Rozhovory na hraně zítřka varují a znepokojují

Rozhovory na hraně zítřka varují a znepokojují

Tisk

obalka-rozhovory-3D-222x296Za výborný počin nakladatelství 65. pole považuji vydání knihy s názvem Rozhovory na hraně zítřka, která představuje názory 18 známých mužských osobností. A nebojte se, ženy dostanou svůj prostor v připravovaném pokračování. O čem tato publikace vlastně je?

Adam Folta ve své knize Rozhovory na hraně zítřka sestavil 18 rozhovorů s významnými osobnostmi ze světa vědy, politiky a umění. Tématem je zamyšlení se nad světem, člověkem a budoucnosti lidstva. Kam směřujeme? Co můžeme udělat pro to, abychom se všichni měli lépe? Odkud pramení skepse, deprese nebo lítost nad tím, jakým směrem se ubírá budoucnost celého světa? V zajímavých rozhovorech lze spatřit osobní názory, fakta, zkušenosti, myšlenky, pocity nebo i možné prognózy. Publikaci zpestřují umělecké portréty daných osobností, které vytvořila fotografka Kateřina Sýsová.

Čtení knihy je jako zajít si s danou osobností na kávu do vaší oblíbené kavárny, kde si můžete spolu nerušeně popovídat o hlubokých tématech. S kým se tedy můžete setkat?

Své myšlenky a názory vám prozradí ekonom Tomáš Sedláček, novinář Jindřich Šídlo, přírodovědec a kněz Marek Orko Vácha, psychiatr Cyril Höschl, genetik a lékař Radim Brdička, matematik a podnikatel Karel Janeček, parazitolog Jaroslav Flegr, hudebník Tomáš Klus, biolog Stanislav Komárek, odborník na vojenství Miroslav Lipowski, historik Václav Marek, politik Matěj Stropnický, mediální analytik Jan Podzimek, antropolog Martin Soukup, diplomat a psycholog Michael Žantovský, sémiotik Josef Šlerka, anarchokapitalista Urza a filozof Jaroslav Peregrin. A ano - jsou to velmi kvalitní setkání!

Už se moc těším na obdobné rande s vybranými ženami, které nakladatelství 65. pole připravuje jako druhý díl těchto rozhovorů!

rozhovory

O autorech:

Adam Folta (*1991)

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Zajímá se o literaturu a film s důrazem na sci-fi. V současnosti pracuje jako novinář na volné noze.

Kateřina Sýsová (*1993)

Česko-německá fotografka. Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a Institut tvůrčí fotografie v Opavě. Ve své fotografické tvorbě se specializuje především na psychologické portréty a módu.

Ukázka z knihy:

S tím úzce souvisí i fakt, že vznikají nové vzory. Osoby, v nichž se mladá generace zhlíží, aniž by ony vzory dokázaly vykonat užitečné věci pro svět nebo alespoň hodnotně rozvíjející kulturu. Jako příklad bych uvedl youtubera Mishu, což je asi dvanáctiletý chlapec, který hraje před PC kamerou videohru a opakuje několik slov do rytmu, různé jednoduché věty do znělky. Na serveru YouTube má cirka tři miliony zhlédnutí. Málokomu z vědců, literátů nebo filozofů se poštěstí mít takovou pozornost. (Adam Folta)

Čím jednodušší a primitivnější nějaký synchronizátor je, tím působivější. Už skupiny goril se synchronizují bušením do prsou, což je mechanismus, který v sobě máme zakořeněný i my. Takže když někdo dělá “dž, dž, dž” v pravidelném rytmu, synchronizuje nás a nabudí publikum mnohem snáz, než když nám vykládá Kantovy antinomie. Čím je jev složitější, tím je otravnější - a tím je efektivnější masová synchronizace chování, myšlení a všeho. Také si všimněme, že když mají ideologie zachvátit svět, musí razit důrazná, poměrně jednoduchá hesla… (Cyril Höschl v kapitole nazvané Blázni jsou úplně někde jinde než v sanatoriích)

Název: Rozhovory na hraně zítřka
Autor: Adam Folta
Fotografie: Kateřina Sýsová
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2019
Stran: 284
Vydalo nakladatelství: 65. pole
Hodnocení: 100 %

obalka-rozhovory-3D-222x296

http://www.65pole.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autor Psí bible říká: „Zásadní je právo psa snažit se, učit se s radostí a uspět. A být pak i odměněn.“

psi bible200A taky bezpečí, jistota, láska a porozumění. Přátelství, důvěra. Poslušnost. Tak nějak si představujeme ideální vztah člověka a jeho psa. Dokud si psa opravdu nepořídíme a nezjistíme, že mnoho věcí je úplně jinak. Pokud ne úplně všechny. A my t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Expozice Karla Kryla v Kroměříži nabízí prostor plný emocí

karel kryl perex1I když Expozici Karla Kryla v Kroměříži uzavřela pandemická krize, Dům Kultury v Kroměříži, jehož součástí „toto malé muzeum“ je, doufá, že je to jen otázka času, kdy budou galerie a výstavní prostory opět otevřeny. Působivá expozice ...


Literatura

Brigita – knižní telenovela
ImageKdyž jsem si přečetla anotaci knížky Hany Rebeky Šiander Brigita, řekla jsem si – něco pro mne. Šedesátiletá hrdinka, která v důchodu najednou neví, co s časem. Dosud žila pro rodinu a zaměstnání (byla zdravotní sestrou na chirurg...

Divadlo

Nechte se očkovat Shakespearem a léto bude fajn!

shakespeare boure 200Užijte si léto ve společnosti anglického divadelního génia a těch největších českých hereckých hvězd. Předprodej Letních shakespearovských slavností startuje 4. května 2021 na www.shakespeare.cz a v síti Ticketmaster. Generáln...

Film

Amores Perros – velkolepá, i když poněkud drsná podívaná

amoresperros 200Láska je v literatuře, filmu, písních opěvována jako něco nádherného, kouzelného, něco, o co stojí usilovat a bojovat. Proto považuji docela za odvahu dát jako podtitulek filmu Amores Perros „láska je kurva“. Režisér Alejandro Gonzáles I...