Za stolováním do Náměšti

Za stolováním do Náměšti

Email Tisk

namest perexVelká vídeňská snídaně, koláče se zmrzlinou, savojskými piškoty, čokoládou i pečenými kaštany, snídaně v dámském appartementu, nebo svatební banket; to vše nabízí první prohlídkový okruh zámku v Náměšti nad Oslavou. Aranžmá Stolování na zámku představuje prostřený stůl na šlechtickém sídle v 19. a 20. století v mnoha jeho podobách, určených roční i denní dobou, módou i aktuální rodinnou situací šlechtických majitelů.

 

Aranžmá v pokojích náměšťského zámku dokládá, že šlechtě byla vlastní vysoká kultura a ušlechtilý mrav, které se projevovaly jako součást souboru dědičných ctností i při jídle a stolování. Do detailů vypracovaná aranžmá působí, jako by se obyvatelé zámku pouze na chvíli vzdálili od stolů, aby průvodci mohli návštěvníky zámku seznámit nejen s dobovými potravinami a surovinami, ale i s postupy jejich úpravy ve vybrané pokrmy, používaným nádobím a náčiním a způsoby servírování. Všechny exponáty – od stolů po nejmenší lžičku – jsou autentické; pocházejí z původního vybavení zámku v Náměšti nad Oslavou a dosud nikdy nebyly podobným způsobem vystaveny. Dochování stolního prádla na zámku je přitom ojedinělé; soubor zahrnuje stolní deky, které se vkládaly pod ubrus a tlumily nepříjemné cinkání nádobí, ubrusy, ubrousky vkládané mezi talíře, které pomáhají zachovávat jídlo teplé, ubrousky, do nichž bylo vloženo pečivo, a ubrousky, které sloužily k ochraně oděvu a před začátkem jídla byly ozdobně složeny vedle talířů. Složení jednoho ubrousku, které vyžadovalo škrobení a žehlení, trvalo i hodinu a půl a svým způsobem představovalo typ umění.

namest

Autorky výstavy se učily ubrousky skládat podle historických návodů a rad starých publikací celý rok, protože některé způsoby skládání byly  a dodnes jsou tajné. Jako první mohou návštěvníci zhodnotit velkou vídeňskou snídani. Společně s francouzskou představovala v polovině 19. století standardní typ velké snídaně, zvané kontinentální. Obsahovala vejce vařené naměkko, císařskou žemli s máslem a zavařeninou a pravou zrnkovou kávu s mlékem či smetanou. Nejednalo se tedy o žádné přejídání. Císařské žemle jsou i dnes známé houstičky kaiserky, pečivo, které podle příkladu císaře Františka Josefa běžně snídalo panstvo i zaměstnanci zámků po celé monarchii. Koláče znamenaly vybočení z obvyklého, či stanoveného stravovacího rytmu. Jejich složení určovala paní domu podle toho, komu byly určeny, lákavé jsou však všechny; na náměšťském zámku můžeme zatoužit po koláči se zmrzlinou, savojskými piškoty a čokoládou nebo s pečenými kaštany, plněným koláčem a kakaem. Oblíbeným moučníkem byla šarlota, která se připravovala ze sezónního ovoce se slazeným vaječným krémem prokládaným a olemovaným savojskými, tedy cukrářskými piškoty. Osvěžení v letních dnech nabízela i zmrzlina.  

Stolování všedních dnů žen přibližuje snídaně v dámském appartementu, tedy v soukromých místnostech paní domu, kde kvůli časté fyzické indispozici dané mnohými těhotenstvími, trávila velkou část svého času. V dětských appartementech zase autoři výstavy přibližují stravování těch nejmladších; zde se servírovala převážně kaše, nejčastěji jáhlová. Stravu dnů postních zastupuje císařský trhanec s restovanými sušenými švestkami a cukrem.

Oblíbený způsob stolování mužů ukazuje lovecká tabule v pánském salonu, kde si přítomní pochutnávali na paštikách s kyselou smetanou, různými ovocnými omáčkami, přikusovali chléb mazaný máslem a popíjeli kvalitní červené víno. Na závěr pánské večeře přišly na řadu typické míchané salonní nápoje jako bischof, punč či bowle. Na stole nechyběly tzv. nástolníky, ozdobné výjevy loveckých scén sestavené ze sošek rozmístěných na podložce z mechu, trávy a dalších přírodních materiálů. Sošky byly původně modelované z marcipánu a posloužily zároveň jako dezert, později však byly nahrazeny trvanlivými porcelánovými.  Vrcholem instalace je svatební banket. Slavnostní svatební hostina byla prostřena pouze pro členy obou právě svázaných rodin, servírovala se na stříbře a řídila se závaznými pravidly. Iniciačním pokrmem a zároveň tzv. jídlem na podívanou bývala na svatebních tabulích paštika, velmi často z labutího masa – labuť symbolizovala ideální obraz nevěsty, krásu, půvab, čistotu těla i duše, panenství. Paštika tvořila tělo labutě, do něhož byl původně zapíchnut krk, křídla a ocas.  

Stolování na zámku - Prostřený stůl na šlechtickém sídle v 19. a 20. století
Státní zámek Náměšť nad Oslavou
Kurátoři Ing. Lucie Bláhová, Lukáš Gregor, vědecký koncept výstavy, texty PhDr. Vítězslav Štajnochr, Ph.D., odborná spolupráce PhDr. Libuše Ruizová Jitka

www.zamek-namest.cz


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

K21 se představuje

KATEŘINA HAJŇUKOVÁ


redaktorka a editorka

    Narodila se koncem března 2000, je tedy znamení berana a jak říká, zcela odpovídá její tvrdohlavosti. Pochází z Karlových Varů, které moc ráda a v současnosti je studentkou čtyřletého gymnázia.

    S K21 spolupracuje od začátku července a říká, že je za to neskutečně ráda. "Editace mi otevřela nový svět, který pro mně mnoho znamená a dává mi mnoho možností."

    Mezi koníčky Kačka řadí poslouchání hudby, čtení, psaní různých příběhů, hraní na keyboard, jízdu na skateboardu a trávení času se svými přáteli. "Dalo by se říct, že mým velkým koníčkem je barvení vlasů. D§vod? Už čtyři roky si barvím své hnědé vlasy částečně na modro a nikdy bych svoje modro-hnědé vlasy nevyměnila."

    Mimo studia a editace se věnuje svému blogu. Blogerkou je už asi sedm let, při čemž svůj dosavadní blog má čtyři roky. Ve škole ji nejvíc baví psychologie, český jazyk a angličtina.

    "Ze všeho nejdůležitější je pro mě moje rodina, která mě vždy drží nad vodou. Motta a citáty jsou moje doména. Už jako malá jsem si sepisovala a opisovala motta z internetu nebo ráda prohledávala mamčiny sešity s citáty. Můj nejoblíbenější pochází od zpěváka Andyho Biersacka, který má skupinu Black Veil Brides, kterou miluji: "Každý na světě má sny. Drž je blízko svého srdce a nikdy nepouštěj..."

Toulavka

Anketa


Chat s osobností

Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 28

Čtěte také...

Úspěšný rok pražské pobočky Národního zemědělského muzea

nzm200Loňský rok může Národní zemědělské muzeum považovat za velmi úspěšný. Vedle čtyř mimopražských poboček se to týká především pražského ústředí, tedy pobočky NZM Praha. Hned na počátku roku 2015 dostala pražská pobočka NZM svého vlastního ředitele. Do jejího ...

Nové komentáře


Literatura

JaS nakladatelství se představuje

jas perexNa českém trhu se čtenáři setkávají s celou řadou nakladatelských značek. Některé z nich vám nyní přiblížíme v seriálu o českých nakladatelstvích – takto se nám představují, takto vidí své profily, takový je jejich záměr. Myslíme si, že vám, našim čte...

Divadlo

Citové vzplanutí a herecký koncert Hany Maciuchové v Branickém divadle


maciuch 200Zamilovat se lze v jakémkoli věku. A láska může být opětovaná! To je asi největší poselství monodramatu francouzské autorky Noelle Chatelet Žena Vlčí mák. Představení, které uvedlo Branické divadlo, je hereckým koncertem Hany Maciuchové.

Film

Aerofilms vysílají do Varů rekordních 11 filmů

aerofilms 200Rekordních jedenáct filmů z kolekce distribuční společnosti Aerofilms se objeví na letošním 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Ten nejvýznamnější z nich – francouzský film