„Věříme, že i postiženým dětem budeme moci brzo udělat svět hezčí,“ tvrdí zakladatelky MŠ Hvězdička v Roudnici nad Labem

„Věříme, že i postiženým dětem budeme moci brzo udělat svět hezčí,“ tvrdí zakladatelky MŠ Hvězdička v Roudnici nad Labem

Tisk

skolka perexKatka Nováková a Ivica Sedláková. Dvě maminky, které před třemi lety v Roudnici nad Labem založily mateřskou školku. S dětmi pracují pomocí (v Česku zatím nepříliš známé) „Montessori metody.“ O co konkrétně jde? A co brání tomu, aby do Hvězdičky chodily i postižené děti? Přečtěte si příběh dvou odvážných žen… a bude-li to ve vašich silách, pomozte jim pomáhat.

 

 

To, že dvě maminky dají hlavy dohromady a založí mateřskou školku, není nijak časté… jak vůbec vznikl tento nápad?
Ivica: Pracovala jsem s dětmi Montessori metodou ještě dříve, než jsem objevila, že to už někdo (tedy Marie Montessori) předemnou objevil a popsal. Tento způsob výchovy vyhovuje mé představě o vzdělávání, které by mělo být svobodné a radostné. A i když je tato metoda u nás zastrčena v šuplíku “alternativní”, žádná velká novinka to není. Její autorce by už bylo víc, než sto let. Myslím, a také se o tom každý den přesvědčuji ,že učit se tímto způsobem děti baví. Proto jsem chtěla vytvořit i pro moje děti prostředí, které bude laskavé k jejich křehké duši.
Katka: Montessori pedagogika si mně našla sama. Hlavním impulsem pro hledání „něčeho jiného...“ bylo narození mého prvního syna, který si cestu na svět vybral dost komplikovaně. Převrátil můj život naruby, hodnoty a priority se najednou přeskupily úplně jinak, staré zmizely a objevily se nové. Hledala jsem nějaký způsob práce s dětmi, který je maximálně rozvíjí, podporuje a naplňuje v jejich přirozených potřebách a touhách. A tohle všechno jsem našla na Montessori semináři. Při hledání nejbližší Montessori školky jsem narazila na prostory, které mi velmi připomněly zcela nevyužité prostory v přízemí našeho domu. A tak se zrodila naše školka, inspirovaná pražskou Montessori školkou.

skolka1

Můžete jednoduše a stručně popsat, v čem se Montessori pedagogika liší od té standartní?
Katka: Paní Montessori pracovala s dětmi různých věkových i sociálních skupin, ale vždy s nimi se všemi jednala s úctou a respektem k jejich rodící se osobnosti  - to je jeden z hlavních principů Montessori pedagogiky. Výhodou je i věkově smíšený kolektiv, ve kterém se děti velmi přirozeně naučí komunikovat se svými mladšími i staršimi vrstevníky. Mladší děti se učí od starších atd. Zásadní rozdíl je i v pojetí učitele, který zde vystupuje spíše jako pozorovatel, než přísná autorita. Heslem paní Montessori je „Pomoz mi, abych to dokázal sám“, což souvisí se zdravým sebevědomím a sebedůvěrou už od raného věku dítěte. Hlavní náplní Montessori p. je práce se stejnojmennými pomůckami, které vymyslela sama zakladatelka této metody.Tyto pomůcky jsou vymyšleny tak, aby rozvíjely všechny smysly dítěte v jednotlivých fázích jeho vývoje. Ve školce máme tyto pomůcky v otevřených policích tak, aby si je děti mohly brát samy podle toho, co zrovna potřebují dělat.

Kolik dětí školku navštěvovalo v začátku její existence  a kolik ji navštěvuje nyní, po třech letech fungování?
Ivica: Vytvořily jsme jednu třídu pro maximálně 15 dětí. Je to maximum, které souvisí s prostory, ve kterých školka funguje a také s naší snahou se dětem co nejvíc individuálně věnovat. Školku od začátku jejího fungování pravidelně navštěvuje 10 až 15 dětí.

skolka3

Před nedávnem jste takříkajíc „rozjely“ nový projekt – Stipendijní program. O co konkrétně jde?
Ivica: Nedávno se přišla do školky podívat maminka s neslyšícími dětmi. Obě děti mají kochleární implantát. Maminka by si pro ně přála tu nejlepší péči a u nás se jí i dětem líbilo, ale…  Jsme školka bez státních dotací a veškerou péči plně hradí rodiče. Otázka financí byla v tomto případě rozhodující. Moc mě mrzelo, že jim nemohu pomoci, až mě napadlo vytvořit Stipendijní program pro handicapované děti. Jsme nezisková organizace a každému, kdo se rozhodne přispět, můžeme nabídnout možnost daňové úlevy. Celoroční náklady na jedno dítě v naší školce při celotýdenní docházce představují 60 000 Kč. Pokud se nám podaří nashromáždit tuhle sumu, může k nám docházet jedno dítě celý rok zcela zdarma.

Jestliže se lidé rozhodnou na stipendijní program přispět, mají šanci dozvědět se, co přesně se s jejich příspěvkem stane?
Ivica: Pravidelně budeme veřejnost informovat o výši vybraných příspěvků do Stipendijního programu na našich webových stránkách. Samozřejmostí budou i informace typu kdo a jak Stipendijní program momentálně využívá. Jeho využití budeme řešit individuálně podle potřeb dětí, (některé by například celotýdenní docházku do školky ještě fyzicky nezvládly) a podle možností rodičů. Ovšem moje ideální představa je, umožnit těmto dětem učit se u nás zdarma.

skolka

Stojíme na prahu nového roku a to je čas na bilancování - co se Hvězdičce v uplynulém roce podařilo? Na co jste pyšní?
Ivica: Prožívám s dětmi jejich každodenní malé velké úspěchy, takže z tohoto pohledu se nám toho podařilo už nepočítaně.

Co Hvězdičku čeká v roce v roce 2014?
Už teď se těšíme na nové děti, které teprve přijdou a na děti, které budou využívat Stipendíjní program. Věříme v naplnění našich cílů, aby u nás byly děti šťastné a mohly naplňovat své potřeby a také že se nám podaří aspoň o krůček se posunout k naší vizi - Školka a škola Montessori v jedné budově v Roudnici nad Labem, aby děti mohly pokračovat v tomto typu vzdělávání i na prvním stupni na základní škole. V současné době hledáme vhodné prostory pro tento účel. Za jakýkoliv nápad nebo tip děkujeme. Přece jen jsou děti budoucnost nás všech, a proto je předškolní vzdělávání tak důležité.

Chcete vědět víc? Podívejte se na: http://skolkahvezdicka.webnode.cz/ Číslo účtu pro Vaše případné příspěvky na Stipendijní program: 247072268/0300


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je magické, a jakmile mu jednou propadnete, je to láska na celý život

archiv Bára Kodetová 2Hraje, zpívá, je maminkou tří nadaných dcer. Sama pochází z rodiny s bohatou hereckou tradicí, a tak již od dětství byla Bára Kodetová přesvědčená, že bude herečkou. Vždycky ráda zpívala, al...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Literární Fest 2015 poskytl 10 možností, jak se zdokonalit v psaní

LitFest perexV sobotu 7. února ráno se otevřely brány Literární akademie v Praze, která své prostory dala k dispozici výjimečné akci s názvem Literární Fest. Milovníci literatury a psaní si zde vybírali z 10 kurzů 4 podle své...


Literatura

Děti i dospělí, poučte se Jak číst stopy zvířat

jak cist stopy zvirat200Mladá fronta v září vydala knihu pro zvídavé děti a jejich rodiče, kteří tíhnou k přírodě a zvířatům a rádi by si vyzkoušeli zálesácké dovednosti, konktrétně stopování zvířat. Na téměř dvou stech bohatě ilustrovaných s...

Divadlo

7. ročník divadelního festivalu Pernštejnlove přivítá ansámbly z celé republiky a spouští předprodej

pernstejnlove 200Dny 26. - 30. července budou na Zámku Pardubice opět patřit divadelnímu festivalu Pernštejnlove. Pardubický divadelní open air vstupuje do 7. ročníku naplno, návštěvníci se mohou těšit na desítku divadelních produkcí, divadlo pro děti i...

Film

Vlčí jáma - mistrné zpracování milostného trojúhelníku

altVlčí Jáma je psychologické drama podle stejnojmenné knihy. Osiřelá dívka Jana začíná nový život v domě starosty a jeho starší manželky, kteří se sirotka ujali. Jana je jemná, slušně vychovaná a poddajná dívka, která se zcela podřizuje svým nový...