Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život

Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život

Tisk

Jabato estetika perexJe středa odpoledne, slunečný den a před pražskou Fakultou tělesné výchovy a sportu se to hemží mladými lidmi. I uvnitř rozlehlé budovy postávají hloučky mladých sportovců a budoucích trenérů. Na stěnách visí obrazy nejslavnějších českých atletů, hokejistů či fotbalistů a nástěnky jsou vyplněny hesly, která oslavují Coubertinovu olympijskou myšlenku.


Všechno se zdá být běžné jako vždy uprostřed letního semestru. Oko náhodného kolemjdoucího ovšem zaujme jiná početná skupinka starších dam a pánů, kteří se snaží z automatu na kávu dostat onu lacinou, ale osvěžující pochutinu. Od běžných studentů fakulty je neodlišuje pouze věk a životní zkušenosti, nýbrž i to, že vědí, že je čeká trochu jiná přednáška než ostatní. Mají totiž namířeno do učebny U10, kde je u dveří cedulka s nápisem „Estetika pro seniory“.

Přednášku vede jako vždy doktorka Jana Jebavá. Energická dáma, která o sobě sama říká, že je svérázná bytost, což ji zjevně plně vystihuje. Se svými studenty absolvuje až dvacet takových lekcí za semestr, a tak není divu, že každého dobře zná. Jsou přesně dvě hodiny, čas začít. Na plátně svítí téma dnešní lekce „Monet – Malíř světelné atmosféry“. Do učebny ale ještě proudí někteří opozdilci a doktorka úvodní povídání o blížících se Velikonocích kloubí s vítáním těchto hříšníků.

Jabato Jebava1

„Á dobrý den, dneska jdete sama?“ přivítá udýchanou ženu, která se s omluvami řítí k poslední lavici. Manžel jí prý je v patách. Zřejmě nebyl dost rychlý. A skutečně, starší pán vchází do třídy asi o minutu později s omluvným úsměvem. Ano, i tady je potřeba tradiční akademická čtvrthodinka. Ale pak se může začít.

Povídání o francouzském malíři začíná překvapivě od Fráni Šrámka, který prý byl Monetem také ovlivněn. Od prvních minut je jasné, že půjde o zábavnou formu přednášky. „Podívejte se, to je titán, co?“ zvolá lektorka, když se na projektoru objeví rozmezí let, mezi kterými Monet žil a rozdíl dělá úctyhodných 86 let.

A tak se dostáváme k životu slavného umělce. Při běžných vysokoškolských přednáškách se studentům stává, že občas jejich pozornost zabrousí někam ven z okna, kde se odvíjí civilní život a všední starosti. Tady k tomu není příležitost, a to nejen proto, že jsou všechna okna zatažena, aby bylo dobře vidět na projektor, ale hlavně proto, že přednášející každou chvíli zabrousí k nějakým příhodám, které uvolní pozornost posluchačů.

Jabato estetika

Za normálních okolností si profesor snaží udržet pozornost pomocí neustálých kontrolních otázek, které často vedou k trapnému tichu, jenž je z části způsobeno tím, že studenti neznají odpověď nebo proto, že se ostýchají ji nahlas vyslovit. Tady zazní za celou přednášku jen jedna a to anketní, zda někdo už byl v Normandii. Právě tam totiž Monet tvořil a byl šťastný. Přihlásí se asi pětice takových cestovatelů.

Stejně tak další příběh o tom, jak Monet jako přistěhovalec bojoval v Normandii s domorodými sedláky, nás nutí bezpodmínečně zůstat ve střehu. Doktorka Jebavá nás nechává nahlédnout na svár očima Moneta i sedláků a to už si posluchači ani nemusejí psát poznámky, je jasné, že díky tétoasociaci si budou informace pamatovat.

Asi tím největším vrcholem přednášky je hudební vložka, píseň When I Need You při sledování obrazu Pole vlčích máků. Vizuální i sluchové vjemy se spojí a posluchači mohou tři minuty vnímat jeden z Monetových nejslavnějších obrazů.

Jabato jebava

Jana Jebavá

Hodinu a půl dlouhé povídání končí upřímným potleskem všech posluchačů. A to zaslouženě. Přednáška je po celou dobu zábavná, Moneta vykreslila ne jako nedostižného génia, ale hlavně jako člověka. Doktorka Jebavá nebere výklad vědecky, byť by mohla. Studovala na Filozofické fakultě v Olomouci, doktorát obhajovala na Univerzitě Karlově v Praze a má za sebou další zahraniční stáže. Ale zkušenosti jí velí něco jiného. „Víte, přednáším už přes třicet let, a vím, že lidé potřebují slyšet, že ti umělci také žili jen obyčejný život,“ říká.

Letos doktorka Jebavá pořádá ve spolupráci s Agenturou JABATO již druhý ročník takových přednášek. V tomto letním semestru zmapovala dvacet osudů českých i světových umělců. V příštím zimním semestru se pro změnu zaměří například na modernisty nebo na osudové ženy v dějinách umění. Kromě přednášek ovšem nabízí i komentované prohlídky v terénu. Kdo chce zažít netradiční poznávání života umělců, má zkrátka opravdu na výběr.

www.agentura-jabato.cz
http://www.agentura-jabato.cz/produkce-vzdelavacich-akci/prednasky/estetika-pro-seniory/
www.facebook.com/AgenturaJabato


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nela Kyselová: „Teď je ze mě autenticky venkovský blogger, a považte, od loňska dokonce i spisovatel.“

nela kyselova 200Nela Kyselová se narodila roku 1989 v Českých Budějovicích. Už od základní školy dovedla dle mínění učitelů obratně zacházet s písmenky. Během studia na gymnáziu v Pelhřimově začala pracovat jako externí redaktorka místního Deníku, kter...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

S láskou Pamela

S láskou PamelaMožná jste v 90. letech byli mladí, sledovali Pobřežní hlídku a dobře věděli, kdo je to Pamela Anderson. Sex symbol, obdobně jako byly Marilyn Monroe či Madonna. Pamela, tato prsatá blondýnka se sexy rty, ale není jen sexuální symbol a žena proslulá aférkami a pikantnost...


Literatura

Severská krimi Druhá sestra

druha sestra200V únoru vyšel druhý díl krimi série o agentu Johnu Adderlyem od oceňované severské spisovatelské dvojice Peter Nyström a Peter Mohlin. Druhý díl nese název Druhá sestra, nabídne jeden šílený týden v životě a práci hlavního protagonisty a po...

Divadlo

Ďáblice – po čertech povedená inscenace

dablice perexPoslední premiéra letošní divadelní sezóny přivedla na prkna Městského divadla ve Zlíně Ďáblici. One woman a two men show, kterou na jevišti rozehráli Hana Tomáš Briešťanská, Zdeněk Julina a Zdeněk Lambor.

Film

La Película aneb průvodce španělských filmem
ImageLetošní festival španělských filmů už klepe na dveře. V Praze se stane útočištěm španělštiny kino Světozor od 14. do 19. února a poté se festival přestěhuje do brněnského kina Art od 20...