Zařiďte si lagom život

Zařiďte si lagom život

Tisk

lagom 200Ze Skandinávie na nás neútočí pouze severská krimi, v poslední době na knižních pultech vídáme i knihy, které nás seznamují s životním stylem vybraných zemí. Po dánském hygge, se o slovo přihlásilo švédské lagom. Co se skrývá pod tímto pojmem?

 

 

Slovo lagom s největší pravděpodobností pochází již z dob Vikingů, ze spojení “laget om”, které značí “pro skupinu”. Tehdy se jednalo o to, aby z rohu plného medoviny dostal každý svůj díl. Nikdo víc, nikdo míň, tak akorát, aby vyšlo na všechny.

Přístup “tak akorát” je dobře známý i ve švédském designu - ať už se jedná o výrobu nábytku nebo obecně zařízení prostoru. Architekti se ve Švédsku snaží domy a budovy stavět tak, aby co nejlépe využívaly přirozeného světla, kterého ale v zimních obdobích není mnoho. V jednotlivých místnostech zase dávají důraz na menší počet osobitých designových doplňků, které ale mají svou nezaměnitelnou roli. Aby se předcházelo pochmurné náladě během zimního období, Švédové rádi své místnosti doplňují květinami či zelenými rostlinami, u nichž je dlouhodobými výzkumy potvrzeno, že snižují hladinu stresu.

I ve skříních mají Švédové tak akorát plno - vybírají funkční kousky, které se dají navzájem kombinovat a které odpovídají danému ročnímu období. Stejně jako ostatní části života - i nepřeplněné skříně patří k ekologickému přístupu Švédů.

Ekologie je velká kapitola jejich života - auta vyměňují za kola, střídmým nakupováním nevytváří tolik odpadu, rozbité věci nevyhazují a nekupují nové, ale snaží se je opravit. Do jídelníčku zařazují bezmasá jídla, do kavárny si s sebou na ranní kávu donesou svůj hrnek.

Káva je zásadním nápojem v životě Švédů - pijí ji silnou a často. Ve svém denním rozvrhu si vyhrazují čas na fiku - pití kávy a zakousnutí něčeho dobrého, o samotě nebo s přáteli. I tento kousek dne přispívá k jejich šťastnějšímu a pohodovějšímu životu. Stejně jako to, že zůstat v práci přesčas a nejít domů se věnovat rodině či sám sobě, vzbuzuje nevhodnou pozornost okolí.

V knize také najdete, jak se slaví ve Švédsku tradiční svátky jako Vánoce, Velikonoce, ale i nejoblíbenější svátek slunovratu. Dočtete se, jaký rituál svobodné dívky při tomto svátku mohou vykonat. Jsou zde popsané také tradice, které jsou spojené se svatbou.

Velkou odlišností je výchova dětí - zatímco u nás jsme často nuceni soutěžit se svými spolužáky a paní učitelky dávají najevo, kdo je jejich oblíbenec, ve Švédsku jsou děti vedeny k tomu, aby spolupracovaly. Rodičům i učitelům je také jasné, že každé dítě má své vlastní tempo a je třeba si na chvíli, kdy je připravené na další krok, počkat.

Myslím, že je v knize mnoho záležitostí, nad kterými přemýšlíme - například chovat se více ekologicky. Třeba vám přečtení o lagom pomůže nastartovat nový přístup ke každodenním činnostem a k tomu, jak bude vypadat váš osobní rozvrh.

Kniha je velmi příjemná nejen množstvím zajímavých informací, ale také nádhernými fotografiemi, které k vám pošlou pohodovou atmosféru. Už se balíte na výlet, abyste si švédský lagom život vyzkoušeli v praxi u největších odborníků?

lagom

Lagom - tajemství spokojeného života
Autor: Niki Brantmarková
Žánr: non-fiction, zdravý životní styl
Vydáno: 2018
Nakladatelství: Biz Books
Počet stran: 288
Hodnocení: 90 %
Foto: www.bizbooks.cz

http://www.bizbooks.cz/lagom-tajemstvi-spokojeneho-zivota-2/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Pavlovič: Dokážu se zamilovat do každé role

archiv Lenka PAvlovič jako HELENA Polská krev (Jihočeské divadlo, Č. Budějovice) (2)Původně se chtěla věnovat hře na klavír, ale místo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Cibula fest plný zábavy, zamyslenia ale aj napätia

8FlQkDd8HPpqbICvjlulsvotZ9I2hAbBn3RxRO9dPcIRWL7VuLoiz21Adwr5TAMWtFiPIiITohtoročný najväčší Česko – slovenský multižánrový a multigeneračný festival Cibula Fest sa skončil. Prinies...


Literatura

Klejinčino tajemství

 

Klejinka 200Klejinka. Krásná, tajuplná vila z počátku 20. století, projektována slavným Aloisem Fousem jako jeho prvotina, pro zámožnou rodinu továrníka Kleina. Po něm je i vila pojmenována.

...

Divadlo

Muzikál Mamma Mia! na prknech divadla Hybernia

Mia 200Muzikál Mamma Mia! patří bezesporu k nejslavnějším muzikálům světa. I u nás má tento muzikál úspěch. Prodalo se přes 250 000 vstupenek. Proto je muzikál obnoven a během léta se dočkáte 32 exkluzivních představení. V českém znění. Hra...

Film

Český film Magician je natočen. Začala postprodukce

Magician 200Nový film režiséra Davida Stejskala MAGICIAN v česko-marocké koprodukci vstupuje do druhého stádia příprav. Štáb má za sebou náročné, ale krásné natáčení v Maroku. Nyní pracuje hudební producent David Vostrý na hudebních podkladech a originálních...