Srdcerváči: I běžné věci mohou být srdeční záležitostí

Srdcerváči: I běžné věci mohou být srdeční záležitostí

Tisk

srdcervaci 200V tomto článku bychom vám rádi představili projekt Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením s názvem Srdcerváči, který proběhl hlavně na podzim loňského roku. Jeho cílem bylo rvát se za dostatek férové práce pro zdravotně postižené. 

 

 

V období od 9. září do 10. října 2013 se 5 úspěšně pracujících zdravotně postižených lidí – Srdcerváčů snažilo prostřednictvím netradiční fundraisingové kampaně veřejnosti ukázat, že zdravotní postižení nemusí být překážkou.

Srdcerváčem se mohl stát každý z nás. Stačilo si v období kampaně vybrat z katalogu unikátních zážitků nebo dárků, které není možné běžně koupit nebo získat. Kdo si něco pořídil, pomohl odstranit část fyzických i mentálních bariér v zaměstnávání zdravotně postižených. 

A co v katalogu například bylo? Podepsané tričko běžce Usaina Bolta, míč od brankáře Petra Čecha, výlet po českých barech s českým ekonomem Tomášem Sedláčkem, podepsaná hokejka Jaromíra Jágra a mnoho dalšího.  Lidé s postižením se často setkávají s nepochopením, veřejnost je plná mýtů týkajících se života s handicapem. To ostatně dokazují i čísla nezaměstnanosti lidí s postižením. „V roce 2012 podle Českého statistického úřadu z 896 460 osob s postižením, pracovalo jen 489 005. A Srdcerváči to chtějí změnit,“ říká Hana Potměšilová, ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením. 

srdcervaci 1

Cílem projektu proto nebylo jen získat finanční prostředky na zajištění odpovídající, férové a perspektivní práce pro co největší počet zdravotně postižených, ale především změnit pohled společnosti na zdravotně postižené a ukázat, že mohou a chtějí pracovat stejně kvalitně jako ti zdraví. 

Originálních dárky a zážitky, dostupné během tří měsíců ve speciálním e-shopu, pomohly spolu se zajímavě pojatou osvětovou kampaní nashromáždit prostředky ve výši 354 220 korun. Nadačnímu týmu se podařilo úspěšně oslovit celkem 175 dárců a nashromáždit 1314 dárků a 476 druhů zážitků. Jen samotné zážitky udělaly radost 534 lidem. Získané prostředky byly na začátku prosince rozděleny mezi několik organizací. Podpora mířila k zajištění některých materiálních nákladů, nutných k vytvoření lepších podmínek pro práci handicapovaných. Výraznou částkou bylo také podpořeno rozšíření výroby u OSVČ se zdravotním postižením. Projekt tak splnil svůj záměr podpořit nejen komerční a neziskové organizace, ale i podnikatelské záměry osob s handicapem, mířící jak k rozvoji jejich vlastní samostatnosti, tak k aktivnímu budování budoucích míst pro handicapované zaměstnance. 

Projekt Srdcerváči naváže na svůj úspěch ve velkém opět na podzim. Do té doby mají lidé možnost stát se Srdcerváči, tedy těmi, kteří se rvou za možnost handicapovaných plnohodnotně pracovat, například pořízením Dobrého pocitu, nákupem trička či designových předmětů jako jsou náušnice, obojky, pásky a tašky z recyklovatelných materiálu, skleničky na víno a dalších zajímavých věcí, které vzešly z pera Boa Design a na jejichž výrobě se podílely osoby se zdravotním postižením. Se Srdcerváči se budete moci potkat na velkých hudebních festivalech, ale i na letošním Plese v Opeře. 

srdcervaci 2

Více informací naleznete na srdcervaci.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád bych oprášil písně R. A. Dvorského a jiných, říká šansoniér a herec Jiří Bartoň

jiri barton200Už před dvěma lety měl premiéru hudební pořad Staré filmové melodie, které představil zpívající herec Jiří Bartoň. Za tu dobu představil komorní recitál na řadě míst v Česku. Několikrát v Kroměříži, ale také vystoupil ve svém rodném Kyjově,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Svaz českých knihkupců a nakladatelů děkuje zdravotníkům a spouští iniciativu #knizkaprosestricku

kniha ti slusi 200

Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) si maximálně váží práce sester, lékařů a dalších zdravotnických pracovníků, kteří v těchto dnech intenzivně pečují o pacienty nemocné Covidem-19, a letos tedy nemají mnoho možn...


Literatura

Jak udržovat mozek zdravý a mladý?

neuroimunita200K čtenářům se nyní dostala velmi zajímavá kniha Neuroimunita autorek Michal Schwartzové a Anat Londonové s předmluvou Olleho Lindvalla. Autorky si v ní kladou závažné otázky typu, zda je možné udržet mozek mladý a zdravý navzdory letům opotřebení, zda je možné léčit o...

Divadlo

Drama, detektivka i upírská romance


At vejde ten pravy perexOskar (Oskar Hes) je osamělý chlapec, který žije se svou matkou v paneláku na okraji města. Matka si ho moc nevšímá a ve škole ho šikanují. Jeho život se změní, když se do sousedství přistěhuje dívenka Eli (...

Film

Musí se do práce, i kdyby se nechtělo!

200filmFilm Já to tedy beru, šéfe…! reaguje na tehdejší podnikovou a ekonomickou stabilitu v Československu. Pracovních míst bylo mnohem více než práceschopných a kdyby nebylo zaměstnání ze zákona povinné, museli by se lidi k činnosti přemlouvat.

...