Chráněná krajinná oblast Jeseníky slaví padesát let.

Chráněná krajinná oblast Jeseníky slaví padesát let.

Tisk

CHKOJ perexKarlova Studánka Při příležitosti padesáti let chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKOJ) se sešli zástupci profesionálních i dobrovolných ochránců přírody, nevládních organizací, vlastníků, univerzit a vědeckých pracovníků na zcela příznačném místě, Karlově Studánce, kde byla před půl stoletím CHKOJ založena. Slavnostní zahájení proběhlo o týden dříve v Senátu v prostorách Valdštejnského paláce. 

 

„Jeseníky jsou jedinečné území, o kterém se dá mluvit opravdu velmi dlouho. Právě proto jsme se u příležitosti padesátiletého výročí od vyhlášení CHKOJ rozhodli uspořádat konferenci, která se bude věnovat nejrůznějším pohledům na zdejší přírodu a krajinu,“ sdělil Petr Šaj, vedoucí Správy CHKOJ.

CHKOJ 2Petr Šaj (vpravo)

Senátor a významný ekolog a ornitolog Petr Orel konstatoval, že celá konference je velmi dobře připravena, ve Valdštejnském paláci se poděkovalo všem zaměstnancům CHKOJ za jejich obětavou práci, která není lehká a není moc finančně ohodnocená. Musejí jí dělat srdcem. „Můžeme říci, že CHKOJ je organizačně, personálně i odborně na velmi vysoké úrovni, řada států by se od nás mohla učit,“ zakončil Petr Orel.

CHKOJ byla vyhlášena Výnosem Ministerstva kultury Československé republiky 19. 6. 1969, a to právě v Karlově Studánce, kde byl položen památný kámen připomínající tuto událost, jenž je tam dodnes. O den později proběhla tato akce na Pradědu. Vzniklo rčení, že Děd Praděd sestoupil z hor mezi svůj lid a předal vládu CHKOJ. Iniciátorem vzniku CHKOJ byl Václav Myšák.

CHKOJ kamenpamátný kámen

První sídlo bylo v Malé Morávce 27 a mezi první zaměstnance patřili Oldřich Košek, Karel Švéda a Eva Olšanská. Znak CHKOJ je zdoben zvonkem vousatým a pozadím Petrových kamenů dříve byla na pozadí Vysoká hole. Důvodem vzniku CHKOJ bylo definování tří hlavních předmětů ochrany: vysokohorského bezlesí, horských smrčin, a rašeliniště a prameny. Svou výměrou 744 km² se řadí k největším CHKO v republice.

CHKOJ 1

Konference se zúčastnil i režisér Marián Polák, jenž je známý natáčením dokumentů o přírodě. V současné době natáčí film o CHKOJ. „Naším záměrem je natočit dokumentární vědeckopopulární film, neměl by být bilanční, chtěli bychom divákům představit fascinující přírodu Jeseníků. Podílí se na něm několik místních lidí. Do filmu Planeta Česko se bohužel záběry Jeseníků nevešly, je to určitým splacením dluhu místu, které dobře znám. Film by měl jít do distribuce v roce 2021, nejprve bychom ho chtěli ukázat divákům v místních kinech. V Jeseníkách mám rád především staré lesy, které mají magické kouzlo. Ve filmu se budeme opírat o poznatky současné vědy a zapracujeme je do něj,“ řekl Marián Polák.

CHKOJ 3režisér Marián Polák

Mezi hojně diskutovaná témata patřila kůrovcová kalamita. Názory na její řešení se různí. Jaromír Bláha z Hnutí Duha vysvětlil, že reakcí na plošné hynutí lesů by měly být změny v prioritách a postupech lesního hospodaření. K tomu jsou nutné také změny legislativy, dotační politiky, certifikace státních lesů a politiky řízení státních lesů. V situaci, kdy množství odumírajících stromů dvojnásobně převyšuje dostupné těžařské kapacity, těží se převážně už kůrovcem opuštěné stromy, není zajištěn odbyt dřeva a jeho cena poklesla tak, že se menším vlastníkům často těžba ani nezaplatí, je logickým krokem ponechání oblastí, kde nelze smrkové porosty zachránit, bez asanace, a tu soustředit do horských oblastí mimo chráněná území, kde je naděje smrk v určitém zastoupení udržet.

chkoj

Klíčové je přehodnotit způsob obnovy, aby vedl k druhově, věkově i prostorově diverzifikovaným a tudíž odolnějším lesům. To znamená zastavit bezhlavé umělé zalesňování, dát lesům čas na přirozenou regeneraci, na kalamitních holinách vést obnovu přes přípravné dřeviny. V chráněných územích je na místě ponechání lesů na samovývoj, ve II. zónách CHKO pak omezit tak, aby ponechané souše alespoň částečně stínily půdu.

CHKOJ 4

Na konferenci byla spousta zajímavých odborných přednášek věnující se mimo jiné ochraně přírody,počátkům CHKOJ,rolím chráněných území v měnícím se světě, či monitoringu návštěvnosti CHKOJ. Diskutován byl holocénní vývoj vegetace v Jeseníkách podle pylových záznamů a změny horní hranice lesa v Jeseníkách a na Králickém Sněžníku. Regionální znalec přírody Leo Bureš zmínil fenomén Velké kotliny. Své místo měli i ptáci, brouci, netopýři, mykoflóra a vegetace. A v neposlední řadě voda v Jeseníkách.

jeseniky.ochranaprirody.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová: Když sáhnete na Tichošlapa, dějí se podivné věci

tichoslap200Spisovatelská dráha Sylvy Lauerové je dlážděna kvalitními kameny s pečlivě vybranou strukturou a barvou. Její knihy jsou každá úplně jiná, ale protože jsou jejich řádky kladeny s rozmyslem a bez zbytečného spěchu, může se čtenář pustit do kte...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zařiďte si lagom život

lagom 200Ze Skandinávie na nás neútočí pouze severská krimi, v poslední době na knižních pultech vídáme i knihy, které nás seznamují s životním stylem vybraných zemí. Po dánském hygge, se o slovo přihlásilo švédské lagom. Co se skrývá pod tímto pojmem?


Literatura

Našlo se řešení? Aneb Pařížská dieta

parizska dieta perexŽijeme v rozporuplné době. Jsme svým vzhledem posedlejší než kdy dřív, ale jen hrstka z nás je spokojená. Naše duševní pohoda závisí na tom, jak vnímáme sami sebe. Tloušťka je nemoderní, proto hle...

Divadlo

Absolventka Harvardu a velitel zvláštních jednotek. Muzikál IAGO láká diváky na moderní pojetí Othella

Othello Lukas Adamec Iago J. Ledecky DSC1934 zarlivostMinulý týden proběhla v pražském divadle Hybernia poslední tisková ...

Film

Hon: nezištné lži na komunální úrovni

hon jagten 200Obecně vzato jsou skandinávská dramata opředena řadou mýtů. Například, že seveřané točí často filmy o patologických jevech ve společnosti (násilí, alkoholismus, rodinné krize) a že je točí realisticky a bez cíleného uspokojování diváckých oč...