Setkání s Robertem Fulghumem

Setkání s Robertem Fulghumem

Tisk

Snímek obrazovky 2017-10-17 v 17.15.36Od dětství mám velmi ráda laskavý humor, který mi a mým sourozencům zpočátku zprostředkovával hlavně táta. Později, když jsem se naučila číst, s oblibou jsem sáhla po knihách, které laskavý humor nabízejí, a tak není divu, že v dobách vysokoškolských studií jsem objevila také knihy Roberta Fulghuma. Ty mě doslova nadchly. Bylo to prima oddechové čtení na cestu vlakem z vysokoškolských kolejí domů a zpět. 


Když jsem se dozvěděla o velkém turné Roberta Fulghuma po České republice, měla jsem neodolatelnou touhu se s ním někdy a někde potkat naživo.

Nakonec se mi to podařilo v pátek 6.10.2017 v Beskydském divadle v Novém Jičíně. V rámci LiStOVáNí, což je cyklus scénického čtení Lukáše Hejlíka, proběhlo, a stále probíhá, čtení z knihy Roberta Fulghuma Co jsem to proboha udělal? V dramatickém podání Jiřího Resslera a Věry Hollé je to opravdu příjemný zážitek a pro knihu parádní reklama. Kdo ji ještě neměl, určitě si ji musel koupit. (Ano, koupila jsem si ji taky.)

Před představením i po něm byl ve foyer divadla sám Robert Fulghum, který byl ochotný se s kýmkoliv vyfotit a podepsat knihy, ať už přinesené z domu nebo zakoupené na místě. I této příležitosti jsem využila, a tak mám na toto setkání krásnou památku v podobě podepsaných knih i pár fotografií. 

 IMG 20171006 174406

Před samotným scénickým čtením se Robert Fulghum posadil na okraj podia a navázal s diváky kontakt několika českými pozdravy. Tím si všechny okamžitě získal. Protože však česky nemluví, a jak neopomněl zdůraznit – většina lidí na planetě česky nemluví, pokračoval v angličtině. V publiku se vždy našel nějaký zdatný překladatel a sám pan Fulghum si dával pozor na to, aby používal jednoduchou angličtinu a vyslovoval srozumitelně, takže mu bylo dobře rozumět. Vysvětlil, jak vznikl nápad na toto turné a také se pochlubil údajně českými kořeny. Po představení se opět posadil na pódium a diváky bavil historkami, které posbíral během posledních dvou týdnů v České republice. Některé byly opravdu úsměvné, takže se jistě budeme moci těšit na jejich knižní zpracování. 

Nejvíce mne zaujalo povídání o lidech, které Fulghum nazývá „hráči“. To jsou nejen ti, kteří si dokáží hrát se slovy a situacemi, baví okolí vtipnými poznámkami, vládnou ironií a nadsázkou, ale především dokáží na vtipné poznámky okamžitě reagovat, na nahozenou návnadu se chytí a ve hře pokračují. Je škoda, že takových „hráčů“ jako je sám Robert Fulghum není víc, hned by bylo na světě veseleji.

Na závěr představil i svou novou knihu Opravář osudů. Je to román o tom, jak George Novak přijede do Prahy, aby pátral po svých českých kořenech, přitom však zjistí, že má daleko závažnější poslání – má se stát opravářem osudů.       

(I tuto knížku jsem si koupila a těším se, až se pustím do čtení.)

 IMG 20171008 091433

Pokud vás těchto pár řádků navnadilo, máte ještě měsíc možnost se s Robertem Fulghumem setkat v některých českých, moravských a slezských městech. Stačí se podívat na program LiStOVáNí.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc přichází s albem, na kterém se hudebně podílí exmanžel Heleny Vondráčkové Hellmut Sickel

vlady gryc perexJá svý sny mám. Tak se jmenuje debutové CD zpěváka Vladyho Gryce. Navíc jde v tomto případě o album autorské – všechny texty si zpívající textař napsal sám, zatímco hudební stránka je dílem Hellmuta Sickela. Ten všechny písničky napsa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kouzelnická show Továrna na zázraky znovu uvítá diváky

Tovarna na zazraky 200„Kdo se bojí smrti, o život už přišel,“ říká mladý český iluzionista Michal Nesveda, který se vrací na jeviště Divadla pod Palmovkou se svým dechberoucím představením Továrna na zázraky. V něm dokonale ošálí váš mozek a před...


Divadlo

Mladá krev a staré kosti divadelní tradice v příští sezóně HaDivadla

hadivadlo200Brněnské HaDivadlo se ve své 39. sezóně 2013/2014 chystá obrátit svoji pozornost k protipólu dvou postav hrdina – monstrum v klasických dramatických textech. Divadlo se navrátí k ikonám české i světové divadelní tradice, jako j...

Film

Projekt Moje kino live je zpátky

Moje kino live

Již tuto sobotu 3. října se vrací projekce ve virtuálním kinosále Moje kino LIVE. Diváci tak budou moci z pohodl...