Křest výpravné fotografické knihy (nejen) o architektuře města Brasília

Křest výpravné fotografické knihy (nejen) o architektuře města Brasília

Tisk

1 (1)Křest knihy Yvonny Fričové (a kol.) Brasília – město – sen se uskutečnil v pražském knihkupectví K-A-V-K-A. Představena byla i knížka Pavla Šembery Brazílie – návod k použití. Přítomní si na knihy připili capirinhou (národní koktejl z třtinové pálenky chacaca, limetek, ledu a třtinového cukru), kterou zajistila brazilská ambasáda v Praze.

 

Kniha „Brasília – město – sen“ je výpravná, plná fotografií a nejrůznějšího povídání o městě, týká se hlavně architektury Oscara Niemeyera, ale nejen jí. Jednou z fotografií je kupříkladu Palác z prken (Catetinho) z roku 1956, což byl provizorní „palácích“ v místech budoucího hlavního města Brazílie. Baráček z prken a kůlů navrhl Niemayer. Tehdejší prezident Juscelino Kubitschek tam přespal více než dvěstěkrát. Kdo knihu přečte, pozná hlavní město dokonale. A nadchne ho stejně jako Yvonnu Fričovou a jejího manžela, fotografa Pavla Friče. Pak už bude stačit jen vyjet tam… Kniha je plná citátů brazilských osobností, nechybí ani verše.

Palec nahoru

Pavel Šembera v knize „Brazílie – návod k použití“ vysvětluje, s čím se setkáte, až do největší země Latinské Ameriky přiletíte. „Doporučil bych ji každému, kdo se do země chystá jako turista. Nemusí mít obavy, že neumí portugalsky, protože v Brazílii není důležité, JAK se komunikuje, ale ŽE se komunikuje. A nakonec stačí jedno výmluvné gesto: zdvižený palec. Když se cizinec ovšem naučí pár frází, tak ho Brazilci prostě budou milovat, protože jsou hrdí na svou zemi a kulturu,“ uvádí na přebalu knihy zpravodaj Českého rozhlasu v Brazílii a Jižní Americe (2014-2016). Má pravdu. Obě knihy vydalo nakladatelství Titanic.

 1 (2)

foto: archiv nakladatelství Titanic

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Cibulka, moderátor České tajenky a Toboganu, zahradničí a chystá se koupit vertikutátor

ales cibulka200S Alešem Cibulkou se od ledna letošního roku můžeme potkat vpodvečer každého všedního dne u České tajenky. Tato vědomostní ryze česká soutěž, kterou připravila TV Barrandov, si rychle našla...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

První český gastronomický on-line magazín je na světě

chefparademag perexPřestože pražská škola vaření Chefparade funguje už sedm let, své příznivce stále dovede překvapit. Každý rok totiž přichází s revoluční gastronomickou novinkou. Letošním hitem se bezesporu stane nový Chefpa...


Literatura

Setkání s Knížkovým pejskem

Knizkovy pejsek 200Když se vysloví jméno Jiří Kahoun – hned je jasné, že se bude hovořit o knížce pro děti. Zatím jsme znali pana Kahouna především jako spisovatele píšícího pro děti – řadu jeho textů ilustroval třeba pan ...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

Závod s časem je závodem se sebou samým

zavod s casem perexFilm Závod s časem (2013) je moderní akce bez humoru a nadsázky. To ostatní v něm naštěstí nechybí. Ethan Hawke a Selena Gomez si užívají jako pár závodících unesených v rychlém...