kachny, husy či kuřete.

Pivarka2

Pivo činí maso křehčím; stává se tak dobrým pomocníkem při marinování například zvěřiny. Pokud pivo použijeme na podlití, platí pravidlo, že čím déle se pivo v pokrmu vaří, tím výraznější mu dodává chuť. 

Jestliže pivo použijeme do těsta při pečení pečiva, to pak získá jemnější texturu a křupavější kůrku.

Kdo je patronem českých pivovarníků a pivařů

Kníže Václav hraje v národní historii mimořádnou roli. Rychle se šířící svatováclavská úcta dala podobu přemyslovské i lucemburské moci, jako k zemskému patronu se k němu obracejí i naši současníci. Skutečného Václava už dnes jde odlišit od jeho legendické až mytické podoby, které se mu dostalo v průběhu historie. A jako jsou křesťanští světci často specializováni na pomoc určitým profesím, není tomu jinak ani u prvního českého světce. Svatý Václav je mimo jiné patronem sládků a českého piva.

Dej Bůh štěstí.

O knize a autorovi  

Název knihy Pivařka vznikl spojením slov pivní a kuchařka. Velkoformátová, bohatě ilustrovaná kniha seznamuje čtenáře s technologií výroby domácího piva krok za krokem. Domácí vaření piva dnes patří k velmi atraktivním koníčkům. Kromě pivovarských výpočtů a pomůcek najdou čtenáři v knize i unikátní recepty na domácí vaření piva.

Petr Novotný vystudoval chemickou průmyslovku a poté VŠCHT v Praze, kde získal inženýrský titul v chemickém inženýrství a bioinženýrství. V současné době žije v USA, kde je doktorandem na North Carolina State University.


Důležitým životním milníkem byl okamžik, kdy se rozhodl proniknout do tajů domácí výroby piva. Své profesní zkušenosti úročil během psaní blogu o domácím vaření piva, kde se snažil přibližovat teorii výroby piva svým kolegům domácím sládkům. Tyto snahy se transformovaly až v publikaci Pivařka – Tajemství domácího pivovarnictví, na které se spolupodíleli desítky českých domácích sládků. Spolu s realizačním týmem Pivařky – Radkem Michelem a Jiřím Valou – spoluzaložil Cech domácích pivovarníků, který se snaží o sdružování domácích sládků, jejich podporu a vzdělávání.

 

Pivarka

Pivařka tajemství domácího pivovarství, teorie rady návody recepty

Petr Novotný a kolektiv 

Vychází v brněnském nakladatelství JOTA v roce. 2017, bohatě ilustrované, vázané, 328 stran



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

LUKÁŠ LOUŽECKÝ


šéfredaktor

    32 let, ve znamení Štír. Je z Prahy a zaměstnán prozatím v Datartu na Službách zákazníkům. V rámci své amatérské žurnalistické kariéry má za sebou psaní a fotografování pro několik webů – zejména hudebních a literárních. Namátkou zmíníme ireport.cz, vaseliteratura.cz nebo cbdb.cz. Na šéfredaktorskou pozici nastoupil počátkem roku 2018 a doufá, že tento web povede k ještě větším úspěchům, než má prozatím za sebou.

    Pro Kulturu 21 píše již několik let. “Na práci pro Kulturu 21 mě baví především to, že je tento web tak všestranný. Můžu psát o knížkách, výstavách i třeba hudbě. Navíc je v něm přátelské prostředí."

    Ve volném čase se vedle psaní a fotografování věnuje zejména své rodině – manželce a téměř tříletému synovi. Je téměř abstinent, ale občas si dá skleničku vína. Odnaučený kuřák se závislostí na brambůrkách.

    Životní motto:

    Užívej života než ti uteče.

Toulavka

Anketa


Partneři

Hledat

Mimísek 36

Čtěte také...

VÁNOCE VE VÁNOČNÍM DOMĚ

vano 200Vánoce, to jsou rozzářené oči dětí, radosti z dárků a přání, aby tyto svátky byly každý den. Jedna malá holčička si tohle přání odnesla i do dospělosti a také si ho sama splnila.

 

...

Z archivu...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Krása a kouzlo plné kontrastů, to je New York!

NewYork perexNakladatelství Baobab spolu s Nadačním fondem Miroslava Šaška vydalo další z řady pověstných publikací Miroslava Šaška. Po jeho knížkách To je Paříž, To je Londýn, To je Řím, To je Austrálie a To je M. Šašek se ...

Divadlo

DVĚ KOMEDIE V KOMEDII – DVOJITÁ PREMIÉRA VE VILE ŠTVANICE

Dve komedie 200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvádí svou pražskou premiéru Dvou komedií v komedii při slavnostním otevírání nového kulturního prostoru VILA Štvanice. Tentokrát si Geissleři vzali pod drobnohl...

Film

Téměř ztracené Brehy nehy se vracejí

altFero Fenič natáčel svůj televizní hraný debut Brehy nehy v roce 1982 (jak nasvědčuje i datum na školní tabuli) a v témže roce jej dokončil, protože záhy - v měsíčníku Film a doba 3/1983 - na něj v rámci širší studie upozorňuje...