Anatomie lidské destruktivity: Můžeme ovlivnit její podstatu a následky?

Anatomie lidské destruktivity: Můžeme ovlivnit její podstatu a následky?

Tisk

anatomie destruktivityVynikající kniha sociologa Ericha Fromma Anatomie lidské destruktivity je velmi nadčasová. I když ji napsal před desítkami let, stále je, a vždy bude, aktuální. Pojednává totiž o kořenech lidské agresivity. V roce 2019 ji znovu vydalo nakladatelství Portál.

Ústředním tématem celé Frommovy studie jsou kořeny lidského zla. Odkud se vlastně v člověku bere jeho agresivní a destruktivní chování? Dá se mu předcházet? Jak vypadala agresivita v primitivních kulturách? Jaký je rozdíl mezi člověkem a zvířetem? Co je přirozeností člověka? Jakou úlohu hrají v lidském chování pudy a vášně? Jaké jsou rozdíly mezi benigní a maligní agresivitou, které Fromm rozlišuje?

Fromm popisuje koncepty behaviorismu a instintivismu, rozebírá Freudovu koncepci agresivity, teorii agresivity Konráda Lorenze a mnohé další koncepty známých psychologů a sociologů. Zabíhá do historie a uvádí také spoustu konkrétních případových studií - velice poutavý je psychoanalytický rozbor Adolfa Hitlera, dále třeba i popis osobnosti a chování Heinricha Himmlera nebo Josefa Stalina.

Kniha je nesmírně zajímavá. Je to velmi komplexní dílo, které se dotýká nejen oblasti psychologie, ale i biologie, sociologie, antropologie, neurofyziologie či paleontologie.

O autorovi:

Erich Fromm (1900–1980) byl sociální psycholog, sociolog, neopsychoanalytik a humanistický filozof. Jako německý Žid v roce 1933 emigroval do USA, konec života pak strávil ve Švýcarsku. Mezi jeho nejznámější díla patří Strach ze svobody (Portál, 2015), Umění milovat (Portál, 2016), Mít, nebo být, dále Mýtus, sen a rituál, Lidské srdce aj. Některé z jeho knih nově vydává nakladatelství Portál. Navzdory vědeckým tématům Fromm píše brilantně, lehce a srozumitelně, proto se jeho knihy těší velké oblibě mezi širokými čtenářskými vrstvami.

Ukázka z knihy:

Zajatá zvířata, ať jsou sebelépe živena a opatrována, nemají “co na práci”. Pokud by platilo, že uspokojování všech fyziologických potřeb stačí, aby bylo zvíře (nebo člověk) spokojené a šťastné, musel by je život v ZOO velice uspokojovat. Ve skutečnosti je tento parazitní způsob života obírá o podněty, které by jim dovolily dát svým tělesným a duševním schopnostem aktivní výraz; proto jsou často znuděná, bez zájmu a apatická. A Kortlandt referuje: “ Na rozdíl od šimpanzů ze ZOO, kteří v průběhu let vypadají stále znuděněji a apatičtěji, se starší šimpanzi žijící ve volné přírodě zdají být živější, zajímají se o své okolí, jakoby stále lidštější.” (A. Kortlandt, 1962)

Název: Anatomie lidské destruktivity
Autor: Erich Fromm
Překlad: Bedřich Placák
Žánr: populárně naučná, psychologie, sociologie
Vydáno: 2019
Stran: 495
Vydalo nakladatelství: Portál
Hodnocení: 100 %

anatomie destruktivity

https://nakladatelstvi.portal.cz/nakladatelstvi


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plavci jedou letní šňůru koncertů s Irenou Budweiserovou

Jan Vancura perexZpěvák Jan Vančura pokračuje v koncertování s Plavci s tradičním repertoárem, na který jsou diváci této slavné skupiny zvyklí. Letošní rok navíc představí na koncertec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Povedz mi, čo čítaš – Peter Lipa a Zuzana Mišáková

povedz mi co citas perexPovedz mi, čo čítaš, je podujatie, ktoré sa koná už viac ako štyri roky. Začiatkom tohto mesiaca sa v rámci neho konala Talkšou Zuzany Mišákovej s Petrom Lipom vo Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne. To...


Literatura

Věra Čáslavská a dějinné přemety

altJsou knihy, které by člověk neměl minout. Novinka Pavla Kosatíka nazvaná Věra Čáslavská – Život na Olympu patří mezi ně. Příběh slavné gymnastky se dá číst doslova jedním dechem.

Divadlo

Splašené nůžky – tak trochu jiná hra

200divSplašené nůžky Paula Pörtnera lákají větou „detektivní komedie, ve které, o tom, kdo je vrah, rozhodujete Vy“! Právě tento styl, jenž zapojuje do příběhu diváky, dělá z této hry druhý nejdéle uváděný titul na světě. Ostatně, není divu. Ve Slušovicích je v N...

Film

Jak potrestat lidstvo? Vzít mu všechny smysly!
ImagePerfect sence je uměleckým filmem na pomezí mezi sci-fi a romancí. Dvojice mladých lidí se potkává v místě, kde muž pracuje a žena bydlí, a začínají spolu nejprve mluvit, a potom i trávit intimnější chvíle. Proží...