Bratislavský majáles 2018

Bratislavský majáles 2018

Tisk

majales 1Na Tyršovom nábreží v Bratislave sa po už jedenásty raz uskutočnil  viac žánrový a open air festival Bratislavský majáles. Organizuje ho Občianske združenie Bratislavský majáles v spolupráci s hlavným mestom, zastúpením Európskej komisie na Slovensku a Bratislavským samosprávnym krajom.

 

Jeho príprava ako každý rok trvá skoro celý rok. Ako uviedol aj Pavol Murín z Občianskeho združenia Bratislavský majáles, koncové prípravy vrcholia asi mesiac pred akciou. Ich najväčším želaním zostáva, aby bola dobrá nálada a nebo im doprialo priaznivé počasie. „Modlíme sa za počasie. Približne pred štyrmi rokmi sme zažili silnú víchricu, kedy sme museli zrušiť program na hlavnom pódiu. To čo sa dalo, premiestnili sme do uzavretého stanu. Museli sme zrušiť aj ohňostroj. Možno sú to práve skúšky, či ľudia podujatiu ostanú verní a prídu aj o rok,“ doplnil s úsmevom Pavol Murín.


 „Os tohtoročného programu na koncertnom pódiu tvorili domáce bratislavské kapely, ktoré majú vzťah k mestu. Okrem toho sme tam zmixovali v správnom pomere aj niekoľkých hostí. Tohto roku to bola česká kapela Jeleň,“ dodal Pavol Murín. Návštevníci si okrem hosťujúcej kapely, ktorá sa na festivale predstavila po prvýkrát vychutnali hudobný program v podaní  Bad Karma Boy, Vec, Pressburger Klezmer Band, Vrbovskí víťazi, Szidi Tobias & Band, Walter Schnitzelsson, Medial Banana, Polemicu, a Hexu ale aj ďalších. Záverečný večer patriť speváčke Jane Kirschner a po nej skupine HEX. Vyvrcholením tak ako po minulé roky bol ohňostroj s hudobnou kulisou na motívy slávneho valčíka od Johana Straussa “Na krásnom modrom Dunaji”.


Počas festivalu nechýbali aj sprievodné tradičné podujatia ako Café Európa, premietanie filmu bohatý program pre deti, či nedeľňajší cyklopelotón Župná dvadsiatka.


Návštevnosť festivalu bola aj tento rok veľmi vysoká napriek tomu, že zmenili spôsob informovania. „Trend je taký, že klasické formáty propagácie ako bilboardy, outdorová reklama sú za posledné roky čím ďalej tým menšie v porovnaní so súčasným online priestorom. Stále chodí na majáles viac a viac ľudí. To je fakt a kampaň sa čoraz viacej presúva na online, asi je to normálny trend, ktorý sa nevyhol ani nám,“ uzavrel Pavol Murín z Občianskeho združenia Bratislavský majáles. Do budúcnosti budú naďalej udržiavať nasadenú latku, aby ľudia dostali to, na čo sú už zvyknutí počas predchádzajúcich ročníkov. Vždy však doplnia nejakú drobnosť, a ak budú mať viac financií začnú sa zaoberať tým, akoby ho ešte viac zlepšili.

Foto Ján Vlk- Dreamwolf


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Žila jsem v maringotce a objevovala svoje ženství

mensesBlogerka Veronika Lančaričová napsala knihu Ženství jako dar, která pojednává o menstruaci a o dalších ryze ženských záležitostech. Říká, že žena za celý svůj život promenstruuje celých šest let, které by si rozhodně měla užít, ne je protrpět.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Riaditeľ vydavateľstva Peter Riavu odovzdal 4-násobnú platinovú platňu

BMP perexV bratislavskom klube Loft sa 24. septembra konala Universal biznis media párty pod dohľadom riaditeľa vydavateľstva Petra Riavu, ktorý celú akciu pripravil. Tak ako aj minulý rok predstavili sa mladí interpreti Svetla...


Literatura

Jiří Markvart: Pražská buzna. Víte, jak spolehlivě poznáte teplouše? Čte cosmopolitan a občas ho i pije.

buzna perexK Pražské buzně jsem se dostala úplně náhodou, a to nejen proto, že jsem hetero. Stojím si takhle v knihkupectví, vybírám knížku pro otce k narozeninám a mimoděk mi padne zrak na dílo s tímto prazvláštním názvem. Ze zvědavosti jsem ho otevřela ...

Divadlo

V NODu praská program ve švech!

nodPo letní kompozici programu No Dimension Summer se režim v experimentálních prostorech NOD vrací do normálu.  Lépe řečeno se do programu vrátí osvědčené divadelní kousky, odehraje se několik premiérových večerů a to jak divade...

Film

Delfín je nejlepší přítel

Delfin 200Film Můj přítel delfín 2 (2014) je pokračováním příběhu o delfínovi Zimě, která má useknutou ocasní ploutev, ale i tak se ji podařilo zachránit. V hlavní roli jsou zde delfíni a děti, i když dospělí se zde taky objeví, aby si vyslechli, co se po nic...