Plevel nejen pro vegany! V nové restauraci vám nabídnou bezlepkové pokrmy, hudbu a jinou zábavu, odborné debaty o ekologii a prostor pro různé oslavy.

Tisk

Plevel 200O zdravý způsob stravování se zajímám již dlouho a vždy mě potěší, když se objeví nějaké nové místo nebo aktivita, kde propagují zodpovědný přístup k výživě a zdravý životní styl. Před časem jsem se náhodou dozvěděla o další zajímavé veganské restauraci s poetickým a výstižným názvem Plevel. Nachází se v Praze na Krymské ulici a kromě široké nabídky pokrmů zde zájemci najdou i řadu zajimavých akcí korespodujících s filosofií etického spotřebitelství.


Plevel zahájil provoz 13.4.2013, kdy poprvé otevřel dveře pro přátele, Krymskou a náhodné kolemjdoucí. Prostory sice ještě nebyly zcela dokončeny, ale "neoficiální otvíračku" si zde již riskli. Od té doby je restaurace ve zkušebním provozu. Zajít můžete na kus řeči a přitom si smlsnout na veganských a vitarianských pochutinách, popít zeleninové šťávy, francouzské víno, poličské nefiltrované pivo či pšeničný ležák z pivovaru Herold. Oči hostů potěší zátiší od Františka Bukáčka a dveřní malby od Ludmily Smejkalové. Na jídelníčku nechybí ani skutečný plevel – hned napoprvé to byl ptačinec prostřední (žabinec).

Ve spolupráci s občanským sdružením Zelený kruh proběhly v horním patře restaurace Plevel ve dnech 3. - 7. června čtyři science café - debaty s odborníky z oblasti ochrany životního prostředí a kvality vody o "vodních" tématech. Prozkoumány byly otázky tzv. aktivovaných vod (např. pí vody) i vliv hydraulického štěpení na kvalitu podzemní vody, debatovalo se o tom, jakým způsobem se dá mluvit o složitých ekologických tématech a přítomní podniknuli i výlet do historie balené vody.

Publikum se sešlo rozmanité, byli zde odborníci z Centra pro otázky životního prostředí, studenti, vědci i lidé z neziskových organizací. Všichni návštěvníci samozřejmě měli možnost ochutnat místní, vcelku originální veganské/raw menu.

Plevel 2

Informace o restauraci najdete především na FB https://www.facebook.com/restauraceplevel a částečně i na webu, který je zatím ve výstavbě (Plevel je ve zkušebním provozu). O tom, že zejména mezi mladými lidmi je o tuto formu stravování zájem, svědčí i široká fanouškovská základna právě na „plevelovém“ facebooku. Zde je také denně uveřejňován přehled menu, strávníci mohou ochutnat různé styly od asijské kuchyně přes kuchyni indickou a pakistánskou, italskou, mexickou, veganskou až po vegetariánskou. Velkým kladem je i široká nabídka přirozeně bezlepkových jídel, v kuchyni se například peče jen z pohankové mouky a i další ingredience jsou buď zcela bezlglutenové nebo jej obsahují výrazně méně. Z „lepkových“ muk převažuje špaldová. Snídaně, obědy a večeře doplňuje rychlé občerstvení se sortimentem různých sendvičů a teplých i studených nápojů.

Prostor je vhodný i pro skupinky a rodiny s dětmi ke strávení příjemných okamžiků při oslavách a jiných výjimečných příležitostech. Konalo se zde již i několik hudebních vystoupení a v této tradici hodlají v Plevelu pokračovat.

Převzít zodpovědnost za své zdraví do vlastních rukou – to je trend dnešní doby, který oslovuje čím dál více samostatně a zodpovědně smýšlejících lidí. Kéž by se jejich základna rozrůstala tak, jako ten nejodolnější plevel! Potom budou mít v restauracích podobného typu o zákazníky postaráno a čekárny lékařů budou ochuzeny o pseudopacienty se zažívacími potížemi a dalšími problémy způsobenými nesprávným životním stylem.

Občanské sdružení Zelený kruh je asociace sdružující 28 členských environmentálních nestátních neziskových organizací. Sdružení si klade za cíl rozvoj občanského sektoru v oblasti ochrany životního prostředí, posilování spolupráce a vzájemné komunikace environmentálních organizací, zapojování veřejnosti do tvorby a implementace politiky životního prostředí, zvyšování veřejného povědomí o činnosti environmentálních organizací a aktuálních problémech ochrany životního prostředí.

Plevel 1

http://www.zelenykruh.cz/


 

Zobrazit další články autora >>>