Norové pomohou městysi Jince s rekonstrukcí dřevouhelné huti Barbora

Norové pomohou městysi Jince s rekonstrukcí dřevouhelné huti Barbora

Tisk

Nor Strecha perexPřed dvěma lety městys Jince odkoupil dřevouhelnou huť Barbora. Začal s postupnou rekonstrukcí, přičemž tam má být zřízeno muzeum hutnictví či vytvořen multifunkční prostor.

"V současné době je opravena věž a střecha na zbytku budovy. I nadále se pracuje na přípravách dalších prací uvnitř. Za tímto účelem jednal městys s řadou institucí a mimo jiné se obrátil i na norské fondy. Koncem září navštívila Jince delegace z Norska, která by mohla pomoci se získáním prostředků na pokračování rekonstrukce a realizaci plánů souvisejících s vuyžitím objektu pro muzení a kulturní účely," uvedl radní městyse Jince Miroslav Maršálek.

NorBar u

Spolupráce přispěje k záchraně Barbory

"Prohlédli si stav rekonstrukce huti včetně řady detailů. Zajímali se o její historii, postup prací na její opravě, ale také o její budoucí využití. Tato problematika se projednávala i při několika pozdějších setkáních s odborníky, kteří se na rekonstrukci objektu podíleli," řekl.

Nor4 u

Nor8 u

Norští hosté se setkali se starostou obce Josefem Hálou i radními, podle Maršálka projevovali zvýšený zájem o možnosti využití tradičních řemesel a možnosti využívání a návratnosti finančních prostředků. "Počítá se s tím, že spolupráce mezi městysem a norskými partnery se bude dále rozvíjet a přispěje k záchraně tohoto historicky cenného objektu," uzavřel Maršálek.

Nor Strecha u

Foto: Miroslav Maršálek


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Benešov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ohlédnutí za čtrnáctou Nocí s Andersenem

nsa 200V pátek 4. dubna 2014 prožily děti s nadšenými „dospěláky“ báječné dobrodružství. Odstartoval už čtrnáctý ročník Noci s Andersenem, která dávno překročila hranice naší země a opět po roce ve veřejných i školních knihovnách, školních tříd...


Literatura

Wallander se vrací

Wallander 200Kurt Wallander při jedné z policejních akcí zabije člověka. Vyčítá si to, propadne depresi a svůj světabol se snaží přebít alkoholem. Nic nepomáhá, ani když vyrazí ze studeného severu za teplem na východ, místo pohody si přivodí jen pořádnou ko...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Šarlatán - boj dobra se zlem

sarlatan 200V pondělí 17. srpna proběhla v pražském kině Světozor novinářská projekce dlouho očekávaného dramatu Šarlatán. Kvůli nastalé epidemii si film na svou českou premiéru plánovanou v březnu musel počkat až do srpna. Co na diváky v kinech čeká?

...