Knedlíky kam se podíváš

Knedlíky kam se podíváš

Tisk

knedliky Tomas NosilTypickou českou kuchyni si lze bez nadýchaných knedlíků jen těžko představit. V žebříčku knedlíkové popularity jsou na jednom v předních míst knedlíky houskové, nebo kynuté, a to zejména jako příloha k tradičním omáčkám.

 

 

Jak by měl vypadat správný knedlík  

A jaký je recept na nejlepší knedlík? Musí nejen lahodit našemu oku,  ale musí mít dobrou konzistenci, musí dobře vonět i chutnat, říkají odborníci z Asociace kuchařů a cukrářů ČR.   

Dříve knedlík býval i samostatným jídlem, nikoliv jen přílohou. Musel tedy nejen dostatečně zasytit, ale i dobře chutnat.  

Knedlík, tak jak ho známe dnes, je tradiční pokrm, připravovaný z těsta. Knedlíky se obvykle formují do tvaru šišky či koule. Liší se od sebe použitím základních surovin. V českých zemích je nejrozšířenější knedlík houskový. Velmi často se ale v našem jídelníčku objevují také knedlíky bramborové; při jejich přípravě se místo pečiva používají brambory. Knedlíky se také často plní. Přidáním dalších ingrediencí tak může vzniknout řada krajových specialit (knedlík tyrolský, maďarský, játrový, chlupaté knedlíky, šulánky, jihočeské drbáky). Oblíbené jsou i kynuté knedlíky plněné ovocem, marmeládou, povidly, či tvarohem.       

V tradiční české kuchyni hrají důležitou roli; příkladem jsou oblíbené české pokrmy; knedlo-zelo-vepřo, různé guláše, svíčková a řada dalších jídel.    

knedliky 2Foto:Jitka Brandejská

Vyrobit správný knedlík je kumšt 

Houskové, vídeňské, bavorské, karlovarské, chlupaté, špekové a další a další varianty tohoto tradičního českého pokrmu servírovali porotě kuchaři v rámci dalšího ročníku soutěže O nejlepší český knedlík, která měla své vyvrcholení koncem listopadu 2013 v pražském hotelu Kampa. Jak ukázala soutěž, tradiční a oblíbené české národní jídlo – knedlík - má mnoho podob a receptur; jde o český knedlík s houskou, moravský bez ní, karlovarský knedlík, jihočeské chlupaté knedlíky, špekové knedlíky, a podobně. Názvy a receptury vypovídají o tom, že co region, to jiná příloha v podobě knedlíku.    

knedlik 1Foto: ČTK

Soutěž o nejlepší český knedlík má nejen marketingový význam, ale je také apelem na ryze české suroviny, ze kterých se knedlíky vyrábějí. Cílem projektu je vrátit tradiční součásti české kuchyně dobrou chuť. Bohužel, v mnohých restauracích se stále můžeme setkat s tím, že dostaneme na talíř nadýchané cosi, co má s pravým knedlíkem pramálo společného. 

knedliky Tomas NosilFoto: Tomáš Nosil

Letošního, v pořadí již sedmého ročníku přehlídky, se zúčastnily více než dvě desítky soutěžících. Potěšitelné je, že soutěž zaujala také mladou generaci kuchařů. Letos se soutěžilo ve čtyřech kategoriích: houskový, bramborový, karlovarský a jiný knedlík. Své knedlíky přivezli do soutěže i kuchaři ze Slovenska.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nightwork: „Umění není zaměstnání, umění je životní styl.“

nightwork 200Víte co je Notifikační industrie gastronomických hybridních talířů workoholicky organizovaných radikálními kuchaři? Přece Nightwork! Odtajnil nám to Honza Maxián, který až z Beverly Hills odpověděl na mé zvídavé otázky.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Festival Klášterní hudební slavnosti děkuje zdravotníkům a věnuje jim vstupenky

klasterni hudebni slavnosti200Celkem 60 volných lístků na festivalové koncerty věnoval ředitel Klášterních hudebních slavností Roman Janků zástupcům tří regionálních nemocnic v Olomouckém kraji. Po 20 kusech vstupenek získala nemocnice...


Literatura

Mami, kdy už konečně umřeš?

kdy umres 200Když jsem poprvé držela v ruce titul s názvem Mami, kdy už konečně umřeš?, byla jsem plná rozporů. Ten název mě lákal i odpuzoval zároveň. Připadal mi morbidní a nepatřičný, ale chtěla jsem vědět, proč autorka nazvala knihu zrovna takhle. T...

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare, brilantní komedie v Městském divadle Brno

Zamilovaný Shakespeare perexMám dojem, že nesu dříví do lesa, nebo sovy do Athén. O této inscenaci bylo toho asi napsáno dost. Vždyť premiéra byla v listopadu roku 2016 (!). To ještě nikdo netušil, že lidstvo napadne pandemie čínské ch...

Film

Kniha následovaná filmem - Hugo a jeho velký objev
ImageOdpradávna se dětské příběhy pokoušejí čtenářovu pozornost upoutat napínavým putováním za tajuplnými poklady, vždyť kdo by neznal romány Stevensonovy nebo Verneovy - a tak můžeme postupovat třeba až k Tintino...