Norové pomohou městysi Jince s rekonstrukcí dřevouhelné huti Barbora

Norové pomohou městysi Jince s rekonstrukcí dřevouhelné huti Barbora

Tisk

Nor Strecha perexPřed dvěma lety městys Jince odkoupil dřevouhelnou huť Barbora. Začal s postupnou rekonstrukcí, přičemž tam má být zřízeno muzeum hutnictví či vytvořen multifunkční prostor.

"V současné době je opravena věž a střecha na zbytku budovy. I nadále se pracuje na přípravách dalších prací uvnitř. Za tímto účelem jednal městys s řadou institucí a mimo jiné se obrátil i na norské fondy. Koncem září navštívila Jince delegace z Norska, která by mohla pomoci se získáním prostředků na pokračování rekonstrukce a realizaci plánů souvisejících s vuyžitím objektu pro muzení a kulturní účely," uvedl radní městyse Jince Miroslav Maršálek.

NorBar u

Spolupráce přispěje k záchraně Barbory

"Prohlédli si stav rekonstrukce huti včetně řady detailů. Zajímali se o její historii, postup prací na její opravě, ale také o její budoucí využití. Tato problematika se projednávala i při několika pozdějších setkáních s odborníky, kteří se na rekonstrukci objektu podíleli," řekl.

Nor4 u

Nor8 u

Norští hosté se setkali se starostou obce Josefem Hálou i radními, podle Maršálka projevovali zvýšený zájem o možnosti využití tradičních řemesel a možnosti využívání a návratnosti finančních prostředků. "Počítá se s tím, že spolupráce mezi městysem a norskými partnery se bude dále rozvíjet a přispěje k záchraně tohoto historicky cenného objektu," uzavřel Maršálek.

Nor Strecha u

Foto: Miroslav Maršálek


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpán Kojan: „Prvnímu ročníku Rocku pro faunu přeji podporu široké veřejnosti pro dobrou věc Fauny“

keks 200Rock pro faunu – je nový projekt, který chce pomoci přírodě a zvířatům. Předkládáme vám, našim čtenářům, první rozhovor s leaderem kapely KEKS Štěpánem Kojanem:

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Setkání s Robertem Fulghumem

Snímek obrazovky 2017-10-17 v 17.15.36Od dětství mám velmi ráda laskavý humor, který mi a mým sourozencům zpočátku zprostředkovával hlavně táta. Později, když jsem se naučila číst, s oblibou jsem...


Literatura

Oddechová i cynická jednohubka

cynicka lovestory200Edně Nově vyšla před Vánoci v Pointě další kniha, tentokrát útlá knížečka s názvem Cynická lovestory.

 

...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Dětská hra 2 je plná veselého zabíjení

detska hra2 plakat 200Film Dětská hra 2 (1990) je horor ze staré školy. Upřímný malý chlapec si chce hrát a užívat života, když najednou se mu do cesty připlete panenka očarovaná kouzly Voodoo. Něco podobného se může stát každému ...