Na Selské slavnosti do Holašovic

Na Selské slavnosti do Holašovic

Tisk

Holasovice2Tradiční lidová slavnost v duchu staročeského lidového venkovského jarmarku s ukázkami tradičních i netradičních řemesel nejen z celé České republiky, ale též ze Slovenska se koná 21. - 23.7.2017. Návštěvníci se mohou těšit na jarmark, či na ukázky tradičních řemesel. Malované štíty stavení holašovické návsi se stanou již po dvacáté dobovou kulisou Selských slavností, na které se každoročně sjíždí na 230 lidových umělců a řemeslných tvůrců.

 

 Holasovice3 

Základem třidenní lidové slavnosti v malebné vesničce Holašovice, ležící nedaleko Českých Budějovic, bude i letos lidový jarmark s ukázkami tradičních i netradičních řemesel z celé České republiky i ze zahraničí. Na rozlehlé návsi mohou návštěvníci slavností vidět ukázky řemesel, nebo si zakoupit tradiční výrobky z keramiky, kůže, proutí, paličkované krajky, tkaných oděvů. Své umění představí řezbáři, nožíři, mincovníci, dráteníci, kováři, hrnčíři a další řemeslníci. Chybět nebude ani celodenní kulturní program. Po dobu celé akce jsou k dispozici tvůrčí dílny na návsi v Holašovicích.

 Holasovice1 
Na návsi bude možné sledovat vystoupení jihočeských heligonek, zaslechnout jarmareční zpívání; připravené jsou i projížďky na koních, chytání ryb z kádě do ruky, nebo dřevěný ručně poháněný kolotoč. V kulturním programu vystoupí více než 350 účinkujících z Čech i zahraničí.

 Holasovice2 
Zdroj a ilustrační foto Česká inspirace UNESCO


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lubomír Větříšek: „Spousta kluků měla tu vojnu ještě horší než já nebo se odtamtud nevrátila"

Autor 100Dva roky v hajzlu je poměrně ostrý název knihy, která se věnuje neméně drsnému tématu. Lubomír Větříšek v ní na základě svých vzpomínek vypráví pravdivý příběh o dvouleté vojenské službě v letech 1983 až 1985. Setkal se na ní s šik...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Sitkomiks, kterým se jeho autorka vyrovnávala s léčbou rakoviny, hledá podporu na Hithitu

lymfom city 200Lymfom City – tak se jmenuje město z komiksu Lucie Trávníčkové, která ve své knize svérázně zaznamenává autobiografii své onkologické léčby. Od prvního nenápadného projevu, přes sílící znepokojení až k šoku z diagnózy, která drasticky vp...


Literatura

Velmi lehká smrt je malé dílko s velkým etickým přesahem – ptá se po podmínkách přijatelného umírání

Velice lehká smrtVelice lehká smrt od filosofky a spisovatelky Simone de Beauvoir je napsána velice syrovou a upřímnou formou, která možná někoho až zaskočí. Kdo však zná psaní této filosofky, nebude překvapen, že i v této novele se j...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

Švédské drama zobrazuje téma nelegálních přistěhovalců po svém

deportace 200Filmový severský čtvrtek v Komorním kině Evald v Praze tentokrát zabrousil na téma ilegálních přistěhovalců ve Švédsku, kteří jsou ve filmu internovaní v odlehlém podivném stavení daleko od civilizace. Ponurou atmosféru dotváří hned v úvodn...